Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 15 Februarie 2012 / 00:00 397 accesări

CIPRU

Român reţinut

Poliţia cipriotă a arestat duminică un român, înarmat cu un topor, după ce a fost sesizată că acesta alerga pe străzi după o femeie asiatică, pe o stradă din localitatea Strovolos. Echipaje ale poliţiei au reţinut bărbatul, de origine română, sub acuzaţia de deţinere de armă şi provocare de panică. În timpul interogatoriului, românul a susţinut că a fost victima unui jaf comis de colegul său de cameră, tot de origine română, şi de femeia vietnameză pe care o urmărea. El i-a acuzat pe aceştia că l-au lovit cu toporul respectiv şi că i-au furat 1.000 de euro. Cei doi au negat acuzaţiile, dar au fost duşi la biroul Departamentului de Anchete Penale din Cipru pentru interogatoriu. Cetăţeanul român reţinut a fost amendat şi repus în libertate.

SPANIA

Protest cu roşii

Circa 100 de fermieri au aruncat, ieri, cu roşii spre o reprezentanţă a UE din Madrid, cerându-le eurodeputaţilor să nu voteze acordul extins dintre UE şi Maroc. „UE, nu trădaţi agricultura!”, se putea citi pe o pancartă a manifestanţilor veniţi din Andaluzia pentru a protesta faţă de acest proiect care oferă o serie de avantaje Marocului. Afectată de o rată a şomajului de 31,23%, provincia spaniolă Andaluzia este una dintre regiunile cele mai ameninţate de noul plan. Cu circa 250.000 de ferme pentru fructe şi legume, Spania este unul din principalii exportatori ai acestor produse din lume.

UCRAINA

Un nou proces

Un grup de medici canadieni şi germani a mers, ieri, într-o închisoare din Harkov, în estul Ucrainei, pentru a o examina pe fostul premier Iulia Timoşenko, ce suferă de dureri de spate puternice. Autocarul care îi transportă pe cei trei medici canadieni şi doi germani, însoţiţi de şase medici ucraineni, a ajuns la penitenciarul Kaceanivska. Misiunea este formată din canadienii Peter Kujtan (medic generalist), Christine Derzko (ginecolog) şi Georges Rewa (cardiolog) şi din germanii Karl Max Einhäupl (neurolog) şi Norbert Haas (chirurg). Medicii canadieni sunt toţi de origine ucraineană.

Pe de altă parte, Parchetul ucrainean a cerut, ieri, patru ani şi jumătate de închisoare şi plata unei amenzi de circa 28.000 de euro pentru opozantul Iuri Luţenko, fost ministru de Interne în Guvernul condus de Iulia Timoşenko, inculpat pentru deturnare de fonduri şi abuz de putere. Iuri Luţenko, închis din decembrie 2010, este acuzat de abuz de putere pentru că a majorat ilegal pensia oferită şoferului său şi l-a ajutat să obţină gratuit un apartament de la stat. Starea de sănătate a acestuia s-a deteriorat, potrivit unor apropiaţi. Iuri Luţenko a fost una dintre figurile importante ale Revoluţiei Portocalii din 2004, în urma căreia au ajuns la putere lideri politici prooccidentali, printre care şi Iulia Timoşenko. Închisă din august, aceasta a fost la rândul său condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Alţi câţiva dintre aliaţii săi care au făcut parte din Guvern sunt vizaţi de anchete pentru abuz de putere deschise după înfrângerea Iuliei Timoşenko în alegerile prezidenţiale din 2010, câştigate de actualul şef al statului, Viktor Ianukovici. Occidentul a denunţat aceste procese împotriva unor foşti responsabili guvernamentali, considerându-le a fi motivate politic.

RUSIA

Livrări de tancuri

Rusia va livra Algeriei şi Turkmenistanului 150 de tancuri de tip T-90, în valoare de 500 de milioane de dolari. Rosoboronexport, întreprinderea rusă responsabilă cu exportul de armament, a încheiat în vara şi toamna lui 2011 contracte pentru a livra 30 de tancuri T-90 Turkmenistanului şi 120 de tancuri Algeriei, două ţări care se tem de revoluţiile ce afectează lumea arabă. Valoarea totală a acestor contracte urmează să se ridice la 500 de milioane de dolari. În 2010, Rusia a livrat deja zece vehicule de acest tip Turkmenistanului şi 185 Algeriei. Armata rusă refuză să achiziţioneze aceste tancuri din cauza preţului lor ridicat şi calităţii inferioare în raport cu modelele similare german şi israelian. Pe lângă Turkmenistan, Rusia negociază livrarea unor asemenea tancuri şi în alte foste republici sovietice, Kazahstan şi Azerbaidjan, precum şi în Indonezia. Tancurile de tip T-90, fabricate la Nijni Taghil (Ural) şi supranumite „tancuri zburătoare”, pot depăşi obstacole rămânând în aer mai mult timp şi mai sus decât alte tancuri.

IRAN

Primele proteste

Iranul urma să se confrunte, astăzi, cu primele proteste ale opoziţiei din ultimele 12 luni. Manifestaţiile de la Teheran, coordonate de Mişcarea Verde, vor marca un an de când principalii liderii ai opoziţiei din ţară, Mir-Hossein Moussavi şi Mehdi Karroubi, au fost plasaţi în arest. la domiciliu. Autorităţile au îndemnat populaţia să se abţină de la a protesta, guvernatorul capitalei Teheran avertizând că va lua toate măsurile necesare pentru a împiedica eventuale mitinguri. „Este clar că poliţia şi forţele de securitate sunt în stare de alertă şi, cu siguranţă, vom avea o confruntare decisivă”, a declarat procurorul general Gholam-Hossein Mohseni-Ejehi. Mir-Hossein Moussavi, fost premier, şi Mehdi Karroubi, fost preşedinte al Parlamentului, au fost rivalii preşedintelui Mahmoud Anhamdinejad în alegerile din 2009, umbrite de acuzaţii de fraude. Susţinătorii lor au ieşit atunci în stradă. Mii de persoane au fost arestate şi peste o sută, inclusiv foşti oficiali reformatori, sunt încă în detenţie.

RUSIA

Suicid

Un ofiţer al Flotei ruse de nord a fost găsit spânzurat la bordul submarinului nuclear Ghepard staţionat în apropiere de Murmansk, a declarat luni comitetul de anchetă militar al Flotei de nord. Faptele s-au produs în noaptea de 10 spre 11 februarie. Locotenentul Maxim Galkin, şef al grupului torpilelor de pe submarinul Ghepard, s-a spânzurat în cabina sa. Ofiţerul nu a lăsat niciun bilet care să explice gestul său, iar o anchetă a fost demarată. Un incendiu a avut loc la 14 ianuarie la bordul submarinului nuclear Ghepard. Această informaţie a fost dezminţită de militari, conform cărora a existat un incendiu minor stins rapid. Marina rusă a cunoscut mai multe accidente în ultimii ani la bordul submarinelor sale, după naufragiul din 2000 în Marea Barents al submarinului nuclear Kursk, unde cei 118 membri ai echipajului au murit deoarece nu au fost salvaţi la timp.

JAPONIA

Cutremur

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs, ieri, în nord-estul Japoniei, la o adâncime de zece kilometri. Seismul a avut epicentrul în prefectura Ibaraki, a anunţat Agenţia meteorologică niponă. Nu au fost anunţate pagube sau victime şi nici nu s-au înregistrat probleme la centrala nucleară Fukushima, afectată de cutremurul şi valurile seismice din 11 martie 2011.

INSULELE SOLOMON

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 s-a produs, ieri, în largul Insulelor Solomon, în Oceanul Pacific, a anunţat institutul american de geofizică USGS, dar pentru moment nu a fost emisă o alertă de tsunami. Seismul a avut loc la o adâncime de 54 de kilometri şi la 176 de kilometri la sud-est de capitala Honiara. Pe 29 septembrie 2009, regiunea a fost afectată de un cutremur puternic, urmat de valuri seismice devastatoare, care a provocat moartea a 186 de persoane în Samoa şi Tonga.

ISRAEL

Acuzaţii

Ministrul Apărării israelian Ehud Barak a acuzat Iranul de instrumentarea exploziei produse ieri în centrul capitalei thailandeze, soldată cu rănirea gravă a posibilului atacator, la o zi de la atacurile vizând personal diplomatic israelian în India şi Georgia. Trei explozii s-au produs, ieri, la Bangkok, provocând rănirea gravă a unui presupus atacator, care avea asupra sa acte de identitate iraniene, şi a patru thailandezi, dintre care trei bărbaţi şi o femeie. Israelul consideră că Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah, susţinută de Iran şi Siria, atacă ţinte israeliene, în semn de răzbunare pentru uciderea unor lideri islamişti în vechi acţiuni atribuite statului evreu. Ieri, poliţia israeliană a decretat stare de alertă la nivelul întregii ţări.

KUWEIT

Un nou Guvern

Emirul Kuweitului, şeicul Sabah al-Ahmad al-Sabah, a anunţat printr-un decret formarea unui nou Guvern, după recentele alegeri parlamentare anticipate în urma cărora candidaţii opoziţiei au obţinut o majoritate confortabilă. Portofoliul Petrolului a fost încredinţat lui Hani Hussein, fost director al companiei petroliere de stat Kuwait Petroleum Corp, iar la conducerea Ministerului Apărării a fost numit fostul şef al cancelariei Ahmed al-Khaled al-Sabah. Miniştrii de Interne şi de Finanţe şi-au păstrat funcţiile. Anunţul privind crearea unui cabinet de 16 miniştri a intervenit la o zi de la eşecul negocierilor între premierul Jaber Moubarak al-Sabah şi fosta opoziţie, care cerea mai multe portofolii. Actualul Guvern are în rândurile sale un singur reprezentant al fostei opoziţii dominată de islamişti, deşi aceasta deţine cele mai multe mandate din cele 50 ale Legislativului kuweitian.

BAHRAIN

Ciocniri

Forţele de securitate din Bahrain au folosit, luni seară gaze, lacrimogene şi grenade paralizante împotriva protestatarilor strânşi înainte de împlinirea unui an de manifestaţii pro-democraţie din ţară. Manifestanţii au încercat să preia controlul pieţei Pearl din capitala ţării, Manama, simbol al protestelor de anul trecut. Mii de scutieri şi alte forţe de securitate au fost desfăşurate în regatul arab. Manifestanţii, membrii ai majorităţii şiite din ţară, cer ca Bahrainul să treacă la monarhie constituţională. Guvernul regelui Hamad bin Isa al-Khalifa afirmă că îşi îndeplineşte angajamentele de a introduce reforme constituţionale. Însă, opoziţia şi organizaţiile pentru drepturile omului susţin că autorităţile nu depun suficiente eforturi. Cel puţin 60 de persoane au murit de la protestele şiite care au început în februarie 2011, când protestatarii au ocupat piaţa Pearl timp de o lună.

OLANDA

Autor rus

Bărbatul care a provocat luni haos pe aeroportul Schiphol din Amsterdam este un cetăţean rus de 40 de ani, a afirmat o sursă a poliţiei. Bărbatul nu avea asupra sa documente de identitate şi comunicarea cu el este foarte dificilă, astfel că rămân neclare motivele pentru care a provocat perturbarea activităţii pe aeroport. Bărbatul a strigat că transportă o bombă la ora 11,00 şi apoi s-a închis în toaletă. În cele din urmă a fost arestat, în jurul orei 13,00. Între timp, terminalele 1 şi 2 au fost evacuate şi un număr de curse aeriene au fost amânate sau anulate. Terminalele au fost închise până la ora 16,30.

SUA

Fond pentru Primăvara Arabă

Administraţia Obama a propus în proiectul său de buget pe 2013 un fond de 770 de milioane de dolari destinat susţinerii elanului reformator generat de Primăvara Arabă în ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Acest nou Fond de încurajare face parte din cele 51,6 miliarde de dolari din bugetul pe 2013 al Departamentului de Stat şi Agenţiei americane pe dezvoltare internaţională (USAID). Oficialii americani au declarat sub acoperirea anonimatului că fondul ar putea fi destinat unor ţări ca Siria, Yemen, Tunisia şi Maroc. Asistenţa militară în valoare de 1,3 miliarde de dolari va fi menţinută pentru Egipt, dar SUA au avertizat că acest ajutor va fi reevaluat în cursul anului.



12