FRANŢA
Victimă de origine română
Un român a murit, marţi, într-un incendiu aparent accidental, posibil declanşat de un reşou, într-o clădire pe care o ocupa împreună cu alte persoane la Toulouse, au anunţat poliţia şi pompierii. Potrivit primelor elemente ale anchetei, mai mulţi dintre cei cu care locuia au lăsat victima, obosită, în pavilionul pe care-l ocupau şi în care se încălzeau cu ajutorul unui reşou. Cauzele incendiului erau în continuare necunoscute. Pompierii au descoperit cadavrul când au sosit la intervenţie. Poliţia şi pompierii sunt de părere că românul a murit mai degrabă din cauza incendiului şi a condiţiilor în care trăiau ocupanţii pavilionului, decât din cauza frigului.
R. MOLDOVA
Optimism
Premierul moldovean Vlad Filat a declarat după şedinţa alianţei guvernametale, că cele trei partide au ajuns la un acord în privinţa modificărilor din Constituţie, exprimându-şi optimismul că preşedintele ţării va fi ales. Liderii AIE au refuzat să precizeze însă care vor fi aceste schimbări, explicând că decizia finală va fi anunţată cel mai probabil în prima şedinţă a Parlamentului din acest an, care va avea loc la 16 februarie. Liberalii au ieşit cu aproximativ 20 de minute mai devreme de la şedinţa consiliului alianţei, fiind rezervaţi în declaraţii.
PAKISTAN
Atac aerian
Opt presupuşi rebeli islamişti au fost ucişi şi alţi doi răniţi într-un bombardament efectuat cu un avion american fără pilot în nord-vestul Pakistanului, fieff al miliţiilor Taliban şi aliaţilor acestora din gruparea al-Qaida, au anunţat forţele de securitate. Două rachete au lovit o tabără situată la Tappi, la zece kilometri la sud-est de Miranshah. Declanşată în 2004, campania tirurilor americane cu avioane fără pilot asupra zonelor tribale pakistaneze vizându-i pe talibani şi pe aliaţii lor din al-Qaida, majoritatea combatanţi islamişti străini, s-a intensificat în ultimii trei ani, cu peste 220 de atacuri din 2008 şi până în prezent. În aceeaşi perioadă, avioanele americane fără pilot au ucis peste 1.700 de persoane, marea majoritate rebeli, potrivit autorităţilor pakistaneze, care denunţă aceste lovituri doar în mod oficial, încheind un acord secret cu administraţia de la Washington în vederea autorizării acestora. SUA au reluat tirurile cu avioane fără pilot la începutul lunii ianuarie, după mai bine de o lună de suspendare, instituită în vederea unei ameliorări a situaţiei, în urma unei erori a Forţei NATO în Afganistan (ISAF).
FRANŢA
Eforturi diplomatice
„Trebuie făcut totul pentru a evita o intervenţie militară israeliană în Iran”, a apreciat ieri ministrul francez al Afacerilor Externe Alain Juppe, amintind că împotriva regimului de la Teheran şi a programului său nuclear au fost decise sancţiuni fără precedent. „Franţa le-a spus liderilor israelieni că o astfel de intervenţie ar putea avea consecinţe ireparabile şi, drept urmare, ar trebui făcut totul pentru a o evita”, a subliniat acesta în timpul unei emisiuni de televiziune. Pentru aplicarea acestor măsuri europene şi americane, ce vor intra progresiv în vigoare, Franţa încearcă să convingă şi alţi clienţi ai Iranului, mai ales Japonia şi Coreea de Sud. Alain Juppe şi-a exprimat speranţa că aceste sancţiuni ar putea convinge regimul de la Teheran să revină la masa negocierilor. Iranul este suspectat că încearcă să se doteze cu bomba atomică la adăpostul unui program nuclear civil, ceea ce deocamdată dezminte.
IRAK
Execuţii
Irakul a executat, marţi, 14 condamnaţi la moarte pentru terorism şi activităţi criminale, a anunţat miercuri un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Justiţiei, ceea ce ridică la 65 numărul execuţiilor de la începutul anului 2012. Cei 14 irakieni condamnaţi la moarte în dosare de terorism şi activităţi criminale, pentru fapte comise în 2006 şi 2007.
SUA
Reducerea personalului diplomatic
SUA analizează posibilitatea de a reduce la jumătate personalul ambasadei de la Bagdad, la numai două luni după retragerea ultimelor trupe din Irak. Administraţia Obama vrea să scadă costurile anuale, ce se ridică în prezent la şase miliarde de dolari, precum şi numărul angajaţilor, de 16.000 în prezent. Majoritatea angajaţilor nu sunt personal diplomatic, ci contractori de securitate. SUA sperau să dea un impuls eforturilor diplomatice, după retragerea forţelor militare, însă interacţiunea celor 2.000 de diplomaţi cu irakienii de rând a fost limitată, din cauza eforturilor de securitate. Cea mai mare ambasadă a SUA din lume, reprezentanţa de la Bagdad a costat 750 de milioane de dolari şi a fost finalizată în 2009.
EGIPT
Risc ridicat
Bărbatul s-a stropit cu benzină, iar apoi şi-a dat foc cu o brichetă. Incidentul s-a produs în timpul unei manifestaţii în faţa parlamentului din Egipt. Din fericire pentru bărbat, ceilalţi protestatari au reuşit să stingă repede flăcările, astfel că a scăpat doar cu câteva arsuri nu foarte grave. Trei senatori americani au avertizat Egiptul în legătură cu riscul crescut al unei rupturi dezastruoase în relaţiile cu SUA. John McCain, Kelly Ayotte şi Joe Lieberman au declarat că Guvernul din Cairo exacerbează tensiunile pentru a-şi promova agenda politică îngustă. Duminică, Egiptul a spus că va judeca 43 de activişti pro-democraţie, dintre care 19 cetăţeni americani, în legătură cu finanţarea unor ONG-uri. Consiliul militar îi acuză că incită la revolte în Egipt. Departamentul de Stat american s-a declarat profund îngrijorat de evoluţii şi a cerut clarificări. În prezent, SUA acordă un ajutor de 1,3 miliarde de dolari anual Egiptului, pentru domeniul militar, şi 250 de milioane de dolari asistenţă economică. Cei trei senatori au avertizat că susţinerea Congresului faţă de Egipt, inclusiv continuarea asistenţei financiare, este în pericol. O ruptură în relaţiile noastre ar fi dezastruoasă şi riscul nu a fost niciodată mai mare, au subliniat senatorii. Cei 19 americani, inclusiv fiul secretarului pentru transporturi Ray LaHood, şi alţi 24 de activişti au fost aduşi în faţa instanţei din Cairo, fiind acuzaţi că formează celule ale unor organizaţii internaţionale fără licenţă de la Egipt şi că primesc finanţare străină ilegală.