Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 13 Februarie 2012 / 00:00 548 accesări

RUSIA

Protest extrem

O femeie a fost grav rănită, ieri, după ce şi-a dat foc în faţa Guvernului de la Moscova, relatează presa rusă, citând surse din poliţie. Femeia s-a apropiat de Casa Albă, sediul Guvernului condus de premierul Vladimir Putin, apoi s-a stropit cu combustibil şi a aprins un chibrit. Femeia a fost transportată la spital de serviciile de intervenţie. Este vorba despre o femeie de 53 de ani, identificată drept Vera Smolina, originară din Nijni Taghil, în Ural. „Nu a emis nici o revendicare înainte de a-şi da foc. Nu avea asupra ei nici un bilet, deci nu ştim de ce a făcut acest lucru”, a declarat o sursă din domeniul securităţii. Rusia se confruntă cu un val de contestare fără precedent de la sosirea lui Vladimir Putin la putere în 2000. Această mişcare a fost declanşată de legislativele din decembrie, marcate de fraude potrivit opoziţiei şi observatorilor ruşi şi străini.

ISRAEL

Tir de rachetă

Activişti palestinieni din Fâşia Gaza au tras o rachetă, sâmbătă, în sectorul Eshkol, din sudul Israelului, fără să provoace victime sau pagube. Şi în noaptea de vineri spre sâmbătă, o rachetă trasă din Fâşia Gaza a căzut între două case din apropierea oraşului Ashkelon, fără să facă răniţi. Casele şi un stâlp de electricitate au fost avariate. Niciun grup palestinian nu a revendicat aceste tiruri. Însă, un membru al Brigăzilor al-Qods, braţul armat al Jihadului Islamic, a fost rănit sâmbătă la Beit Lahya, în apropierea oraşului Gaza, într-o explozie de origine nedeterminată, potrivit unor martori oculari. Surse din serviciile de securitate ale mişcării islamiste Hamas, care controlează Fâşia Gaza, au declarat că un palestinian a fost rănit într-un raid aerian israelian. Purtătorul de cuvânt a armatei israeliene a declarat însă că nu are cunoştinţă despre nicio activitate militară israeliană în Fâşia Gaza.

SPANIA

Confiscări

Poliţia spaniolă a anunţat, ieri, descoperirea mai multor arme şi a 557.000 de euro numerar, după arestarea, la 9 februarie, la Valencia, a lui Vladimir Milisavljevic, unul dintre autorii asasinării, în martie 2003, a premierului sârb Zoran Djindjic. Arsenalul era compus din trei puşti de asalt, nouă pistoale semiautomate, un pistol-breloc, o puşcă, amortizoare, încărcătoare şi multă muniţie. Vladimir Milisavljevic a fost deja condamnat în lipsă la 35 de ani de închisoare pentru asasinarea fostului premier sârb. Alături de el, poliţia spaniolă l-a arestat şi pe Luka Bojovic, considerat unul dintre liderii Bandei din Zemun, responsabilă de asasinarea lui Djindjic.

NIGER

Cerere de extrădare refuzată

Nigerul nu-l va extrăda pe Saadi, fiul fostului lider libian Muammar Khaddafi, în pofida solicitărilor din partea autorităţilor libiene. Ministrul libian al Afacerilor Externe, Ashour Bin Hayal, a vorbit la telefon cu omologul său din Niger, Bazoum Mohamed, căruia i-a cerut să-l extrădeze pe Saadi, după ce acesta a declarat că o nouă revoltă este pe cale de a izbucni în Libia. Un purtător de cuvânt al Guvernului din nigerian a declarat că Saadi va fi predat unui Guvern care are un sistem judiciar independent şi imparţial, în niciun caz unui stat unde riscă pedeapsa cu moartea sau unde cel mai probabil nu va avea parte de un proces propriu-zis. Potrivit autorităţilor de la Tripoli, aceste declaraţii ameninţă relaţiile bilaterale, iar Guvernul Nigerului ar trebui să adopte măsuri stricte împotriva lui Saadi, extrădându-l către Libia pentru a fi pus sub acuzare pentru crimele comise. Saadi Khaddafi, de 38 de ani, a fugit din Libia în Niger la mijlocul lunii septembrie împreună cu alţi membri ai familiei Khaddafi, după ce rebelii au preluat controlul asupra ţării. Nigerul i-a acordat azil din motive umanitare, dar Interpolul a emis un mandat de arestare pe numele lui Saadi Gaddafi, la cererea autorităţilor interimare din Libia.

COREEA DE NORD

Zvonuri nefondate

Comunitatea serviciilor de informaţii din SUA nu a găsit nicio dovadă care să sugereze că noul lider nord-coreean, Kim Jong-un, ar fi mort, după ce pe versiunea chineză de Twitter au circulat informaţii că ar fi fost asasinat în timp ce se afla la Beijing. Oficialii din spionajul americani au încercat să verifice aceste zvonuri mai bine de o săptămână, dar nu au reuşit să obţină nici cel mai mic indiciu. Potrivit unor surse americane au precizat că au fost semne că trupele nord-coreene au fost plasate în stare de alertă chiar şi în timpul recentului transfer paşnic de putere care a avut loc la Phenian. „naliza preliminară a acestor zvonuri sugerează că ele sunt parte a unui efort calculat de a destabiliza economia sud-coreeană, într-un moment fragil, sugerând că lucrurile o iau razna în Nord”, a declarat oficialul american. Nici media chineze, nici agenţia sud-coreeană Yonhap nu au relatat despre zvonurile care au circulat pe versiunea chineză de Twitter.

BULGARIA

Aderare la Zona Euro

Bulgaria încă mai doreşte să se alăture Zonei Euro, cu condiţia ca membrii blocului să respecte regulile în privinţa limitării îndatorării, a declarat ministrul Economiei, Traicio Traikov. Bulgaria doreşte să se alăture Zonei Euro pentru a ajuta la reducerea costurilor de finanţare pentru companiile locale, care în prezent plătesc dobânzi de până la 10%, dar şi pentru Guvern, a arătat acesta. Oficialul a avertizat însă că bulgarii se vor opune vehement furnizării de fonduri pentru a ajuta naţiuni mai bogate prin Mecanismul European de Stabilitate. „E dificil de justificat de ce Bulgaria ar trebui să contribuie cu fonduri la o facilitate de salvare de care au nevoie ţări cu o populaţie considerabil mai avută\", a spus Traikov. Pensiile în Grecia sunt de cinci ori mai mari decât cele din Bulgaria”, a adăugat precizat acesta.

ISRAEL

Grevă încheiată

Sindicatele israeliene au anunţat ieri încetarea grevei generale care a început miercuri, după ce au ajuns la un acord cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe cu privire la statutul şi condiţiile de muncă ale salariaţilor pe perioadă limitată. Şeful Centralei sindicale Histadrout, şi ministrul de Finanţe Yuval Steinitz, au anunţat într-o conferinţă de presă că au semnat un acord pentru ameliorarea condiţiilor de muncă în sectorul public. Liderul Histadrout, Ofer Eimi, a salutat, la rândul său, acordul fără precedent. Cele două părţi a avut o rundă de negocieri sâmbătă noapte cu privire la statutul şi condiţiile de muncă a circa 300.000 de salariaţi cu contract pe perioadă determinată din sectorul public şi o parte din sectorul privat, defavorizaţi faţă de colegii cu contracte pe termen nedeterminat.

TURKMENISTAN

Alegeri prezidenţiale

Alegătorii din Turkmenistan au început să voteze, ieri, în alegerile prezidenţiale ce ar trebui să fie câştigate de actualul şef de stat autoritar, Gurbangulî Berdâmuhamedov, în această ţară din Asia Centrală una dintre cele mai închise din lume şi fără o opoziţie reală. Aproape trei milioane de alegători au fost chemaţi la urne în această fostă republică sovietică, bogată în resurse energetice. Şapte candidaţi i se opun preşedintelui în exerciţiu, printre care doi dintre miniştrii săi, Iarmuhammet Orazgulâev şi Annagheldi Iazmâradov. Ceilalţi pretendenţi sunt doi responsabili ai unor întreprinderi energetice de stat, proprietarul unei fabrici de bumbac, un guvernator regional adjunct şi şeful unei societăţi de construcţii. Aceşti candidaţi denumiţi independenţi sunt consideraţi figuranţi, în timp ce preşedintele Turkmenistanului, care este de asemenea prim-ministru, controlează toate pârghiile puterii. În lipsa concurenţei politice, OSCE a renunţat să trimită o misiune de observatori la aceste alegeri al căror rezultat va fi anunţat pe 15 februarie. Mare favorit al scrutinului, Berdâmuhamedov a ajuns la putere în 2006 după moartea predecesorului său, excentricul Saparmurat Niazov.

JAPONIA

Temperatură crescută

Măsurătorile arată că temperaturile la unul dintre reactoarele centralei nucleare japoneze Fukushima Daiichi au depăşit noile norme de securitate, a anunţat operatorul centralei, care a dat asigurări că nu există pericol imediat. Tokyo Electric Power Company (TEPCO) a precizat că unul dintre cele trei termometre de la reactorul numărul doi al centralei nucleare indică o încălzire progresivă luna aceasta, iar ieri arată 82 de grade Celsius. Temperatura este deci peste cea maximă de 80 de grade recomandată acum de autorităţile japoneze în domeniu, obligând operatorul să informeze publicul şi agenţiile guvernamentale. Temperatura rămâne însă sub cele 100 de grade considerate de Guvern necesare pentru a menţine starea relativ sigură de oprire la rece. TEPCO va trebui să verifice însă fiabilitatea acestui termometru, deoarece celelalte două instrumente arată o temperatură de 35 de grade. Eşantioanele de gaz nu indică nicio reacţie neobişnuită sau critică, iar celelalte date nu sugerează nici o încălzire sau creştere a cantităţii de vapori.

SUDAN

Pact de neagresiune

Reprezentanţii Sudanului şi Sudanuluide Sud au semnat, în capitala Etiopiei Addis Abeba, un tratat de neagresiune, în cadrul eforturilor de reglementare a diferendului lor frontalier, anunţă agenţiile internaţionale de presă, care-l citează pe Thabo Mbeki, mediator între cele două părţi şi fost preşedinte al Africii de Sud. Potrivit tratatului, cele două state se angajează să-şi respecte mutual suveranitatea şi integritatea teritorială şi să se abţină de la orice atac, acestea acceptând să nu recurgă la agresiuni şi să coopereze. Acordul prevede şi instituirea unui mecanism de supraveghere pentru a evita incidentele de-a lungul frontierei comune. Negocierile dintre cele două ţări vor continua pentru reglementarea diferendului asupra împărţirii veniturilor rezultate din exploatarea petrolului în Sudanul de Sud şi pentru stabilirea taxelor de tranzit percepute pe transportul petrolului care va reveni Sudanului de Sud prin oleoductele din Sudan. Sudanul de Sud s-a separat anul trecut, în luna iulie, de Sudan, devenind stat independent, recunoscut internaţional. Însă, de atunci, relaţiile dintre cele două ţări au rămas extrem de tensionate, conflictul fiind generat de controlul rezervelor de petrol şi a provinciei Abyei, acuzându-se reciproc şi de susţinerea unor mişcări rebele.



12