Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 02 Martie 2012 / 00:00 374 accesări

TURCIA

Atentat la Istanbul

Zece persoane, între care şi poliţişti, au fost rănite într-o explozie produsă ieri dimineaţă în apropierea unei maşini de poliţie, la Istanbul, în centrul oraşului. A fost vorba despre o bombă controlată de la distanţă, care a explodat la trecerea unui vehicul de serviciu ce transporta 21 de agenţi, a declarat comandantul poliţiei din Istanbul. Guvernatorul Istanbulului, Huseyin Avni Mutlu, a precizat că bomba conţinea explozibil plastic. Explozia a avut loc în cartierul Sutluce, în apropierea unui imobil unde îşi are sediul regional Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare în Turcia. Bomba era amplasată pe o motocicletă. Martorii au declarat că deflagraţia a fost foarte violentă, cauzând panică şi pagube minore în zonă. Mai multe grupări kurde de extremă-stânga şi islamiste au comis, în trecut, atentate cu bombă la Istanbul.

GRECIA

Focuri de armă într-o fabrică

Un bărbat înarmat a rănit, ieri, cel puţin două persoane şi a luat altele ostatice, într-o fabrică din nordul Greciei, au declarat surse din poliţie. Unităţi speciale ale poliţiei au înconjurat fabrica de mase plastice din oraşul Komotini, unde se baricadase bărbatul. La faţa locului s-au deplasat şi psihologi, pentru a-l convinge pe bărbat să se predea. Nu este clar câţi oameni au fost luaţi ostatici, dar surse din poliţie au declarat că este vorba de două - patru persoane. Răniţii nu ar fi în stare gravă. Agresorul se pare că a fost concediat de conducerea fabricii în ultimele săptămâni.

SUA

Tornade ucigaşe

Tornade generate de o furtună puternică au lovit, miercuri, mai multe state din centrul SUA, distrugând cartiere întregi de case în orăşele din Illinois şi Kansas şi provocând moartea a cel puţin 12 persoane. O tornadă a lovit oraşul Branson din Missouri, smulgând acoperişurile hotelurilor şi distrugând unele dintre faimoasele scene destinate concertelor de muzică country, în apropierea deschiderii sezonului turistic. Cel puţin 37 de persoane au fost rănite, majoritatea prezentând tăieturi şi contuzii. Cel puţin şase persoane au fost ucise în Harrisburg, Illinois, unde furtuna a afectat în mare măsură comunitatea de 9.000 de locuitori. În Missouri, o persoană a murit într-o zonă de case mobile din oraşul Buffalo şi alte două decese au fost raportate în zonele Cassville şi Puxico. În Kansas, cel puţin trei persoane au fost rănite grav în oraşul Harveyville, care a suferit pagube serioase. Guvernatorul statului, Sam Brownback, a decretat stare de urgenţă în zona afectată. În Oklahoma, rafale de vânt de până la 128 km/h au răsturnat rulote şi au avariat case în apropiere de Cherokee.

AFGANISTAN

Militari NATO ucişi

Doi militari ai NATO au fost ucişi de un soldat şi un civil afgani care i-au împuşcat în sudul Afganistanului. Şase militari străini, dintre care cel puţin patru americani, au murit împuşcaţi de colegii lor afgani, în ultima săptămână, după incinerarea unor exemplare din Coran la o bază militară americană, urmată de manifestaţii violente. Un profesor afgan a luat arma unui soldat şi a deschis focul asupra unor americani, omorând doi dintre ei. Soldaţii au răspuns, omorându-l pe profesor şi un militar afgan, a declarat liderul districtului Zhary, unde s-a produs incidentul. ISAF nu a dezvăluit identitatea şi naţionalitatea victimelor. După ce au fost arse exemplare din Coran, în noaptea de 20 spre 21 februarie, la baza militară americană din Bagram, la nord de Kabul, Afganistanul este devastat de violenţe. Manifestaţiile antiamericane au provocat moartea a 30 de persoane şi rănirea altor 200. Preşedintele Barack Obama s-a declarat încrezător, miercuri, că misiunea americană în Afganistan se va încheia în 2014, în pofida recentelor violenţe din această ţară.

SEYCHELLES

Pachebot în siguranţă

Pachebotul Costa Allegra a acostat, ieri, în portul Victoria, capitala insulelor Seychelles, iar cele 1.000 de persoane de la bord au început debarcarea de pe acest pachebot, care a rămas, luni, fără motoare în Oceanul Indian, în urma unui incendiu. Nava, remorcată de marţi de un trauler francez şi escortată până la Mahe de Paza de Coastă din Seychelles, pentru a evita un eventual atac al piraţilor somalezi, a acostat în jurul orei 11.30 la Victoria. Pasagerii au coborât în calm de pe navă, ca şi membrii echipajului. Crucea Roşie locală pregătise pe chei corturi şi două ambulanţe, fiind aduse şi baxuri cu apă minerală. 16 autocare aşteptau să-i ducă pe cei care doreau la aeroport, unde două avioane închiriate de compania Costa au decolat în cursul zilei spre Europa. Mai mult de jumătate dintre cei 627 de pasageri au ales însă să-şi continue vacanţa în Seychelles, pe cheltuiala companiei Costa, potrivit acesteia. Incidentul a intervenit într-un moment în care compania Costa Crociere, filială a gigantului american Carnival, este vizată de numeroase plângeri după naufragiul unei alte nave ale sale, Costa Concordia, care s-a soldat cu 32 de morţi, la 13 ianuarie, în apropierea insulei italiene Giglio.

RUSIA

Cerere de extrădare

Biroul Procurorului general rus a cerut Ucrainei să îl extrădeze pe Adam Osmaiev, suspectat de complot în vederea asasinării premierului Vladimir Putin. După săptămâni de interogatorii, autorii complotului au mărturisit că voiau să îl asasineze pe Putin la Moscova, la scurt timp după alegerile prezidenţiale din 4 martie. Osmaiev şi alţi doi membri ai conspiraţiei au fost reţinuţi la începutul lunii ianuarie, în oraşul ucrainean Odessa, după o explozie într-un apartament pe care îl închiriaseră. Ei au oferit informaţii în legătură cu planurile lor serviciilor ruse şi ucrainene de securitate. Potrivit presei, Osmaiev, care era căutat de mai multe ţări din 2007, cooperează cu anchetatorii, în speranţa că va evita extrădarea în Rusia. Este puţin probabil ca suspecţii arestaţi pentru că ar fi complotat să îl asasineze pe premierul rus să fie extrădaţi în Rusia înainte de a-şi ispăşi pedepsele pentru infracţiunile comise în Ucraina.

ITALIA

Grevă în transportul public

Angajaţii din transportul public urban, cei de la căile ferate, precum lucrătorii din porturi şi care asigură traficul feriboturilor au desfăşurat, ieri, o grevă generală de patru ore pe întreg teritoriul Italiei, la un apel al celor mai importante asociaţii sindicale din domeniu. Sindicatele sunt nemulţumite în special din cauza faptului că Guvernul premierului Mario Monti dedică prea puţină importanţă dezvoltării sistemului de transporturi din ţară.

BELGIA

Şomaj record în UE

Rata şomajului în Zona Euro a înregistrat, în ianuarie, cel mai ridicat nivel de la introducerea euro în 1999, ajungând la 10,7% din populaţia activă, de la 10,6% în decembrie 2011, potrivit datelor prezentate ieri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Este pentru a noua lună consecutiv când Zona Euro se confruntă cu o rată a şomajului mai mare de 10% din populaţia activă, cât se înregistra în decembrie 2010. În UE, rata şomajului a urcat la 10,1% în ianuarie 2012, de la 10% în decembrie 2011. În rândul statelor UE, cea mai scăzută rată a şomajului a fost înregistrată în Austria (4%), Olanda (5%) şi Luxemburg (5,1%), la polul opus situându-se Spania (23,3%), Grecia (19,9%, în noiembrie 2011) Irlanda şi Portugalia (ambele cu 14,8%). România se situează sub media europeană, cu o rată a şomajului de 7,2% în ianuarie 2012, faţă de 7,5% în decembrie 2011. Eurostat estimează că 24,325 milioane de bărbaţi şi femei din UE, dintre care 16,925 milioane în Zona Euro, nu aveau un loc de muncă în ianuarie 2012. În perioada cuprinsă între luna ianuarie 2011 şi luna ianuarie 2012, numărul şomerilor a crescut cu 1,488 milioane în UE şi cu 1,221 milioane în Zona Euro.

UNGARIA

Remaniere aşteptată

Premierul ungar, Viktor Orban, plănuieşte o remaniere a Guvernului său, cel mai probabil la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lui mai, înainte de încheierea primei jumătăţii a mandatului său, scrie cotidianul budapestan ”Nepszabadsag” în ediţia de joi. Potrivit acestora, şeful Guvernului va anunţa modificările probabil după ce vor fi încheiate negocierile privind împrumutul de la FMI şi UE. O sursă apropiată primului ministru a indicat două posibile scenarii pentru viitoarea remaniere. Primul scenariu este cel al unor schimbări minore, limitate la decizii care nu mai pot fi amânate, şi este sprijinit de Arpad Habony, consilierul lui Orban pe probleme de strategie. Cel de-al doilea scenariu ar implica o remaniere în sensul unui guvern de politicieni, nu de tehnocraţi. În opinia lui Orban, există o situaţie de urgenţă declanşată de criza din Zona Euro, ceea ce înseamnă că deciziile politice ar trebui să prevaleze asupra celor tehnice. Această situaţie ar impune în fruntea unor ministere mai degrabă oameni politici decât experţi.

SUA

Cereri puţine pentru şomaj

Numărul cererilor pentru ajutoare de şomaj din SUA a scăzut săptămâna trecută, aproape de cel mai redus nivel din ultimii patru ani, potrivit datelor guvernamentale care arată îmbunătăţirea în continuare a condiţiilor de pe piaţa muncii. Departamentul Muncii a anunţat că numărul solicitărilor s-a redus cu 2.000, la 351.000. Datele aferente săptămânii precedente au fost revizuite în creştere de la 351.000 la 353.000 de cereri. Numărul solicitărilor de indemnizaţii pentru şomaj s-a menţinut în ultimele câteva săptămâni în jurul celui mai redus nivel din ultimii patru ani. Analiştii anticipau că numărul cererilor va rămâne neschimbat faţă de săptămâna precedentă. Media ultimelor patru săptămâni, considerată un indicator mai relevant al tendinţei pieţei muncii, a scăzut cu 5.500, la 354.000, cel mai redus nivel după martie 2008. Preşedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, a declarat miercuri că piaţa muncii este departe de normalitate iar îmbunătăţirea situaţiei necesită o creştere economică solidă.

KÂRGÂZSTAN

Proteste antiguvernamentale

Aproximativ 10.000 de manifestanţi au ieşit în stradă, ieri, la Osh, oraş din sudul Kârgâzstanului, pentru a cere demisia Guvernului din această fostă republică sovietică din Asia Centrală. ”Cerem demisia Guvernului şi formarea unui nou executiv de profesionişti”, a declarat Adahan Madumarov, liderul partidului de opoziţie Kârgâzstanul unit. El a cerut, de asemenea, autorităţilor pedepsirea celor responsabili de revoluţia sângeroasă din aprilie 2010, care a dus la destituirea preşedintelui kârgâz Kurmanbek Bakiev, şi a celor vinovaţi de confruntările etnice violente, soldate cu 470 de morţi în iunie 2010, în sudul ţării. Madumarov a cerut organizarea unor alegeri municipale transparente, la 4 martie, la Osh, subliniind că opoziţia va lua măsuri în cazul în care această cerere nu va fi respectată. Simpatizanţii opoziţiei sunt pregătiţi să descindă din nou în stradă, a avertizat el autorităţile. Noul guvernul din Kârgâzstan, validat de Parlament la sfârşitul lunii decembrie, este condus de Omurbek Babanov, un om de afaceri prosper şi lider al partidului Republica, care ocupă din decembrie 2010 postul de vicepremier în Guvernul lui Almazbek Atambaev, ales, în octombrie, noul preşedinte al Kârgâzstanului, stat care trece printr-o perioadă de acalmie relativă după revolta din 2010. Învestirea preşedintelui Atambaev la 1 decembrie trecut a marcat prima tranziţie paşnică în această ţară, una dintre cele mai sărace din spaţiul postsovietic, care nu a cunoscut, până acum, un transfer paşnic de putere de la obţinerea independenţei în 1991.



12