Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 04 Februarie 2012 / 00:00 367 accesări

FRANŢA

Români reţinuţi

Circa 30 de persoane de naţionalitate română suspectate de muncă la negru au fost reţinute pe un şantier de construcţii din regiunea Bastia, în Corsica, în cadrul unei importante operaţiuni a jandarmeriei, desfăşurate joi seară. Multe dintre aceste persoane nu aveau actele corespunzătoare sau acestea erau deja expirate. Muncitorii români sunt reţinuţi în sediul jandarmeriei, unde sunt audiaţi de anchetatori. Acest val de reţineri surprinde prin amploarea sa, generând temeri că ar putea fi vorba de o reţea.

BULGARIA

Inspecţii lunare

Premierul bulgar Boiko Borisov va inspecta personal, lunar, stadiul lucrărilor la cel de al doilea pod de peste Dunăre, dintre Bulgaria şi România. „Trebuie să ştiu ce fac aceste companii, care primesc atât de mulţi bani”, a declarat premierul bulgar, după ce Guvernul său a decis să scoată 50 de milioane de euro din totalul de 70 de milioane acordat de Banca Europeană pentru Investiţii pentru acest proiect. Guvernul a convenit recent ca suma de 25,7 milioane de euro să fie adăugată costului total al construirii celui de al doilea pod, care ar urma să fie gata până la sfârşitul lunii noiembrie. Dacă podul dintre Vidin şi Calafat nu va fi gata până la sfârşitul anului, Bulgaria va pierde 70 de milioane de euro din fondurile ISPA. Podul ar fi trebuit finalizat până în octombrie 2010, dar lucrările au fost întârziate, parţial din cauza dificultăţilor tehnice.

KOSOVO

Prezenţă constantă

Ministrul german al Apărării, Thomas de Maiziere, a declarat ieri că nu se aşteaptă deocamdată la o reducere a trupelor NATO de menţinere a păcii din Kosovo, având în vedere situaţia dificilă din Balcani. Acesta a făcut declaraţia înainte de reuniunea omologilor apărării din NATO, reuniune la care se va discuta despre misiunea din Afganistan şi planurile de retragere. NATO intenţiona iniţial să reducă la jumătate numărul trupelor din Kosovo, anul acesta. 5.800 de militari din 29 de ţări servesc în prezent în misiunea KFOR, Germania având cel mai mare contingent, de 1.349 de militari. Anul trecut, Kosovo a trecut prin tensiuni cu etnicii sârbi, în nord. Consilierul militar NATO, Knud Bartels, a avertizat luna aceasta că situaţia este calmă, dar se poate schimba rapid.

BOSNIA-HERŢEGOVINA

Legi importante

Bosnia a adoptat două legi esenţiale pentru reluarea apropierii sale de UE, în conformitate cu un acord recent al liderilor politici locali, după mai multe luni de blocaj. Deputaţii celor două camere ale Parlamentului au adoptat legea privind recensământul populaţiei şi legea privind ajutoarele de stat, inclusiv subvenţiile, asupra cărora a insistat UE. Adoptarea acestor legi figura printre condiţiile impuse ţării de Bruxelles pentru a primi cererea sa de aderare la blocul european. Pentru a putea solicita statutul de candidat la integrare, Bosnia-Herţegovina trebuie să dovedească, de asemenea, că a iniţiat un proces credibil de modificare a Constituţiei sale, considerată discriminatorie faţă de minoritatea romă şi evreiască de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDH).

GERMANIA

Angela Merkel, credibilă

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se bucură de o credibilitate de 64 la sută, cel mai înalt nivel din ultimii doi ani. Conform celui mai recent sondaj efectuat de postul public ARD, cancelarul este a doua personalitate politică preferată de germani, fiind devansată de ministrul Finanţelor, Wolfgang Schäuble, care are o credibilitate de 65%. Liderii opoziţiei, Peer Steinbrück şi Frank-Walter Steinmeier, ocupă abia poziţiile patru şi cinci la capitolul credibilitate, cu 55%. De altfel, 69% persoanele intervievate apreciază că Angela Merkel este „un bun cancelar”, 85% cred că reprezintă bine Germania în lume, iar 55% apreciază că se comportă ca „un politician partizan”. Rata de credibilitate a preşedintelui Christian Wulff, reprezentând de asemenea Uniunea Creştin-Democrată, afectat de un scandal politico-financiar, este de 33%.

EGIPT

Răpiri

Două turiste din SUA au fost răpite în regiunea mănăstirii Sf. Ecaterina din Sinai, în Egipt. Mănăstirea se află la 250 kilometri la nord-vest de staţiunea Sharm e-Sheikh. Grupul de persoane mascate a furat şi arme dintr-o maşină a poliţiei care însoţea autocarul cu turişti. La câteva ore însă ostaticii au fost eliberaţi. Atacul intervine la câteva zile după ce beduini din centrul peninsulei Sinai au răpit marţi 25 de muncitori chinezi care se îndreptau spre serviciu. Ostaticii au fost eliberaţi 15 ore mai târziu. Însă, noi ciocniri au izbucnit ieri şi între forţele egiptene de securitate şi protestatarii care încercau să ajungă la Ministerul de Interne din Cairo. Protestatarii, care manifestează împotriva forţelor de securitate şi conducerii miliare, au aruncat cu pietre în poliţie. Forţele de ordine au replicat cu gaze lacrimogene. Cel puţin zece persoane au leşinat din cauza gazelor lacrimogene. Alte două persoane şi-au pierdut viaţa în ciocnirile cu forţele de securitate din oraşul egiptean Suez. Ambele victime au murit după ce au fost împuşcate. Circa 25 de manifestanţi au fost răniţi.

IRAK

Pericol constant

Efectivele Al-Qaida s-au redus drastic în ultimii ani în Irak însă organizaţia rămâne încă periculoasă, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului de operaţiuni de la Bagdad, generalul Qassem Atta. Conform informaţiilor furnizate de serviciile secrete irakiene, membrii activi al-Qaida care erau 33.000 în 2006 nu sunt mai mult de 3.000 în prezent. „În pofida acestei scăderi considerabile, Al-Qaida rămâne o ameninţare”, a adăugat acesta. În plus, doar doi sau trei candidaţi la atentate-sinucigaşe vin în Irak în fiecare lună în prezent, faţă de 100 în 2006. În perioada 2006-2007 violenţele din Irak erau provocate mai ales de al-Qaida până la formarea miliţiilor tribale sunnite care au luptat împotriva reţelei şi au slăbit-o considerabil. În acelaşi timp, armata a atacat cu putere grupările şiite, mai ales Armata lui Mahdi a liderului radical şiit Moqtada Sadr.

LIBIA

Tortură până la moarte

Un diplomat libian care a servit drept ambasador în Franţa sub regimul Kadhafi a fost torturat până la moarte după ce a fost capturat de miliţia libiană, informează Human Rights Watch (HRW). Potrivit raportului pe tema abuzurilor comise de forţele anti-Gaddafi, HRW afirmă că Omar Brebesh a murit la mai puţin de 24 de ore de la prinderea sa, la 19 ianuarie. „Torturarea şi uciderea prizonierilor continuă în rândul unora dintre miliţiile libiene”, a afirmat un responsabil HRW. „Aceste miliţii vor continua să tortureze, dacă nu vor fi trase la răspundere”, a subliniat sursa. Fotografiile cu cadavrul lui Brebesh arată vânătăi extinse, faptul că i-au fost smulse unghiile de la picioare şi demonstrează că a fost torturat înainte de a muri. Omar Brebesh, de 62 de ani, a lucrat la ambasada libiană din Franţa în perioada 2004-2008, mai întâi ca ataşat cultural, apoi ambasador, în ultimele nouă luni de activitate.

SIRIA

Copii torturaţi

Copii de numai 13 ani sunt torturaţi de armată şi forţele de securitate în Siria, unde regimul încearcă să înăbuşe revoltele populare, a anunţat vineri organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW). „Armata şi ofiţerii se securitate au arestat anul trecut şi torturat copii. Au fost înregistrate cel puţin 12 cazuri de copii deţinuţi în condiţii inumane, torturaţi sau ucişi prin împuşcare în casele lor şi pe străzi”, a precizat ONG-ul. HRW acuză Guvernul sirian că a transformat şcolile în locuri de detenţie şi în baze militare şi că a postat lunetişti pe aceste clădiri, unde au fost arestaţi şi copii. „Copii de numai 13 ani au spus Human Rights Watch că ofiţeri i-au plasat la izolare, i-au bătut şi electrocutat, i-au ars cu ţigări şi i-au suspendat de mâini cu cătuşe metalice, uneori ore la rând, la câţiva centimetri de sol”, se adaugă în raport.

AUSTRALIA

Stare de urgenţă

În statul australian Queensland a fost declarată starea de dezastru şi a fost numit un coordonator pentru gestionarea situaţiei, a anunţat ieri premierul Anna Bligh. Comisarul adjunct al poliţiei Ian Stewart a fost numit de Grupul pentru stare de dezastru să supervizeze operaţiunile de intervenţii. Potrivit prognozei, râul Maranoa ar putea creşte de la 9,6 metri la zece metri până vineri noaptea, un nivel record. Roma, St. George şi alte oraşe din regiune se vor confrunta în următoarele 24-48 de ore cu inundaţii. Circa 100 de drumuri sunt închise din cauza inundaţiilor, în principal în South West şi Central West Queensland, iar trei linii feroviare importante, The Mount Isa, The Western Line şi Central Line au fost închise din cauza inundaţiilor.

PAPUA NOUA GUINEE

Nou bilanţ

Nave şi elicoptere continuă să caute peste 120 de pasageri daţi dispăruţi după naufragierea unui feribot în Papua Noua Guinee. Peste 230 de persoane salvate într-o operaţiune la care a participat şi Australia au ajuns în oraşul Lae. Un oficial a declarat că este posibil ca mai multe persoane să fie blocate pe epava feribotului. Feribotul, MV Rabaul Queen, era operat de compania Star Ships din Papua Noua Guinee şi se deplasa între oraşele Kimbe şi Lae. Vremea nefavorabilă ar putea fi una dintre cauzele scufundării vasului. Opt nave şi trei elicoptere se află în zonă, iar trei avioane au fost trimise de Australia.

RUSIA

Noi demonstraţii

La două luni de la alegerile legislative ruse, zeci de mii de opozanţi, dar şi susţinători ai puterii vor ieşi în stradă astăzi, la Moscova. Cea mai mare manifestaţie este plasată sub sloganul „Pentru alegeri corecte”. Marşul opoziţiei va strânge aproape 50.000 de persoane. Alte mitinguri ale opoziţiei vor avea loc la Moscova. În privinţa susţinătorilor premierului Vladimir Putin, aceştia se vor strânge şi ei, sub sloganul „Avem ceva de pierdut”. În total, circa 100.000 de persoane ar putea manifesta sâmbătă la Moscova. În urma alegerilor din decembrie, câştigate de partidul la putere, mai multe formaţiuni de opoziţie s-au mobilizat pentru a denunţa fraude în scrutin. Cea mai mare manifestaţie a avut loc pe data de 24 decembrie, cu participarea a 120.000 de persoane, potrivit opoziţiei.

Vladimir Putin este creditat cu 52% din preferinţele electoratului, rezultat care i-ar asigura liderului forte o victorie din primul tur de scrutin, potrivit unui sondaj publicat de Centrul pentru studierea opiniei publice VŢIOM, cu o lună înainte de scrutin. Studiul VŢIOM a fost realizat în perioada 28-29 ianuarie, pe un eşantion de 1.600 de persoane, având o marjă de eroare de 3,4%.

MAREA BRITANIE

Demisie

Ministrul britanic al Energiei, Chris Huhne, a demisionat ieri din funcţie, după ce a aflat că va fi pus sub acuzare pentru obstrucţionarea justiţiei, într-un dosar de depăşire a vitezei legale de circulaţie, din 2003. Fosta sa soţie, Vicky Pryce, este vizată de aceleaşi acuzaţii, pentru că ar fi acceptat, în mod ilegal, trecerea punctelor de penalizare pe numele său. Chris Huhne, parlamentar liberal-democrat de Eastleigh, a afirmat că este nevinovat, dar şi-a dat demisia pentru a evita orice distragere a atenţiei. Potrivit BBC, va avea loc o remaniere urgentă a Xabinetului, limitată la liberal-democraţi. Potrivit aşteptărilor, ministrul pentru Afaceri Ed Davey îl va înlocui pe Chris Huhne. Poliţia din Essex anchetează acuzaţiile de opt luni. Într-o conferinţă de presă, procurorul Keir Starmer a declarat că Parchetul a conchis că există suficiente dovezi pentru a-i pune sub acuzare atât pe Chris Huhne, cât şi pe Vicky Pryce, pentru obstrucţionarea justiţiei. Aceştia vor apărea în instanţă la 16 februarie. Cei doi au divorţat în 2011. Fost jurnalist, Chris Huhne a intrat în Parlament în 2005 şi este unul dintre cei cinci miniştri liberal-democraţi din Cabinetul de coaliţie, ocupându-se de chestiuni ca regularizarea pieţei energetice şi politica nucleară.

KUWEIT

Victoria islamiştilor

Opoziţia dominată de islamişti a obţinut 34 din cele 50 de locuri în parlamentul kuweitian în alegerile legislative anticipate ce au avut loc joi, potrivit rezultatelor oficiale. Islamiştii suniţi au obţinut 23 de locuri, faţă de nouă în fostul Parlament, în timp ce liberalii au obţinut numai două locuri în noua Cameră, unde nicio femeie nu a fost aleasă. Alegătorii i-au sancţionat pe deputaţii pro-guvernamanetali, aflaţi în minoritate, în special pe cei 13 foşti deputaţi care au fost interogaţi de procurorul general pentru acuzaţii de corupţie. Kuweitul este împărţit în cinci circumscripţii, fiecare dispunând de zece locuri în Legislativ. Opoziţia a obţinut o victorie zdrobitoare în două circumscripţii, cu populaţie dominant tribală. Minoritatea şiită, care formează aproximativ 30% din populaţia autohtonă, a obţinut numai şapte mandate de parlamentar, faţă de nouă în fostul legislativ. Opoziţia a avut 20 de locuri în fostul Parlament, dizolvat la începutul lunii decembrie, după demisia Guvernului ca urmare a unui val de manifestaţii populare declanşate de tineri inspiraţi de Primăvara Arabă.

RUSIA

Clădire multifuncţională

Poliţia din republica siberiană Hakassia a descoperit un laborator de droguri în aceeaşi clădire cu o instanţă judecătorească, Curtea Supremă. „Proprietarul apartamentului şi-a luat măsuri de precauţie pentru ca vecinii să nu afle nimic, ventilaţia în bucătărie era acoperită cu o hârtie groasă, iar laboratorul se afla în dormitor”, potrivit presei locale. Poliţia l-a arestat pe proprietar, în vârstă de 30 de ani. Alte cinci persoane, sub influenţa drogurilor, au fost arestate în apartament. Poliţia a confiscat echipament şi materiale pentru fabricarea drogurilor.

ARHIPELAGUL VANUATU

Cutremur

Un cutremur de pământ cu magnitudinea de 6,0 pe scara Richter a zguduit ieri statul insular Vanuatu din Pacificul de Sud, dar autorităţile nu au raportat eventuale victime sau pagube materiale. Potrivit Institutului american de geofizică USGS, care monitorizează activitatea seismică la nivel internaţional, mişcarea telurică s-a produs la o adâncime de 21 de kilometri, cu epicentrul la 116 de kilometri la vest de Port Vila, capitala ţării. În urmă cu o zi, un alt cutremur cu magnitudinea 6,9 grade zdruncinase arhipelagul Vanuatu, fără a provoca pagube sau victime. Arhipelagul Vanuatu, cu aproximativ 250.000 de locuitori, este situat în apropiere de aşa-numita Centura de Foc a Pacificului, zonă cu o activitate seismică intensă



12