SPANIA
Accident rutier
Cinci cetăţeni români au murit şi trei au fost răniţi într-un accident rutier, în Spania. O dubă înmatriculată în România s-a ciocnit cu un camion, pe o stradă între oraşele Figueres şi Girona, în Catalunia. În duba românească se aflau nouă oameni. Trei bărbaţi şi două femei au murit pe loc. Un martor a povestit că duba a intrat în depăşire şi nu a mai apucat să revină pe sensul său, lovind frontal camionul. În urma impactului, şoferul camionul a rămas blocat în cabină şi a fost nevoie de intervenţia echipelor de descarcerare pentru a fi salvat.
ITALIA
Român arestat
Un cetăţean român a fost arestat în portul italian Bari, după ce autorităţile italiene au confiscat circa 650 de kilograme de marijuana ascunsă în tirul pe care îl conducea acesta. Marijuana era ascunsă în 298 de pachete, în tirul înmatriculat în Italia, care provenea din Grecia. Şoferul, un român de 38 de ani, a fost arestat pentru trafic internaţional de droguri. Pe piaţa neagră, marijuana confiscată avea o valoare de circa şase milioane de euro.
SPANIA
Condamnare
Ioan Clămparu a fost condamnat, ieri, de un tribunal din Madrid, la 30 de ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de patru capete de acuzare legate de proxenetism şi exploatare sexuală, inclusiv a unei minore. Pedeapsa de 30 de ani de detenţie este cea maximă, cerută de procurori. Însă, Ioan Clămparu nu va ispăşi mai mult de 20 de închisoare, limita fixată prin lege în Spania. Va trebui să plătească şi espăgubiri în valoare de 12.020 de euro unui număr de trei martori citaţi în proces şi 30.506 euro victimei minore. Acesta poate face apel.
În timpul procesului, victime audiate au oferit detalii dramatice ale practicilor folosite de Ioan Clămparu. Condamnat în România la 13 ani de închisoare într-un dosar de proxenetism, bărbatul a fost reţinut în septembrie la Madrid. Ioan Clămparu a fost condamnat definitiv, în februarie anul trecut, de magistraţii ÎCCJ la 13 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care DIICOT l-a trimis în judecată, alături de alţi şapte membri ai clanului. Acuzaţiile erau că, în 2001, au format un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni grave, specializat în traficarea de tinere românce din România în Spania, unde erau obligate să se prostitueze. Clanul Clămparu este una dintre cele mai mari grupări mafiote române, monitorizat ani la rând de ofiţerii de crimă organizată din România şi din Spania.
GERMANIA
Greva continuă
Personalul de la sol al aeroportului Frankfurt, unul dintre cele mai mari din Europa, a început de luni o grevă de 48 de ore, însă până la 70% din cele 1.250 de curse planificate pentru luni vor opera. Greva, cea mai recentă a angajaţilor de pe aeroportul Frankfurt, care cer salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă, a început la ora locală 5.00 (6.00 ora României) şi va dura până miercuri la 5.00. Circa 200 de controlori ai traficului aviatic de la sol, care direcţionează avioanele pe piste şi în aeroport, nu vor lucra timp de 48 de ore. Compania aeriană Deutsche Lufthansa AG a anunţat că va anula circa 200 de decolări şi aterizări în primele 24 de ore ale grevei. Însă, cursele pe distanţe lungi nu vor fi afectate. Conducerea aeroportului din Frankfurt, al treilea din Europa, a precizat că este pregătită pentru greve. Personal suplimentar a fost pregătit pentru a înlocui angajaţii aflaţi în grevă. Personalul de la sol a mai încetat lucrul joi timp de şapte ore şi vineri timp de opt ore, ceea ce a dus la anularea a 301 de curse numai în a doua zi.
AFGANISTAN
Accident
Trei soldaţi italieni şi-au pierdut viaţa, ieri, când vehiculul lor blindat s-a răsturnat în timp ce traversa un râu, au anunţat oficiali din Ministerul Apărării de la Roma. Accidentul a avut loc în timp ce militarii se aflau la circa 20 de kilometri de oraşul Shindand, din provincia Herat, din sud-vestul Afganistanului. Circa 4.200 de soldaţi italieni sunt desfăşuraţi în Afganistan, în cadrul misiunii NATO.
TAIWAN
Explozie
Roţile din faţă ale unei aeronave militare de transport C130 au explodat neaşteptat în timpul unor reparaţii la o bază aeriană din Taiwan, rănind grav două persoane. Accidentul a avut loc ieri la baza aeriană Pingtung, din sudul insulei, în timpul umflării roţilor. Un ofiţer al forţelor aeriene şi un membru al echipajului de la sol au fost răniţi şi au fost duşi la spital. Rănile lor, printre care fracturi deschise la braţe şi picioare, laceraţii şi hemoragii interne, sunt critice. Aviaţia din Taiwan anchetează cauzele incidentului. Construit de compania americană Lockheed Martin Corp, C130 este folosit pe scară largă de aviaţia din Taiwan pentru a transporta soldaţi şi provizii.
SUA
Avalanşă
Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa duminică într-o avalanşă în apropiere de o staţiune de schi din statul american Washington. Echipele de salvare au fost desfăşurate într-o zonă din apropiere de staţiunea de schi Stevens Pass, după avalanşa ce ar fi avut loc în jurul prânzului (22.00 ora României). Opt schiori daţi dispăruţi au fost găsiţi ulterior. Staţiunea afectată de află în munţii Cascade, la nord-est de Seattle.
COREEA DE SUD
Exerciţii militare
Coreea de Sud a lansat de luni exerciţii militare cu muniţie de război în apropiere de frontiera maritimă cu Coreea de Nord, în pofida ameninţărilor regimului de la Phenian. Manevrele au loc în regiunea iunsulei Yeonpyeong, din Marea Galbenă. Regimul de la Phenian a avertizat în legătură cu aceste exerciţii, pe care le-a calificat drept „provocare militară”, şi a ameninţat că va riposta în caz de atac vizând teritoriul său. Situaţia din Peninsula Coreea s-a deteriorat în urma bombardării, în 23 noiembrie 2010, a insulei Yeonpyeong, soldată cu trei morţi şi 17 răniţi. Coreea de Nord şi-a justificat atunci atacul, evocând o ripostă la manevrele efectuate de oficialii de la Seul.
GERMANIA
Potenţială candidatură
Coaliţia de guvernare de la Berlin a decis să-l propună pe pastorul est-german Joachim Gauck pentru funcţia de preşedinte, după demisia de vineri a lui Christian Wulff în urma unui scandal mediatic. Propunerea a fost acceptată și de social-democraţi şi de ecologişti. Joachim Gauck, în vârstă de 72 de ani, a fost, de altfel, candidatul social-democraţilor şi al ecologiştilor în 2010, dar cancelarul Angela Merkel a decis să îl sprijine pe Christian Wulff. Pastorul, militant pentru drepturile omului în fosta RDG, se bucură de o reputaţie impecabilă în rândul populaţiei. Până la 18 martie, Adunarea Federală trebuie să aleagă un nou preşedinte al ţării.
TUNISIA
Prietenii Siriei
Opoziţia siriană va participa la conferinţa Prietenii Siriei, ce va avea loc în 24 februarie, în Tunisia, a anunţat un membru al grupului Consiliul Naţional Sirian (SNC). „Am fost invitaţi şi vom lua parte”, a declarat Nayji Tayyara, însărcinat cu relaţiile externe în SNC. „La început China şi Rusia au ridicat obiecţii în ceea ce priveşte participarea noastră, dar membrii arabi au insistat pentru prezenţa noastră”, a mai afirmat Nayji Tayyara. Săptămâna trecută, ministrul tunisian al Afacerilor Externe Rafik Abdessalam declara că opoziţia siriană nu va fi invitată la conferinţă. Preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad, s-a declarat convins, ieri, că opoziţia este finanţată şi primeşte armament din străinătate, fără a spune la ce state se referă. Liderul sirian a făcut aceste declaraţii în cursul întrevederii pe care a avut-o cu Aleksei Pucikov, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de Stat din Rusia.
UNGARIA
Estimări reduse
Guvernul Ungariei şi-a redus estimările privind evoluţia economiei în acest an, apreciind că ţara va evita probabil intrarea în recesiune. În 2012, Ungaria va înregistra o creştere a Produsului Intern Brut între 0 şi 0,5%, a afirmat oficialul ungar, după ce anterior guvernul estimase un avans de 0,5%. Iryna Ivaschenko, reprezentantul FMI în Ungaria, a declarat la 9 februarie că instituţia îşi va revizui prognoza privind o creştere de 0,3% a economiei Ungariei în 2012 din cauza deteriorării perspectivei Zonei Euro. Stabilizarea forintului, care în ultimele şase luni din 2011 a fost cea mai slab performantă valută din lume, ar putea reduce nivelul datoriei la 75% din PIB, de la 80,3% la sfârşitul anului trecut. Forintul s-a apreciat cu 8,8% faţă de euro în 2012, după ce anul trecut s-a depreciat cu 16%. Ungaria trebuie să plătească obligaţiuni care ajung la maturitate în valoare de 1.820 miliarde de forinţi şi obligaţiuni în valută în valoare 1.370 miliarde de forinţi, inclusiv 3,34 miliarde de euro din precedentul acord de finanţare cu FMI. Recent, Banca Naţională a Ungariei a avertizat că în 2012 Ungaria va înregistra un deficit de 3,1% din PIB, peste ţinta de 2,5% pe care o are în vedere Guvernul de la Budapesta.