Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 23 Ianuarie 2012 / 00:00 369 accesări

IRAN

Naufragiu

Un număr de 17 persoane au murit în naufragiul, care a avut loc sâmbătă, al unei nave iraniene în apele Golfului Persic. Vasul care transporta 20 de pasageri, căpitanul şi un marinar, a rămas în pană de benzină după ce a părăsit insula Urmuz şi se îndrepta spre portul meridional Bandar Abbas, când s-a răsturnat sub efectul vântului intens care sufla în această zonă şi al valurilor puternice. Directorul pentru relaţii publice şi internaţionale al portului din provincia Hormozgan, Hosein Joshbajt, a afirmat că majoritatea pasagerilor au rămas blocaţi sub ambarcaţiunea prinsă în mâl. Vremea proastă a afectat operaţiunile echipei de salvare, care nu a putut să salveze decât cinci persoane. Au fost găsite 16 trupuri neînsufleţite, în timp ce o persoană este dată dispărută.

SIRIA

Opoziţia preia controlul

Soldaţi dezertori sirieni au preluat controlul asupra oraşului Duma, situat la 20 de kilometri de capitala Damasc, a anunţat preşedintele Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) Rami Abdel Rahman. Grupuri de dezertori au preluat controlul tuturor cartierelor oraşului Duma, în apropiere de Damasc, după lupte violente desfăşurate sâmbătă cu forţele de securitate siriene. Conform acestuia, luptele au continuat în cursul serii de sâmbătă în oraş. Nicio informaţie dintr-o sursă independentă nu a fost până acum disponibilă cu privire la aceste lupte, presa străină având interdicţie la accesarea locaţiei. OSDO a raportat anterior într-un comunicat că patru civili au fost ucişi la Duma de către membrii serviciilor de securitate care au tras asupra oamenilor ce participau la o ceremonie funerară.

BULGARIA

S-a încheiat greva minerilor

Greva la cea mai mare antrepriză minieră din Bulgaria, Mariţa Iztok, s-a încheiat ieri. Conducerea minelor şi sindicatele au ajuns la un acord după o rundă de negocieri care a durat peste 16 de ore. Acordul prevede ca minerii care erau nemulţumiţi de faptul că nu au primit prime pentru că în anul 2011 au depăşit obiectivele de producţie stabilite iniţial să primească nişte sporuri salariale a căror valoare totală se ridică la circa 1,1 milioane de euro. În plus, conducerea companiei s-a angajat să investească în acest an 11 milioane de euro mai mult faţă de anul trecut pentru ameliorarea condiţiilor de lucru din mine. Din cauza grevei de la compania de stat la care lucrează 7.000 de persoane, Guvernul a suspendat sâmbătă exportul de energie electrică spre alte ţări din regiune, precum Grecia, Serbia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, precum şi Turcia. Bulgaria a exportat anul trecut un total de 10,5 miliarde kwh. Compania aprovizionează cu cărbune patru principale centrale termice, ce furnizează 32% din necesarul de energie electrică al ţării.

MUNTENEGRU

Proteste

Mii de oameni s-au adunat sâmbătă pe străzile din Podgorica, capitala Muntenegrului, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate şi faţă de decizia guvernului de a creşte preţul curentului electric cu 7%. Organizatorii susţin că au venit 10.000 de oameni, un număr impresionant într-o ţară cu 650.000 de locuitori. Unii protestatari au aruncat cu ouă în sediul Guvernului, dar protestul s-a încheiat fără incidente majore. Premierul Igor Luksic, al cărui Guvern vrea să taie cheltuielile bugetare de la 43% la 38% din PIB până în 2014, a declarat că înţelege dorinţa organizatorilor de a denunţa situaţia economică dificilă, însă a exclus posibilitatea de a reveni asupra deciziei privind preţurile la electricitate. Cabinetul Luksic prognozează o creştere de 0,5-2% în 2012 şi până la 4% în 2013. Cea mai mică dintre fostele republici iugoslave, Muntenegru speră să înceapă negocierile de aderare cu UE în iunie. Totuşi, până la a face acest pas, UE îi cere să consolideze statul de drept şi să arate rezultate în lupta împotriva corupţiei.

LIBIA

Violenţe la Benghazi

Sute de libieni furioşi au devastat, sâmbătă, sediul din Benghazi al Guvernului de tranziţie, luând de acolo computere, scaune şi birouri, în timp ce liderul interimar al ţării încă se ascundea în clădire. Ca şi în cazul egiptenilor, libIenii au devenit tot mai nemulţumiţi de ritmul şi direcţia reformelor din ţară, la mai bine de trei luni de la încheierea războiului civil care l-a îndepărtat de la putere pe dictatorul Muammar Kadhafi. Aceste îngrijorări i-au făcut pe locuitorii din Benghazi, oraşul unde în luna februarie anul trecut izbucneau revoltele anti-Kadhafi, să înceapă protestele, în urmă cu aproape două săptămâni, pentru a cere transparenţă şi dreptate de la noii lideri ai ţării. Alţi protestatari cer mai multe drepturi pentru libienii care au fost răniţi în timpul războiului. Jaful a început după ce protestatarii au reuşit să spargă poarta folosind grenade de mână şi au intrat la parterul clădirii. Au deschis uşile folosind explozibil şi le-au cerut oficialilor să stea de vorbă cu ei. Un oficial în domeniul securităţii a declarat că o echipă de 50 de bodyguarzi îmbrăcaţi civil au încercat să-i calmeze pe protestatari.

NIGERIA

Serie de explozii

Haosul domneşte în Nigeria, unde peste 140 de oameni au fost ucişi într-o serie de explozii şi schimburi de focuri îregistrate în oraşul Kano, din nordul ţării. Atacurile au fost revendicate de către o sectă islamică, care doreşte instaurarea legii Sharia în întreaga ţară. Membrii grupării au atacat în special clădiri ale poliţiei după ce oamenii legii au refuzat să îi elibereze pe unii dintre membrii săi. În ultimele luni, în regiune au avut loc numeroase atacuri teroriste, iar preşedintele Goodluck Jonathan a decretat pe data de 31 decembrie stare de urgenţă în patru state din nordul ţării.

CHINA

Accident de autobuz

Şapte oameni şi-au pierdut viaţa într-un accident pe o autostradă din nordul Chinei. Un autobuz cu 21 de pasageri a derapat şi s-a ciocnit violent de o maşină în care erau patru persoane. În urma impactului, ambele autovehicule au ieşit de pe carosabil. Accidentul s-a produs înainte de Anul Nou Chinezesc, când toate şoselele din ţară sunt extrem de aglomerate. În această perioadă a anului milioane de oameni călătoresc spre localităţile unde s-au născut, ca să celebreze, potrivit tradiţiei, alături de familie.

MEXIC

Cutremur

Un seism de 6,2 pe scara Richter s-a produs, sâmbătă, în Oceanul Pacific, în largul coastelor statului mexican Chiapas, a anunţat Institutul american de Geofizică. Epicentrul seismului a fost localizat la 40 de kilometri de coastele statului Chiapas, la o adâncime de 66 de kilometri. Cutremurul a fost resimţit până la San Salvador, capitala statului El Salvador, la sute de kilometri distanţă. Centrul de alertă pentru tsunami din Oceanul Pacific nu a anunţat niciun risc privind producerea unui val seismic destructiv pentru regiune. Reprezentanţii Crucii Roşii din oraşul mexican Tapachula din statul Chiapas au declarat la un post de radio local că seismul a fost resimţit şi acolo, fără a avea cunoştinţă despre eventuali răniţi. Seismele sunt un fenomen frecvent în Mexic şi în America Centrală. În decembrie, un cutremur cu magnitudinea 6,7 a afectat statul Guerrero, din sudul Mexicului, provocând moartea a cel puţin două persoane.

AUSTRIA

Sub troiene

Mai multe staţiuni de schi din Austria sunt izolate de restul ţării din cauza ninsorii, iar riscurile de avalanşă se agravau în vestul teritoriului. Ninsorile au perturbat de asemenea competiţiile din cadrul Cupei Mondiale la schi şi la Jocurile Olimpice de Iarnă pentru tineret, prevăzute în Austria. Staţiunile Lech, Zuers şi Stuben, situate în landul occidental Vorarlberg, şi staţiunea Ischgl, din Tyrol, sunt inaccesibile, drumurile fiind blocate. Specialiştii vorbesc despre o situaţie critică în ceea ce priveşte riscurile de avalanşă şi îi sfătuiesc pe schiori să evite traseele în afara pistelor special amenajate. În Vorarlberg, riscul de avalanşe a crescut la nivelul 4, cel maxim fiind 5. În Tyrol, 7.000 de locuinţe au rămas fără electricitate peste noapte. Stratul de zăpadă depus în vestul ţării începând de vineri depăşeşte un metru, iar noi ninsori şi rafale puternice de vânt erau aşteptate în week-end.

RUSIA

Comemorarea lui Lenin

Circa 2.000 de simpatizanţi comunişti s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Roşie din Moscova cu ocazia împlinirii a 88 de ani de la moartea lui Vladimir Lenin, dar şi pentru a condamna fraudele electorale care s-ar fi comis la alegerile parlamentare din luna decembrie. Agitând steaguri roşii, manifestanţii, între care numeroşi vârstnici, s-au reunit în faţa mausoleului liderului bolşevic, unde preşedintele Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov, a depus un buchet de garoafe roşii. La manifestaţie au luat parte circa 1.500 şi 2.000 de persoane. Partidul Comunist, principala formaţiune de opoziţie din Duma de Stat, Camera Inferioară a Legislativului rus, şi-a exprimat neîncrederea în procesele electorale. Partidul Comunist a obţinut 92 de locuri din cele 450 în Dumă, adică puţin peste 19% din sufragii la legislativele din 4 decembrie. Ghennadi Ziuganov, de 67 de ani, un fost aparatcik sovietic ce conduce Partidul Comunist rus de la începutul anilor 1990, va candida pentru a patra oară la prezidenţiale, fiind creditat cu 11% din intenţiile de vot, potrivit unui sondaj difuzat vineri de institutul VŢIOM.

FRANŢA

O moarte prematură

Soţia ministrului francez al Educaţiei Naţionale Luc Chatel, Astrid Herrenschmidt, de 45 de ani, s-a sinucis ieri la domiciliul său. „Luc Chatel confirmă drama personală care s-a întâmplat în această dimineaţă. El cere respectarea vieţii private pentru copiii săi, familia sa, pentru el însuşi”, se arată într-o declaraţie remisă de directorul său de cabinet, Philippe Gustin. Corpul neînsufleţit al soţiei ministrului a fost găsit la domiciliul său din Boulogne-Billancourt, la periferia Parisului. Potrivit unei surse apropiate dosarului, mama lui Astrid Herrenschmidt este cea care a găsit cadavrul. Astrid Herrenschmidt, care provenea dintr-o mare familie de industriaşi, s-a căsătorit cu Luc Chatel în 1991. Cuplul are patru copii.

Maniera în care Astrid Herrenschmidt şi-a pus capăt zilelor rămâne nedeterminată, a precizat o sursă apropiată dosarului, în timp ce surse din poliţie au evocat o sinucidere prin spânzurare. Examinarea medico-legală a corpului femeii este prevăzută pentru luni. Născut în SUA şi în vârstă de 47 de ani, Luc Chatel este ministru al Educaţiei din 2010.

BULGARIA

Protest cu sânii gol

Trei membre ale organizaţiei ucrainene pentru drepturile femeilor FEMEN au înfruntat, sâmbătă, aproape complet dezbrăcate, gerul de la Sofia şi au protestat în faţa Parlamentului bulgar faţă de violenţa la care sunt supuse femeile. Fetele au venit îmbrăcate doar în şorturi şi cu mănuşi de box, având pe faţă pictate semne cu vopsea roşie pentru a imita sângele. Protestatarele au devenit violente în momentul în care au fost înconjurate de reprezentanţi ai presei, majoritatea bărbaţi. Acestea au început să împartă lovituri în stânga şi dreapta, dar poliţiştii prezenţi au interpretat gesturile lor ca fiind o agresiune simbolică şi le-au lăsat în pace. Ucrainencele, celebre în întreaga lume pentru modul lor neconvenţional de protest, în care apar aproape dezbrăcate, spun că au date potrivit cărora o femeie din patru în Bulgaria este supusă violenţei domestice.

Primul verdict de vinovăţie într-un caz de violenţă domestică în Bulgaria a fost dat abia la sfârşitul anului trecut, arată activistele FEMEN. Acestea mai afirmă că au motive întemeiate să creadă că numărul bulgăroaicelor care au căzut victime ale traficului cu fiinţe umane este mult mai mare decât cel raportat oficial. Activistele cer amendarea urgentă şi adecvată a Codului Penal din Bulgaria în ceea ce priveşte violenţa împotriva copiilor şi femeilor, precum şi o justiţie echitabilă, care să dea sentinţe mai severe şi mai eficiente. FEMEN a organizat evenimentul de la Sofia sub sloganul „Dumnezeul lor este o femeie, misiunea lor este de a protesta, armele lor sunt sânii!”.

COLUMBIA

Atacul rebelilor

Rebelii din FARC au distrus o instalaţie radar, perturbând aviaţia civilă în sudul şi vestul ţării, iar autorităţile susţin că vor avea nevoie de câteva luni pentru a repara echipamentul, care era folosit şi la monitorizarea traficului cu droguri. Circa 100 de luptători de gherilă au bombardat instalaţia, situată pe vârful unui munte, cu rachete artizanale. Staţia radar de la Cerro Santana, o regiune muntoasă izolată din Cauca, s-a aflat sub atac timp de peste 12 ore. Rebelii au atacat instalaţia cu focuri de armă şi rachete făcute din butelii de aragaz. Un poliţist care asigura paza radarului a fost ucis. Cei 18 poliţişti ai garnizoanei de pază au ripostat, sprijiniţi de elicoptere, iar în cele din urmă au sosit trupele guvernamentale, care au restabilit controlul în zonă şi i-au pus pe fugă pe rebeli. Preşedintele Juan Manuel Santos a condamnat atacul şi a afirmat că faptul că rebelii au atacat locuri ce afectează populaţia civilă dovedeşte slăbiciunea şi disperarea lor. Forţele Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC) reprezintă cel mai mare grup ale gherilei de extremă-stângă şi luptă împotriva Guvernului din anii 1960.



12