Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 19 Ianuarie 2012 / 00:00 471 accesări

CIPRU

Grevă

Traficul aerian a fost perturbat, ieri, în Cipru, după ce controlorii de trafic aerian au anunţat că vor desfăşura o grevă de patru ore, la apelul sindicatelor din domeniu. Acţiunea de protest afectează circa 40 de zboruri şi aproximativ 5.000 de pasageri în principalele două aeroporturi din insulă, cel din Larnaca şi cel din Paphos. Controlorii de trafic aerian protestează împotriva deciziei Guvernului de a le îngheţa salariile odată cu cele ale tuturor angajaţilor la stat, ca parte a măsurilor de austeritate destinate să stabilizeze cheltuielile bugetare. Negocierile programate marţi între sindicate şi Ministerul Muncii nu au mai avut loc. Reprezentantul aeroporturilor din Cipru, Adamos Aspris, şi-a exprimat regretul în legătură cu decizia controlorilor de trafic aerian de a-şi suspenda activitatea pentru patru ore, ceea ce a generat perturbări în trafic.

ISRAEL

Raid în Gaza

Israelul a efectuat, ieri, un raid aerian în nordul Fâşiei Gaza, au anunţat surse din apărarea israeliană. Există informaţii neconfirmate privitoare la doi morţi. Surse palestiniene au confirmat că raidul a avut loc la est de oraşul Beit Hanoun.

AFGANISTAN

Acuzaţii de pedofilie

Doi militari britanici au fost arestaţi sub acuzaţia că ar fi abuzat sexual copii afgani cu vârste de zece ani. Cei doi militari, un sergent şi un soldat, sunt acuzaţi că au încurajat o fetiţă şi un băieţel afgani să îi atingă peste haine. Scena a fost filmată şi distribuită colegilor prin Internet. Premierul David Cameron s-a declarat „profund şocat” de acest incident, după ce a fost informat de comandanţii militari. În cadrul anchetei, au fost confiscate mai multe calculatoare portabile ale militarilor britanici din Afganistan. Este prima dată când militari britanici detaşaţi în Irak sau Afganistan sunt acuzaţi de pedofilie.

SUA

Descoperire macabră

Un cap uman a fost găsit într-o geantă pe dealurile Hollywood-ului, a anunţat poliţia din Los Angeles. Un cuplu şi-a scos câinii la plimbare, iar unul dintre câini a găsit un obiect şi a început să se joace cu el. Obiectul s-a dovedit a fi un cap uman, spre groaza stăpânilor săi care au chemat imediat poliţia. Capul pare să fie al unui bărbat şi nu se afla acolo de multă vreme. Zona a fost securizată pentru prelevarea de probe.

PAKISTAN

Revizuirea relaţiilor cu SUA

Pakistanul a amânat o vizită a trimisului special american Marc Grossman, până la finalizarea revizuirii parlamentare a relaţiilor bilaterale. Această amânare este un semn al tensiunilor în creştere între cele două ţări. Săptămâna trecută, presa americană a scris că trimisul special a fost „motorul” din spatele discuţiilor secrete ale SUA cu miliţiile Taliban. Relaţiile SUA-Pakistan au avut un moment extrem de tensionat în luna noiembrie, când un raid NATO a ucis 24 de militari pakistanezi. Săptămâna trecută, Departamentul de Stat a anunţat că a aflat că vizita lui Marc Grossman ar putea fi amânată. Pakistanul a anunţat în decembrie că a decis revizuirea cooperării cu SUA şi NATO, iar această revizuire este în Parlament şi nu s-a stabilit un termen pentru prezentarea recomandărilor către Guvern.

2011 a fost un an dezastruos pentru relaţiile SUA-Pakistan. Tensiunile s-au intensificat când un contractor CIA a ucis doi pakistanezi în Lahore şi situaţia a devenit şi mai complicată din cauza raidurilor efectuate de drone, din cauza uciderii lui Ossama bin Laden în luna mai şi din cauza raidului NATO.

ETIOPIA

Turişti ucişi

Cinci turişti străini au fost ucişi într-un atac al unui grup de necunoscuţi în regiunea Afar din nord-estul Etiopiei. Cei cinci turişti străini ucişi sunt un german, un belgian, un maghiar, un italian şi un australian, a anunţat miercuri Guvernul etiopian, care acuză Eritreea că ar fi în spatele acestor crime. Mai mulţi turişti au fost răniţi şi transportaţi la spital de membrii forţelor guvernamentale. Conform ediţiei electronice a jurnalului german „Bild”, un german a fost rănit grav, iar alţi doi au fost răpiţi. Un turist francez a dispărut fără urmă în 2004. În martie 2007, cinci turişti europeni au fost răpiţi în această regiune iar apoi eliberaţi de către un grup de rebeli. Etiopia a acuzat atunci Eritreea vecină cu care a purtat un război între 1998 şi 2000 pentru probleme teritoriale că susţine aceşti rebeli care se opun regimului de la Addis-Abeba.

UCRAINA

Demisie

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a acceptat demisia ministrului de Finanţe Fiodor Iaroşenko. Acesta fusese numit în funcţie în martie 2010. „După consultări cu premierul, i-am cerut preşedintelui să mă elibereze din funcţie. Şeful statului mi-a acceptat cererea”, a declarat Viktor Iaroşenko. Fostul ministru a precizat că îi va cere preşedintelui să îi ofere un post pe care îl consideră potrivit, atunci când va fi cazul.

UE

Susţinere pentru Iulia Timoşenko

Deputaţii europeni care militează pentru eliberarea fostului premier Iulia Timoşenko au denunţat, ieri, condiţiile de detenţie ale acesteia şi i-au cerut noului preşedinte al PE, Martin Schulz, să efectueze prima sa vizită oficială la închisoarea unde este deţinută aceasta. Comparând închisoarea în care se află fostul premier ucrainean cu un adevărat gulag, deputata italiană Licia Ronzulli a denunţat linşajul politic şi încălcarea drepturilor omului.

CEHIA

Referendum fiscal

Guvernul ceh a decis să organizeze un referendum legat de aderarea la pactul fiscal al UE. Radek John, liderul celui mai mic partid de la guvernare, a afirmat că s-a decis ca cetăţenii să fie cei care iau decizia pe tema pactului hotărât la Bruxelles luna trecută pentru a se ajunge la o disciplină fiscală mai strictă. Anunţul vine după ce preşedintele Vaclav Klaus a ameninţat că va refuza să aprobe pactul. Partidul conservator al ministrului Afacerilor Externe Karel Schwarzenberg, care susţine pactul, nu a reuşit să facă faţă cererilor de referendum. Pactul prevede mai ales obligaţia de a respecta regula bugetului echilibrat şi de a nu bloca încercările Comisiei Europene de a acţiona împotriva celor care încalcă regulile bugetare din Zona Euro. Din start, Marea Britanie a decis să nu participe la acord, iar celelalte 26 de state membre îl negociază.

SUA

Inculpare oficială

Serviciile americane de securitate au lansat o anchetă, după ce o bombă fumigenă a fost aruncată în curtea Casei Albe în timpul unui protest organizat în cadrul mişcării Occupy. Incidentul s-a produs în cursul nopţii de marţi spre miercuri. Nimeni nu a fost arestat deocamdată, iar cei circa o mie de manifestanţii au părăsit zona. Preşedintele şi Prima Doamnă nu se aflau la Casa Albă.

Un bărbat care a deschis focul asupra Casei Albe în luna noiembrie a fost pus sub acuzare. Un juriu federal din Washington a decis inculparea lui Oscar Ramiro Ortega-Hernandez pentru 17 capete de acuzare, după ce acesta ar fi deschis focul asupra Casei Albe, avariind clădirea. Barack Obama şi familia sa nu se aflau la Washington în momentul producerii incidentului şi nu au fost în pericol, dar Ramiro Ortega-Hernandez şi-ar fi exprimat ura faţă de preşedinte. Pe lângă acuzaţia de tentativă de asasinat, a mai fost inculpat pentru agresarea unui ofiţer federal, distrugere de proprietate şi încălcarea mai multor legi privind armele. Bărbatul a fost arestat într-un hotel din Pennsylvania, în luna noiembrie, după ce Serviciile Secrete au descoperit o gaură de glonţ într-o fereastră a Casei Albe şi o alta în zidul clădirii. Maşina lui Ortega-Hernandez a fost găsită în apropiere de Casa Albă, iar înăuntru se aflau o puşcă şi mai multe cartuşe folosite.

RUSIA

Încălcări ale legii electorale

Parchetul rus a denunţat aproape 3.000 de cazuri de fraudă, iar procurorii ruşi au pus sub acuzare 97 de persoane, pentru infracţiuni şi contravenţii legate de alegerile parlamentare de luna trecută. Într-un raport preliminar care i-a fost prezentat ieri preşedintelui Medvedev, procurorul general Iuri Ceaika a declarat că procurorii au identificat circa 3000 de cazuri de încălcare a legii electorale. Activişti pro-democraţie susţin că alegerile parlamentare din 4 decembrie au fost fraudate. Dmitri Medvedev a negat acuzaţiile, dar a promis să lanseze o anchetă, în urma unui val de proteste.

CHILE

Cutremur

Un seism cu magnitudinea 6,1 a fost înregistrat marţi seară în centrul Republicii Chile, în regiunea Los Vilos, fără să se soldeze cu victime sau pagube materiale. Epicentrul seismului a fost situat la o adâncime de 44,1 kilometri, la 52 de kilometri la nord-vest de localitatea de coastă Los Vilos, în Oceanul Pacific. Mişcarea telurică a fost resimţită în regiunile centrale ale ţării, Valparaiso şi Coquimbo, şi într-o măsură mai redusă în capitala Santiago de Chile, situată la 200 de kilometri de epicentru.

EGIPT

Acuzaţii împotriva armatei

Apărarea lui Hosni Mubarak a învinuit ieri armata de crimele comise împotriva manifestanţilor anul trecut, exonerându-l pe fostul preşedinte egiptean de orice răspundere privind violenţele declanşate în ianuarie şi februarie 2011 în Egipt, pentru care acuzarea a cerut pedeapsa capitală împotriva fostului şef de stat. Avocatul Farid el-Dib a susţinut că Hosni Mubarak şi încă şapte coinculpaţi, între care fostul său ministru de Interne Habib el-Adli, nu pot fi făcuţi răspunzători de violenţele provocate începând cu 28 ianuarie 2011, la trei zile de la declanşarea mişcării de protest. Atunci, Hosni Mubarak a decis să-i ceară public armatei să asigure ordinea publică şi respectarea interdicţiilor temporare de circulaţie. Conform unor informaţii datând din acea perioadă, în primele trei zile de proteste s-au înregistrat morţi şi răniţi, însă cele mai mari violenţe soldate cu victime s-au produs după data de 28 ianuarie 2011.

Militanţi anti-Mubarak şi avocaţii familiilor victimelor susţin că violenţele au fost comise de către poliţie şi de bărbaţi înarmaţi trimişi de putere împotriva manifestanţilor. Acuzarea a afirmat că Hosni Mubarak fie a dat ordine în acest sens, fie nu putea ignora violenţele comise de poliţie. După cum se ştie, armata egipteană a fost privită cu simpatie de manifestanţi şi a preluat conducerea ţării după demisia forţată a lui Hosni Mubarak, la 11 februarie 2011.



12