Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 20 Ianuarie 2012 / 00:00 430 accesări

IRAN

Cutremur

Cel puţin 36 de persoane au fost rănite într-un seism produs în nord-estul Iranului. Seismul a avut magnitudinea de 5,5 grade. Potrivit televiziunii naţionale, nu s-au înregistrat pagube majore.

AFGANISTAN

Iarnă grea

Cel puţin 29 de persoane şi-au pierdut viaţa în avalanşe în nord-estul Afganistanului, în timp ce echipele de salvare au încercat să ajungă în zonele afectate de ninsorile abundente. Agenţia naţională pentru dezastre a anunţat că încă cel puţin 40 de persoane au fost rănite într-o serie de avalanşe începând de luni în provincia Badakhshan. Drumurile în afara capitalei provinciale Faizabad sunt blocate din cauza stratului de zăpadă de cel puţin doi metri. Iernile aspre din Afganistan şi terenul muntos din nord fac avalanşele un pericol în fiecare an. În februarie 2010, cel puţin 171 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o avalanşă în apropiere de Salang Pass, o rută importantă prin munţii Hindu Kush ce leagă capitala Kabul de nordul ţării.

BULGARIA

Condamnare

Fostul primar al oraşului bulgar Veligrad, Fidel Beev, fost parlamentar, va ispăşi o pedeapsă de trei ani şi jumătate de detenţie, a decis Curtea Supremă de Casaţie. Fidel Beev, care a fost deputat din partea Mişcării Turce pentru Drepturi şi Libertăţi, a fost condamnat pentru abuz de putere comis în perioada în care a fost primar. Acesta a încheiat un contract ilegal de furnizare de combustibil pentru grădiniţele din oraş, ceea ce a provocat pierderi de 16.000 leva, circa 8.000 de euro, administraţiei locale. În loc să încheie contractul cu o firmă care a luat parte la o licitaţie locală, a ales una dintre companiile sale, numită Beev Brothers. Pe lângă închisoare, fostul oficial va trebui să plătească şi despăgubiri în valoare de 16.531 de leva, circa 8.300 de euro, Primăriei, precum şi cheltuielile de judecată, a decis instanţa. Fidel Beev a fost condamnat pentru prima dată în acest dosar în 2009, de un Tribunalul Sofia. Acesta a făcut apel. În 2010, Curtea Supremă de Casaţie a revocat un alt verdict împotriva lui Fidel Beev, acuzat că ar fi bătut un bărbat, în 2003, la o benzinărie.

SIRIA

Fără intervenţie NATO

NATO nu intenţionează să intervină în Siria, a declarat ieri consilierul militar Knud Bartels, după o reuniune cu responsabilii militari din statele membre. În altă ordine de idei, acesta a declarat că NATO va fi foarte prudent în privinţa reducerii trupelor sale din Kosovo, unde, pe fondul recentelor tensiuni cu etnicii sârbi din nord, situaţia este tensionată şi se poate schimba rapid.

BELARUS

Spectrul reformelor

Belarusul şi-ar putea reforma sistemul politic după alegerile legislative din toamnă, a declarat liderul belarus Aleksandr Lukaşenko. „Analizăm tendinţele ce apar în lume şi, desigur, ne vom adapta lor, modernizându-ne sistemul politic”, a declarat acesta. Preşedintele a declarat însă că necesitatea reformelor politice în Belarus nu este urgentă. Liderul belarus, la putere din anul 1994, are o atitudine dură faţă de opozanţi şi este considerat „ultimul dictator din Europa”. Reprimarea violentă a protestelor faţă de rezultatele prezidenţialelor din decembrie 2010 a contribuit la consolidarea imaginii sale de lider autoritar. În prezent, Aleksandr Lukaşenko se află la al patrulea mandat prezidenţial consecutiv.

AFGANISTAN

Atentat sinucigaş

Cel puţin şase persoane au murit într-un atac sinucigaş în zona aeroportului internaţional din Kandahar. Atacul s-a produs în afara perimetrului aeroportului, unde se află câteva mii de militari străini. La începutul lunii, o serie de atentate s-a soldat cu cel puţin 12 morţi în provincia Kandahar, considerată fieff-ul spiritual al luptătorilor Taliban.

SUA

Noi descoperiri

Poliţia din Los Angeles a găsit două mâini şi două picioare lângă semnul Hollywood, după ce anterior s-a descoperit un cap uman. Vor fi nevoie de teste pentru a se afla dacă aceste fragmente aparţin aceleeaşi persoane. Două persoane care îşi plimbau câinii au găsit marţi un cap uman înfăşurat într-o pungă. Presa a spus că respectivul cap aparţine unui bărbat de circa 40 de ani, cu păr cărunt. Starea în care se afla capul arată că nu fusese aruncat de multă vreme acolo. Circa 30 de poliţişti au verificat zona de miercuri, iar anchetatorii plănuiesc să caute şi alte eventuale fragmente umane. Semnul Hollywood se află pe dealurile din Los Angeles din anul 1923, iar zona este populară printre cei care fac plimbări şi călărie.

CUBA

Prăbuşirea unei clădiri

Trei persoane au murit şi şase au fost grav rănite în urma prăbuşirii unei clădiri în Havana, a informat televiziunea publică. Clădirea se afla într-un cartier foarte populat. Nu se ştie dacă există supravieţuitori. Autorităţile cubaneze au refuzat să dea detalii.

OLANDA

Noutăţi de la Haga

Ultranaţionalistul sârb Vojislav Seselj, judecat la Haga de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, a fost spitalizat miercuri, la câteva zile după un tratament pentru probleme cardiace, a anunţat partidul său la Belgrad. Vojislav Seselj prezenta aceleaşi simptome ca pe 6 ianuarie, ziua în care a fost spitalizat prima dată pentru probleme cardiace. Spitalizarea sa din 6 ianuarie a fost confirmată de TPI. În urmă cu câteva zile, Partidul Radical Sârb anunţase că a fost informat că lui Vojislav Seselj i-a fost implantat un stimulator cardiac la 12 ianuarie. La începutul acestei săptămâni, Vojislav Seselj, care are 57 de ani, a fost adus înapoi în celula sa de la centrul de detenţie al TPI din Haga.

NORVEGIA

Demisie

Şefa serviciului norvegian de securitate internă (PST), Janne Kristiansen, a demisionat miercuri seară după ce a făcut publice informaţii confidenţiale potrivit cărora Norvegia are agenţi secreţi în Pakistan. Janne Kristiansen, deja ţinta criticilor pentru lipsa de informaţii referitoare la pregătirea de către extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a atacului sângeros soldat cu 77 de morţi în luna iulie în Norvegia, a declarat, în cursul unei audieri parlamentare că autorităţile de la Oslo au agenţi secreţi în Pakistan, însă nu a precizat motivul prezenţei acestora pe teritoriul pakistanez. Norvegia, însă, un aliat important al SUA, are sute de trupe în operaţiunea condusă de NATO în Afganistan. Potrivit transcrierii şedinţei parlamentare, Janne Kristiansen a făcut aceste declaraţii ca răspuns la întrebarea dacă Norvegia ar trebui să aibă contacte cu serviciile secrete pakistaneze. Aceasta a afirmat că agenţia de informaţii a forţelor armate norvegiene deja acţionează în Pakistan.

PAKISTAN

În faţa instanţei

Premierul pakistanez Yousuf Gilani a compărut joi în faţa Curţii Supreme, după ce a fost vizat de un avertisment pentru sfidarea justiţiei. Yousouf Gilani a venit la tribunal într-o maşină albă, pe care a condus-o singur. Automobilul era înconjurat de zeci de vehicule ale serviciilor de securitate, iar un elicopter a survolat zona. Premierul le-a făcut cu mâna susţinătorilor săi strânşi în faţa tribunalului. Instanţa l-a convocat pe premierul Gilani după ce Guvenul său a refuzat să le trimită o scrisoare autorităţilor elveţiene pentru a redeschide un dosar privind spălarea de bani în care este vizat preşedintele Asif Ali Zardari. Dacă va fi găsit vinovat de sfidarea instanţei, Yousouf Gilani ar putea fi demis din funcţie. Ceea ce ar împinge Pakistanul într-o criză politică profundă, într-o perioadă în care economia întâmpină probleme, iar lupta împotriva militanţilor islamişti se intensifică.

NOUA ZEELANDĂ

Cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter a zguduit, ieri, sudul Noii Zeelande. Autorităţile nu au semnalat victime şi nu au lansat, pentru moment, alerta de tsunami. Institutul american de geofizică a localizat epicentrul în larg, la 18,1 kilometri adâncime şi la 940 kilometri la sud-vest de Wellington, capitala ţării. Pe 22 februarie 2011, aproape 170 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui cutremur de 6,3 grade care a zguduit oraşul Christchurch.

SLOVENIA

Propunere oficială

Preşedintele sloven, Danilo Turk, l-a propus pe bancherul Marko Voljc, pentru postul de prim-ministru după eşecul lui Zoran Jankovic, învingătorul alegerilor legislative, de a obţine majoritatea în Parlament. În vârstă de 62 de ani, Marko Voljc a condus cea mai importantă bancă slovenă, Nova Ljubljanska Banka (NLB) între anii 1992 şi 2004. În prezent, este director pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul grupului financiar belgian KBC. Pe data de 11 ianuarie, Parlamentul sloven a respins numirea lui Zoran Jankovic în funcţia de prim-ministru, deşi acesta a ieşit învingător la alegerile anticipate de la începutul lunii decembrie. Aceste alegeri au fost determinate de căderea Guvernului condus de socialistul Borut Pahor, a cărui coaliţie s-a destrămat din cauza unui controversat proiect de reformă a sistemului de pensii care nu a fost agreat de populaţie. Slovenia, desprinsă din fosta federaţie Iugoslavă în anul 1990, membră a UE din anul 2004 şi a Zonei Euro din anul 2007, se confruntă cu o criză politică interminabilă, însoţită de o criză economică, datoria publică de 45,5% din PIB în anul 2011 şi şomajul de 11,9% în luna noiembrie 2011 fiind într-o creştere accentuată.



12