FRANŢA
Români expulzaţi
Circa 30 de muncitori români care lucrau ilegal în Corsica, precum şi doi cetăţeni francezi au fost reţinuţi de vineri seara, în cadrul unei operaţiuni ce a condus la destructurarea unei reţele de recrutare în mod ilegal a forţei de muncă din România. Operaţiunea a fost declanşată după arestarea unui cetăţean român, marţea trecută. Cei 30 de muncitori români lucrau ilegal în domeniul construcţiilor, pe insula Corsica, iar doi oameni de afaceri francezi sunt suspectaţi de organizarea filierei ilegale de recrutare a acestora. Muncitorii români sunt reţinuţi în prezent în incinta sediului Jandarmeriei din localitatea Borgo şi urmează să fie expulzaţi.
GRECIA
Inundaţii
O persoană a murit şi mai mult de 200 au fost evacuate în urma ploilor torenţiale ce au provocat inundaţii şi alunecări de teren în Peloponez. Poliţia a descoperit cadavrul unei femei de 80 de ani în casa sa inundată din Livadia. Furtunile au provocat dezastru în vestul Greciei, sute de locuinţe şi magazine fiind inundate. Elicoptere sunt folosite pentru evacuare.
RUSIA
Incendiu pe navă
O navă cargo sub pavilion maltez, cu 14 persoane la bord, a luat foc în Marea Azov, a anunţat duminică Ministerul ucrainean pentru Situaţii de urgenţă. Nava Ivan Vikulov, pe ruta Turcia-Rostov pe Don, a luat foc ieri dimineaţă, la 60 de kilometri de Peninsula Crimeea. Un spărgător de gheaţă a fost trimis în zonă, precum şi un elicopter Mi-8.
AUSTRALIA
Sub ape
Inundaţiile din nord-estul Australiei au făcut cel puţin un mort şi au constrâns mii de persoane să îşi părăsească domiciliile din cauza furiei apelor, au anunţat serviciile de intervenţie. Poliţia a ordonat evacuarea a 3.800 de locuitori din St. George, în statul Queensland, înainte de scufundarea singurei rute de acces încă practicabile, ce ar urma să aibă loc în timpul serii. Au fost mobilizate elicoptere pentru a veni în ajutorul celor care nu vor avea destul timp să plece, iar guvernul federal a folosit un avion Hercules C130 al armatei pentru a transporta pacienţii spitalului local. Opt elicoptere ale armatei survolează zona pentru a salva persoanele sinistrate, pentru a aduce hrană, medicamente şi generatoare. Localitatea St. George s-a confruntat cu inundaţii majore în două rânduri în ultimii doi ani, în martie 2010 şi la începutul lui 2011, când inundaţii masive au devastat Queensland şi nordul statului New South Wales, lăsând în urmă 35 de morţi şi pagube în valoare de miliarde de dolari.
IRAN
Seism
Un seism de 5 grade s-a produs, ieri, în zona centralei nucleare Bushehr din sudul Iranului. Seismul s-a produs la 70 de kilometri la sud-vest de centrală, având epicentrul la o adâncime de zece kilometri. Nu există informaţii privitoare la eventuale victime sau pagube la centrala nucleară. În iunie 1990 s-a produs în Iran un seism de 7,7 grade pe scara Richter. Circa 37.000 de persoane au murit, iar 27 de oraşe au fost devastate.
FINLANDA
Alegeri prezidenţiale
Finlandezii se duc la urne, ieri, pentru a alege un nou preşedinte, în turul doi disputat de fostul ministru al finanţelor Sauli Niinisto, din Partidul Coaliţiei Naţionale, conservator, şi Pekka Haavisto, din Partidul Verzilor. Sauli Niinisto a primit 37% din voturi în primul tur, în urmă cu două săptămâni, iar rivalul său a primit 18,8%. Circa 4,4 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a alege un succesor pentru Tarja Halonen. Funcţia de preşedinte are un caracter mai mult ceremonial în Finlanda.
FILIPINE
Mişcări seismice
Un cutremur cu magnitudinea de moment de 6,0 a avut loc, sâmbătă seară, în largul coastelor filipineze, anunţă Institutul american de geofizică. Seismul a avut loc la o adâncime de 60 de kilometri. Epicentrul cutremurului a fost la 100 de kilometri la nord de oraşul filipinez Guiuan şi la 111 kilometri la nord-est de Tacloban. Nu au fost semnalate victime sau daune materiale importante.
CANADA
Seism
Un seism de 5,7 a avut loc, sâmbătă, în regiunea canadiană Vancouver, a anunţat Institutul american de fizică a pământului. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 12 kilometri, epicentrul situându-se la 204 kilometri la sud de oraşul Port Hardy şi la 349 de kilometri la vest de Vancouver. Centrul de alerte pentru tsunami din Pacific, cu sediul în Hawaii, nu a emis alerta de valuri seismice.
SUA
Întâlnire surprinzătoare
Ministrul israelian al Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, se va duce la Washington săptămâna viitoare pentru discuţii cu Hillary Clinton, aceasta urmând să fie prima lor întrevedere din ultimele 18 luni. Avigdor Lieberman îi va spune lui Hillary Clinton că, aşa cum comunitatea internaţională nu ar trebui numai să impună sancţiuni asupra Siriei, ci şi să acţioneze pentru a răsturna regimul, la fel şefa diplomaţiei nu trebuie să se mulţumească numai cu sancţiuni în cazul Iranului. Cei doi oficiali s-au întâlnit ultima dată la Ierusalim în septembrie 2010. În iunie 2009, o conferinţă de presă comună a devenit tensionată când cei doi au intrat în conflict pe tema colonizării israeliene. Potrivit cotidianului „Yediot Ahronot”, întâlnirea de săptămâna viitoare este surprinzătoare, având în vedere că Hillary Clinton a evitat-o timp de 18 luni. Avigdor Lieberman, reprezentând partidul ultranaţionalist Israel Beiteinu, se va întâlni şi cu membri ai Congresului.
Acesta este o figură controversată, din cauza abordărilor sale dure. Pe de altă parte, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ieri faptul că forţa este singura garanţie a păcii şi singura apărare pentru Israel, în contextul în care incidentele sângeroase se multiplică în regiune.
EGIPT
Violenţele continuă
O clădire guvernamentală egipteană a fost incendiată, ieri, în urma ciocnirilor de sâmbătă noapte dintre forţele de securitate şi protestatarii care cer armatei să accelereze transferul de putere către o administraţie civilă. Ciocnirile au venit după ce un consiliu înfiinţat de autorităţile militare sâmbătă a recomandat ziua de 23 februarie ca data de deschidere pentru înregistrarea candidaţilor la prezidenţiale. Conducerea militară propusese iniţial înregistrarea până la jumătatea lunii aprilie pentru alegerile din iunie. Consiliul a propus şi arestarea tuturor figurilor importante din partidul lui Hosni Mubarak, precum şi a unor oficiali din Ministerul de Interne numiţi sub conducerea fostului preşedinte. Cel puţin 12 persoane au murit în violenţele ce au urmat incidentelor de miercuri, când 74 de persoane şi-au pierdut viaţa în Port Said în ciocniri între fanii unor echipe de fotbal. Pe de altă parte, un gazoduct egiptean care alimentează Israelul şi Iordania a fost sabotat ieri, au anunţat martori oculari. Explozia s-a produs în zona oraşului al-Arish, în nordul peninsulei Sinai, iar aprovizionarea a fost blocată. Nordul peninsulei Sinai, în apropierea frontierei cu Gaza, este una dintre cele mai periculoase regiuni din Egipt. Din februarie 2011, gazoductul ce aprovizionează Israelul a fost vizat de numeroase atacuri.
KUWEIT
Demisie
Guvernul interimar din Kuweit a demisionat, pentru a lăsa cale liberă formării unui nou Executiv în urma alegerilor legislative anticipate desfăşurate joi. Potrivit Constituţiei, un nou Guvern trebuie format înainte de prima sesiune a noului parlament, care se întruneşte în termen de două săptămâni de la alegeri. Opoziţia dominată de islamişti a obţinut 34 din cele 50 de locuri în Parlamentul kuweitian, potrivit rezultatelor oficiale. Islamiştii suniţi au obţinut 23 de locuri faţă de nouă în fostul Parlament, în timp ce liberalii au câştigat numai două locuri în noua Cameră, unde nicio femeie nu a fost aleasă. Alegătorii i-au sancţionat pe deputaţii pro-guvernamentali, aflaţi în minoritate, în special pe cei 13 foşti deputaţi care au fost interogaţi de procurorul general pentru acuzaţii de corupţie. Fostul parlament a fost dizolvat la începutul lunii decembrie, după demisia Guvernului ca urmare a unui val de manifestaţii populare inspirate de Primăvara Arabă.
SLOVACIA
Protest împotriva corupţiei
Circa 10.000 de slovaci au manifestat la Bratislava împotriva corupţiei la nivel înalt, cerând trimiterea la închisoare a politicienilor corupţi. Protestul, care are loc săptămânal, a atras participanţi şi în alte şapte oraşe, în pofida frigului. Un dosar a apărut pe internet în decembrie, iar documentele, cu numele de cod Gorila, par să fi fost întocmite de serviciile de informaţii şi arată legături necurate între diverse afaceri şi politicieni. În cursul primului protest, săptămâna trecută, hackerii au compromis site-urile fondului de investiţii Penta, ale băncilor asociate şi ale unor departamente guvernamentale. Documentele sugerează că mai mulţi politicieni guvernamentali şi fonduri, printre care Penta, au manipulat recrutarea de personal şi contracte pe o perioadă de ani de zile. Documentele arată că mita a fost endemică în perioada premierului Mikulas Dzurinda, care acum este ministru al Afacerilor Externe şi conduce principalul partid, SDKU.
ARABIA SAUDITĂ
Rol în stabilizarea mondială
Directoarea Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a salutat sâmbătă, la Ryad, rolul jucat de Arabia Saudită în sprijinirea economiei mondiale, în urma întrevederilor avute cu regele Abdallah al II-lea şi cu înalţi oficiali din domeniul finanţelor. Şefa organizaţiei internaţionale cu sediul la Washington a punctat rolul Arabiei Saudite în stabilizarea pieţei globale a ţiţeiului şi contribuţia regatului în organisme financiare internaţionale. Cel mai mare producător din cadrul OPEC a devenit „un lider nu numai pe piaţa petrolului, dar şi în regiune şi în economia globală”, a opinat Christine Lagarde. Pe de altă parte, aceasta nu a făcut nicio referire la viitoarele angajamente financiare ale autorităţilor de la Ryad, cu ocazia primei sale vizite oficiale în regat în funcţia actuală.