R. MOLDOVA
Progrese
Cea de a două rundă de negocieri oficiale în dosarul transnistrean, ce au avut loc marţi şi miercuri la Dublin, au permis un progres, anunţă autorităţile de la Chişinău, fără a preciza despre ce progres este vorba. Părţile implicate au discutat mecanismele de interacţiune între formatul de negocieri politice 5+2 şi grupurile de lucru privind măsurile de încredere, remarcând necesitatea intensificării activităţii acestora. În acest sens, urmează să fie intensificat dialogul între Chişinău şi Tiraspol. Următoarea reuniune în formatul 5+2 urmează să aibă loc în luna aprilie.
SPANIA
Transfer la închisoare
Proxenetul Ioan Clămparu a fost transferat la o închisoare de maximă securitate, din apropiere de Madrid. Interlopul român, poreclit Cap de porc, a fost condamnat recent la 30 de ani de închisoare. Bărbatul este considerat extrem de periculos şi se află în acelaşi regim de detenţie la care sunt supuşi teroriştii ETA, închişi în acelaşi penitenciar de maximă securitate. Prin izolarea lui Ioan Clămparu, conducerea închisorii încearcă să-l ţină departe de orice organizaţie mafiotă existentă sau viitoare. În urmă cu câteva zile, românul a primit o pedeapsă-record de 30 de ani de închisoare, dar avocaţii săi vor ataca decizia cu recurs la instanţa Supremă din Madrid. Ioan Clămparu a fost găsit vinovat în cinci cazuri de proxenetism şi exploatare sexuală, dintre care unul asupra unei minore, dar şi într-un caz de provocare a unui avort. Bărbatul va trebui să achite despăgubiri pentru trei martori protejaţi, câte 12.020 de euro, în timp ce minora care a fost obligată de Ioan Clămparu să se prostitueze ar trebui despăgubită cu 30.506 euro. În timpul procesului, victimele audiate au dat detalii şocante ale practicilor folosite de proxenetul român Ioan Clămparu.
GERMANIA
Grevă interzisă
Ameninţarea paralizării aeroportului din Frankfurt a dispărut după ce marţi seară justiţia germană a interzis extinderea miercuri a grevei controlorilor de trafic aerian. Tribunalul de muncă din Frankfurt a răspuns pozitiv la solicitările administratorului aeroportului, Fraport, companiei aeriene germane Lufthansa şi angajatorului controlorilor de zbor, agenţia germană de siguranţă aeriană. Sindicatul controlorilor de zbor şi preparatorilor la sol (GDF) a anunţat marţi seară că renunţă să facă apel la decizia instanţei. Controlorii de avioane la sol, însărcinaţi să gestioneze circulaţia maşinilor pe pistă pentru a le conduce la locurile de staţionare, au început grevele pe aeroportul din Frankfurt la 16 februarie. Până acum, acţiunea lor nu a perturbat puternic traficul. Fraport a asigurat aproximativ 80% din zboruri pe zi, mai ales toate liniile intercontinentale, cu ajutorul controlorilor de zbor pensionaţi aduşi ca întăriri şi al salariaţilor special instruiţi, asistaţi de personalul de logistică al Lufthansei. Aeroportul risca să fie paralizat dacă şi angajaţii turnului de control ar fi intrat în grevă alături de colegii lor, controlorii de la sol. GDF cere creşteri salariale şi prime cuplate cu o reducere a timpului de lucru, adică o îmbunătăţire de 50 la 70% a salariilor
RUSIA
Castrarea pedofililor
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a promulgat miercuri o lege care permite castrarea chimică a pedofililor declaraţi vinovaţi de crime sexuale asupra minorilor sub 14 ani. Măsura a fost adoptată la 7 februarie de Duma de Stat şi aprobată de Consiliul Federaţiei, Camera superioară, pe 22 februarie. Pentru a condamna autorul unei crime sexuale la castrare chimică, justiţia va trebui să se bazeze pe expertize medicale. Legea, care înăspreşte sancţiunile împotriva pedofililor, prevede în egală măsură privarea de libertate mergând până la închisoarea pe viaţă. În mai 2011, Dmitri Medvedev a propus introducerea castrării chimice pe bază voluntară. Peste 9.500 de crime sexuale au fost comise în 2010 împotriva minorilor în Rusia, potrivit ultimelor statistici oficiale disponibile
SUA
Accident aviatic
O persoană a murit şi alte trei sunt declarate dispărute după prăbuşirea unui elicopter al Pazei de Coastă americană, în statul Alabama. Patru persoane se aflau la bordul elicopterului care s-a prăbuşit în Golful Mexic, marţi seară, în timpul unui exerciţiu. Salvatorii l-au localizat pe unul dintre ocupanţii elicopterului, l-au scos din apă, constatând însă decesul persoanei. La operaţiunea de salvare iau parte mai multe elicoptere, un avion şi câteva ambarcaţiuni. Paza de Coastă a mai menţionat că a demarat o anchetă pentru a stabili cauzele incidentului.
ARGENTINA
Hackeri arestaţi
Un număr de 25 de hackeri ai grupului Anonymous au fost arestaţi, în februarie, în urma atacurilor cibernetice lansate din Argentina, Chile, Columbia şi Spania, anunţă Interpol. „Operaţiunea Unmask a fost lansată la jumătatea lunii februarie după o serie de atacuri cibernetice lansate din Argentina, Chile, Colombia şi Spania”, precizează comunicatul Interpol. Patru hackeri au fost arestaţi în Spania, zece în Argentina, şase în Chile şi cinci în Columbia. Gruparea Anonymous este considerată drept o ameninţare de către Alianţa Nord-Atlantică.
BELARUS
Rechemarea ambasadorilor
UE îşi recheamă toţi ambasadorii din Belarus, după ce oficialii de la Minsk l-au expulzat pe reprezentantul său şi pe trimisul polonez, în semn de protest faţă de o nouă rundă de sancţiuni, a anunţat ieri şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton. Şi oficialii de la Minsk şi-au rechemat ambasadorii de la Bruxelles şi Varşovia. Măsura a intervenit după ce UE a anunţat că impune restricţii vizând încă 21 de persoane, din cauza încălcărilor drepturilor omului. UE inclusese deja pe lista neagră cel puţin 160 de oficiali belaruşi. UE a anunţat noile sancţiuni, inclusiv o interdicţie de călătorie şi îngheţarea averii preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, în luna ianuarie. Decizia UE de a include oficiali belaruşi pe lista cu sancţiuni intervine după alegerile contestate din luna decembrie şi arestarea unor candidaţi de opoziţie. Observatorii internaţionali au spus că scrutinul a fost fraudat.
EGIPT
Arestare
Autorităţile egiptene au arestat miercuri un lider important al al-Qaida, Saif al-Adl, la sosirea la Cairo din Pakistan. Bărbatul despre care se crede că are în jur de 50 de ani, era căutat de autorităţile egiptene din anul 1994, fiind acuzat de implicare în acte teroriste. Acesta a părăsit Egiptul în anii \'80, pentru a se alătura luptei împotriva trupelor sovietice din Afganistan. Saif al-Adl, al cărui nume real este Mohammed Ibrahim Mekkawi, a fost pus sub acuzare în SUA pentru rolul jucat în atentatele din 1998 vizând ambasade americane din Africa. Potrivit SUA, fostul ofiţer egiptean a oferit informaţii şi a antrenat membrii al-Qaida din Afganistan, Pakistan şi Sudan.
CUBA
Doliu în familia Castro
Sora mai mare a liderului revoluţiei cubaneze, Angela Castro a murit marţi, la vârsta de 88 de ani, anunţă postul de televiziune Univision. Angela Castro a încetat din viaţă într-un spital din Havana, unde fusese internată cu mult timp în urmă. Informaţia a fost confirmată de Juanita Castro, o altă soră a lui Fidel Castro. Aceasta a părăsit ţara în 1964. Autorităţile cubaneze nu au făcut, până în prezent, niciun anunţ oficial.
RUSIA
Potenţială achiziţie
Compania rusă Gazprom ar putea cumpăra acţiuni ale companiei elene de gaz DEPA şi ale filialei sale de transport, DESFA, pentru a le asigura livrări directe consumatorilor europene. Guvernul elen intenţiona să vândă 55% din DEPA şi 31% din DESFA în al patrulea trimestru al anului 2011, dar procesul de privatizare a fost încetinit din cauza că normele UE cer separarea producţiei, transportului şi vânzării de energie. Gazprom şi DEPA au refuzat să comenteze informaţiile. Cele două companii elene ar costa între 1,5 şi 2 miliarde de dolari, dar preţul de achiziţie va fi, probabil, mai mic, din cauza problemelor economice cu care se confruntă în prezent Atena. Purtătorul de cuvânt al premierului rus a declarat că Gazprom va cumpăra active în Grecia numai dacă este profitabil pentru companie. Unul dintre motivele pentru care Gazprom ar putea achiziţiona acţiuni la cele două companii îl reprezintă participarea Greciei la proiectul de gazoduct South Stream.
EGIPT
Data alegerilor
Primele alegeri prezidenţiale în Egipt de după căderea regimului lui Hosni Mubarak vor avea loc în zilele de 23 şi 24 mai, a anunţat miercuri Comisia electorală. Un al doilea tur de scrutin este prevăzut pentru 16 şi 17 iunie 2012, a indicat preşedintele comisiei Farouk Soltan, într-o conferinţă de presă la Cairo. Egiptenii din diaspora vor putea vota în perioada 11-17 mai, iar numele viitorului şef de stat va fi anunţat la 21 iunie, conform aceleiaşi surse. Armata, care a preluat conducerea ţării după demisia forţată a lui Hosni Mubarak, la 11 februarie 2011, a promis că va preda puterea unui cabinet civil după alegerea unui nou preşedinte al ţării, înainte de 30 iunie. Depunerea candidaturilor va începe la 10 martie, însă mai multe personalităţi şi-au anunţat în ultimele luni intenţia de a concura: Amr Moussa, fost ministru al Afacerilor Externe şi ex-secretar general al Ligii Arabe, Ahmad Shafic, fost general de aviaţie numit prim-ministru cu câteva zile înaintea demisiei lui Mubarak.
RUSIA
Noi ipoteze
Asasinarea jurnalistei ruse Anna Politkvoskaia ar fi fost comandată de liderul separatist cecen Ahmed Zakaiev şi de oligarhul Boris Berezovski, a declarat un fost ofiţer de poliţie acuzat că a organizat atacul, Dmitri Pavliucenkov. Acesta a dezvăluit săptămâna trecută numele celor care ar fi comandat asasinatul. Dmitri Pavliucenkov s-ar fi declarat şi dispus să depună mărturie în ancheta privind uciderea lui Paul Hlebnikov, redactor şef al „Forbes Rusia”, asasinat în iulie 2004 la Moscova. Fostul ofiţer a spus că a obţinut informaţiile privind cei care au ordonat atacul de la Lom-Ali Gaïtukaïev, de asemenea inculpat în dosar. Pavliucenkov a precizat că uciderea jurnalistei de investigaţii ar fi avut legătură cu un conflict pe care l-a avut cu Zakaiev şi Berezovski, dar nu a putut oferi mai multe detalii. Comitetul rus de anchetă nu a comentat deocamdată informaţiile. Jurnalista a fost împuşcată mortal în blocul în care locuia, la 7 octombrie 2006. Anchetatorii susţin că a fost ucisă din cauza activităţii sale jurnalistice. Presupuşii organizatori şi autorul crimei au fost arestaţi.