Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 21 Ianuarie 2012 / 00:00 437 accesări

TURCIA

Coliziune navală

Un vas cargo, sub pavilion de Sierra Leone, a intrat în coliziune cu două nave de mici dimensiuni în marea Marmara, în apropiere de coasta oraşului Istanbul, a anunţat Paza de Coastă. Nava cargo, cu o lungime de 86 de metri, are o gaură în cocă şi s-a înclinat mult, riscând să se scufunde. Nu se ştie deocamdată natura încărcăturii de la bord. Potrivit unor informaţii preliminare, coliziunea a fost provocată de o furtună puternică. Navele Pazei de Coastă au fost trimise la locul accidentului, fiind demarate operaţiunile de salvare. Ieri, tranzitul navelor prin strâmtoarea Bosfor a fost suspendat.

BULGARIA

O nouă maşină incendiată

O maşină a fost incendiată în cursul nopţii de joi spre vineri la Sofia. Maşina, marca Volkswagen, a fost distrusă în totalitate. Proprietarul, un bărbat de 72 de ani, nu are antecedente penale. În ultimele luni, la Sofia s-au înregistrat 60 de astfel de incidente, iar alte 30 în afara capitalei. Poliţia crede că incendierile au fost comise de diferite grupări, cu motive diferite, care îşi copiază unele altora modul de acţiunii. Alte voci susţin că incendierile sunt comise de o singură grupare, pentru a destabiliza cabinetul GERB.

AFGANISTAN

Un incident izolat

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a vorbit ieri despre „o zi foarte tristă” după ce un soldat afgan a ucis patru militari francezi, dar s-a grăbit să califice incidentul drept unul izolat. „Realitatea este că în fiecare zi 130.000 de militari ISAF din 50 de naţiuni se luptă şi se antrenează cu peste 300.000 de soldaţi afgani”, a declarat acesta. La rândul său, preşedintele Nicolas Sarkozy a anunţat că suspendă programele de pregătire a trupelor afgane, după atacul de vineri, soldat cu moartea celor patru militari francezi. A mai sugerat şi că retragerea trupelor franceze din Afganistan ar putea fi accelerată. În urma acestui atac, bilanţul victimelor franceze în Afganistan depăşeşte 80 de morţi din 2001. Franţa are 3.600 de militari în Afganistan.

Alţi şase soldaţi NATO şi-au pierdut viaţa în Afganistan, într-un accident de elicopter, cel mai grav din ultimele cinci luni. Elicopterul s-a prăbuşit în sudul ţării. NATO a precizat că în zonă nu s-a înregistrat activitate a insurgenţilor în momentul accidentului. Cauza prăbuşirii este în curs de anchetare. Accidentul a avut loc în aceeaşi zi în care cel puţin şapte civili şi-au pierdut viaţa într-un atentat sinucigaş comis pe un aeroport din Kandahar, folosit de forţele internaţionale.

ISRAEL

Obuze furate

Cel puţin 1.500 de obuze de tanc au fost furate de la o bază militară situată în sudul Israelului. Dispariţia muniţiilor a fost descoperită în cursul unui inventar. Poliţia militară a deschis o anchetă. Militarii estimează că este vorba de un furt comis de hoţi de metale, dar se tem că muniţiile ar putea ajunge în mâinile teroriştilor. Acesta nu este primul caz de furt de obuze de la armata israeliană. În vara lui 2011, o anchetă a fost deschisă în legătură cu furtul unui lot de rachete antitanc de la o bază militară din nordul ţării. Pe de altă parte, autorităţile israeliene l-au arestat joi seară pe preşedintele Parlamentului palestinian, Aziz Dweik, membru Hamas, la un baraj în nordul Ierusalimului. Adjunctul său a criticat arestarea lui Aziz Dweik, act care, în opinia sa, încearcă să compromită reconcilierea palestiniană şi sesiunile parlamentare. Acesta a cerut Egiptului şi Ligii Arabe să intervină imediat. Aziz Dweik a fost eliberat în 2009 după trei ani în închisorile israeliene. Acesta făcea parte dintr-un grup de oficiali palestinieni arestaţi în 2006, după capturarea soldatului israelian Gilad Shalit. Într-o nouă încercare de deblocare a negocierilor între cele două părţi, Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate Catherine Ashton se va deplasa săptămâna viitoare în Israel şi în teritoriile palestiniene.

ITALIA

Percheziţie la S&P

Angajaţi ai poliţiei financiare italiene au descins joi la biroul agenţiei de rating Standard & Poor\'s (S&P) din Italia în vederea unei percheziţii. După cum au relatat media locale, între care şi agenţia de presă Ansa, verificarea unor materiale şi a calculatoarelor s-a desfăşurat în cadrul anchetei deschise împotriva agenţiei, acuzată de manipularea pieţei prin difuzarea de predicţii false, lipsite de temei şi nesăbuite. Şase persoane sunt implicate în acest caz, trei analişti ai S&P, unul de la Moody\'s, precum şi avocaţi ai celor două agenţii în Italia. Analiştii sunt acuzaţi de divulgarea unor informaţii confidenţiale în lunile mai, iunie şi iulie 2011, ceea ce a dus la consecinţe negative cu privire la situaţia economico-financiară şi bancară a ţării. De mai mult timp în Italia se aud voci, la toate nivelurile, care pledează ca activitatea agenţiilor de rating să fie supravegheată de către o instituţie financiară internaţională independentă

SUEDIA

Închisoare pe viaţă

Un fost ofiţer de poliţie sârb a fost condamnat, ieri, la închisoare pe viaţă pentru crime de război comise în Kosovo în 1999, a anunţat instanţa din Stockholm. Milic Martinovici, de 34 de ani, a fost declarat vinovat pentru crimă, tentativă de omor şi incendiere în legătur cu un atac din mai 1999 în care circa 40 de civili au murit. Bărbatul nu a fost însă condamnat în legătură cu toate decesele. A primit însă ordin să plătească despăgubiri de 30.000 de dolari pe victimă. Potrivit mărturiilor, forţele sârbe i-au obligat pe localnicii să le predea banii şi toate valorile. Bărbaţii au fost separaţi de femei şi copii, înainte de a fi ucişi. Avocatul apărării a declarat că se va face apel. Milic Martinovici a fost arestat în aprilie 2010 în Suedia.

GERMANIA

Ambasador în ilegalitate

Ambasadorul nord-coreean în Germania, Si Hong Ri, a fost surprins în flagrant în timp ce pescuia ilegal la Berlin. Potrivit autorităţilor locale, diplomatul pescuia ilegal în Havel, un râu care trece prin cartierul Spandau, în vestul capitalei germane. Informat în limba engleză despre caracterul ilegal al activităţii sale, ambasadorul a luat notă, dar a continuat să pescuiască, invocând imunitatea diplomatică. „Diplomaţii ar trebui să aibă o atitudine exemplară”, a reacţionat un purtător de cuvânt al poliţiei, Klaus Eisenreich.

SPANIA

Moartea unui disident cubanez

Opoziţia cubaneză din Spania a chemat la proteste la Ambasada Cubei, după moartea unui disident care era în greva foamei, iar politicienii spanioli au cerut, inclusiv UE, o poziţie mai fermă faţă de Havana. Partidului Poporului, la putere în Spania, a condamnat circumstanţele absolut intolerabile ale morţii lui Villar, acuzând Havana de oprimarea disidenţilor. Preşedintele opoziţiei cubaneze din Spania i-a cerut premierului Mariano Rajoy să adopte o poziţie mai energică faţă de Cuba comparativ cu cea a guvernelor anterioare. Disidentul cubanez Wilman Villar Mendoza a murit în spital, după 50 de zile de greva foamei. Bărbatul de 31 de ani a murit în spitalul din Santiago, care este înconjurat de soldaţi, iar câteva persoane au fost arestate. Acesta executa o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru nesupunere faţă de autorităţi. Opoziţia cubaneză acuză regimul de „asasinat politic”. Moartea sa vine după cea a lui Orlando Zapata, un alt disident, care a murit în februarie 2010 după greva foamei. Mendoza, tată a doi copii, aparţinea grupului Uniunea cubaneză patriotică. A fost arestat în noiembrie, în timpul unei demonstraţii paşnice.

RUSIA

Candidaţi refuzaţi

Comisia Electorală Centrală a Rusiei (CEC) a refuzat înregistrarea a trei candidaţi la preşedinţie, care nu au reuşit să prezinte două milioane de semnături şi alte documente. Rinat Hamiev, o personalitate populară în regiunea Orenburg din Siberia, precum şi fostul primar din Vladivostok Viktor Cerepkov, ambii independenţi, nu au reuşit să prezinte documentele necesare până la încheierea programului CEC de miercuri. Liderul partidului neînregistrat Volia, Svetlana Peunova, nu a primit dreptul de a candida pentru că a prezentat până în prezent numai 234.245 de semnături, cu mult mai puţin decât cele două milioane cerute. Potrivit legilor electorale ruse, candidaţii nominalizaţi de partidele mari, precum Vladimir Putin, Ghennadi Ziuganov, Vladimir Jirinovski şi Serghei Mironov, nu trebuie să strângă semnături. Rata de popularitate a premierului rus Vladimir Putin a crescut săptămâna trecută cu 4%, ajungând la 52%, potrivit unui sondaj dat publicităţii ieri de institutul VTsIOM. Liderul comunist Ghennadi Ziuganov a câştigat 1%, ajungând la 11%. Liderul formaţiunii Rusia Justă, Serghei Mironov, miliardarul Mihail Prohorov şi liderul Iabloko Grigori Iavlinski au pierdut câte un punct procentual fiecare şi au în prezent 4%, 2%, respectiv 1% din intenţiile de vot.

PAKISTAN

Cetăţeni străini răpiţi

Un german şi un italian care lucrează pentru organizaţii umanitare au fost răpiţi în provincia pakistaneză Punjab. Germanul de 40 de ani şi italianul de 38 de ani au fost răpiţi joi noapte de patru bărbaţi înarmaţi, din locuinţa lor. Aceştia lucrau pentru ONG-ul german Welthungerhilfe, care conduce un proiect pentru victimele inundaţiilor. Nu este clar deocamdată cine i-a răpit. Un oficial local a declarat că răpitorii au imobilizat gardianul, înainte de a intra în casă. „S-au dus direct la camerele celor doi. Se pare că îi monitorizau de ceva vreme şi aveau informaţii din interior”, a afirmat sursa citată. Poliţia a pus puncte de securitate în regiune. Deocamdată răpirea nu a fost revendicată. Gruparea al-Qaida a revendicat răpirea unui american, în luna august, din Lahore, iar doi elveţieni au fost răpiţi de miliţiile Talibani în iulie, în Balucistan.

SUA

Furtună şi incendiu

O puternică furtună a acoperit de joi statul Washington cu un strat de gheaţă, blocând traficul şi determinând închiderea temporară a aeroportului din Seattle, cel mai mare oraş din stat, dar şi numeroase pene de curent şi sute de accidente rutiere. În statul învecinat Oregon, furtuna a costat viaţa unui copil, al cărui corp neînsufleţit a fost scos dintr-un râu după ce maşina în care se afla a căzut în apă. Un adult este dat dispărut. În Washington, ploaia cu gheaţă a urmat după ninsoarea puternică de miercuri, asociere ce a determinat numeroase accidente la Seattle şi în împrejurimi, unde şoferii nu sunt obişnuiţi cu astfel de fenomene. Autorităţile sunt preocupate că după furtună ar putea urma inundaţii, pentru zilele următoare fiind prevăzută o încălzire a vremii.

În centrul ţării, circa 10.000 de persoane au fost obligate să îşi părăsească locuinţele din cauza unui incendiu de vegetaţie, care se îndreaptă către oraşul Reno, din statul Nevada. Incendiul, care se extinde rapid, a afectat deja mai multe case şi ameninţă alte câteva zeci. Peste 200 de pompieri se luptă cu flăcările, care acoperă o zonă de 13 kilometri pătraţi. Vântul puternic ce a alimentat iniţial incendiul s-a potolit ulterior şi a început să plouă. Nu există informaţii privind răniţi. Incendiul, care a izbucnit joi, arde în continuare la sud de Reno. Un segment din autostrada 365, unde a izbucnit incendiul, a fost închisă.

RUSIA

Dezminţire

Ministerul rus al Afacerilor Externe rus a negat că patru angajaţi ai Ambasadei ruse din Ottawa ar fi fost expulzaţi în urma unui scandal de spionaj. Ministerul a precizat că cei patru au plecat din Canada în cadrul rotaţiei de personal, nu au fost expulzaţi. Patru angajaţi ai Ambasadei ruse din Ottawa au fost expulzaţi, după arestarea unui ofiţer canadian acuzat că spiona pentru Rusia, scria anterior presa locală. Doi au fost identificaţi drept fostul ataşat militar Konstantin Kolpakov şi adjunctul său, Dmitri Fedorceatenko. Fostul şef al serviciilor de informaţii canadiene, Geoffrey O\'Brian, a declarat că Dmitri Fedorceatenko probabil spiona pentru GRU, serviciile militare ruse de informaţii. Ceilalţi doi diplomaţi expulzaţi sunt Mihail Nikiforov şi Tatiana Steklova, dar un purtător de cuvânt al ambasadei a declarat că primul dintre cei doi a părăsit Canada în cadrul unei rotaţii de personal.

Presupusul spion canadian pentru Rusia, Jeffrey Paul Delisle, 40 de ani, din marină, a fost arestat la începutul lunii, iar presa a titrat că a fost recrutat de Rusia în 2007. Poliţia canadiană insistă că ofiţerul Delisle nu a pus în pericol securitatea ţării, dar postul de televiziune CTV afirmă că acesta avea acces la informaţii clasificate extrem de sensibile, inclusiv date despre mişcarea navelor, sistemele de armament şi semnalele de comunicare pentru reţeaua de spioni ai Canadei şi SUA. Bărbatul va fi adus în faţa instanţei şi riscă închisoarea pe viaţă. Nu este clar cât de mult va afecta acest incident relaţiile Canada-Rusia, în condiţiile în care premierul canadian Stephen Harper urmează să efectueze o vizită oficială la Moscova, anul acesta. Nu este clar nici cât de afectate vor fi şi relaţiile Canadei cu SUA, aliat ale cărui informaţii militare ar fi putut fi compromise.



12