Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 18 Ianuarie 2012 / 00:00 390 accesări

R. MOLDOVA

Taxe vamale anulate

Noul lider al regiunii transnistrene, Evgheni Şevciuk, a anulat taxa vamală de 100% la importul produselor din R. Moldova, a declarat premierul transnistrean desemnat, Piotr Stepanov. Decizia vizează atragerea investiţiilor şi eliminarea izolării regiunii transnistrene. „Pe parcursul mai multor ani, poate şi artificial, ne-am izolat de lumea exterioară. Consider că în domeniul economic astfel de abordări sunt inacceptabile. Scopul Guvernului este atragerea investiţiilor. Mai mult decât atât, este necesară reabilitarea imaginea republicii”, a explicat Piotr Stepanov. Oficialii de la Tiraspol au introdus taxa vamală specială în valoare de 100% la importul tuturor mărfurilor din R. Moldova ca răspuns la blocada economică introdusă de R. Moldova şi Ucraina la 3 martie 2006. Ulterior, fostul lider transnistrean Igor Smirnov a anulat la, 1 octombrie 2007, taxele vamale pentru unele tipuri de mărfuri, în special produse alimentare.

BULGARIA

Sinucidere în public

Şoferul unui troleibuz din Sofia s-a sinucis, ieri, aruncându-se de pe un pod în timpul serviciului, în faţa pasagerilor stupefiaţi. Bărbatul, identificat drept Plamen Gunev, în vârstă de 50 de ani, a murit pe loc. Acesta a oprit vehiculul pe pod, a deschis uşa, s-a urcat pe balustradă şi a sărit în faţa celor patru pasageri ai troleibuzului. Incidentul s-a produs la ora 09.18, iar în prezent autorităţile verifică zona. Transportul public nu a suferit întârzieri în urma tragicului incident. Plamen Gunev era angajat al companiei publice de transport în comun din Sofia din 2007, după ce a fost relocat în capitală din Veliko Tărnovo. Bărbatul nu a fost sancţionat niciodată şi are familie. Motivele pentru care s-a sinucis sunt încă neclare.

GRECIA

Grevă de 48 de ore

Sindicatele elene au chemat la greve şi proteste, ieri, înainte de sosirea unei noi delegaţii de inspectori străini în Grecia pe domeniul financiar. Transporturile şi alte servicii sunt paralizate, la începutul grevei generale de 48 de ore. Spitalele au rămas numai cu personalul esenţial, iar personalul din mass-media şi sectorul legal s-a alăturat grevei. Inspectorii de la UE, FMI şi Banca Centrală europeană sunt aşteptaţi la Atena vineri, pentru a examina finanţele Greciei. Guvernul elen se pregăteşte de o săptămână de negocieri extrem de dificilă pe tema celui de al doilea împrumut, în timp ce încearcă să reia discuţiile cu investitorii privaţi.

ITALIA

Ajutorul Germaniei

Premierul italian Mario Monti a cerut Germaniei să ajute Italia şi alte ţări din zona euro care se confruntă cu criza datoriilor suverane să scadă costurile cu care pot contracta împrumuturi. În schimbul planului de austeritate pe care l-a lansat Italia, trebuie să existe o ameliorare vizibilă undeva, a declarat Monti într-un interviu publicat ieri de cotidianul „Financial Times”. Rata dobânzii la care contractează Italia credite pe zece ani rămâne crescută, de peste 6,5%, un nivel considerat greu de suportat pe termen lung. Premierul Monti a cerut oficialilor de la Berlin să îşi dea seama că este în interesul său să se implice mai mult pentru a ajuta la scăderea costurilor la care se împrumută Roma. Mario Monti s-a întâlnit săptămâna trecută, la Berlin, cu cancelarul german Angela Merkel. Aceasta şi-a exprimat atunci „marele respect pentru viteza cu care sunt desfăşurate reformele în Italia”.

AUSTRIA

Captură de heroină

Ofiţeri vamali austrieci au descoperit 110 kilograme de heroină într-un camion condus de un cetăţean bulgar, care a fost reţinut pe loc. Bărbatul a declarat că nu ştia ca are droguri ascunse în camion. Valoarea narcoticelor este de opt milioane de euro. Autorităţile austriece cred că heroina era destinată Olandei şi urma aşa-numita „rută balcanică”. Un al doilea camion urma să i se alăture primului, pentru a distrage atenţia vameşilor. Transportul de heroină a fost interceptat săptămâna trecută, dar operaţiunea a fost păstrată secret pentru a descoperi eventuali complici.

UCRAINA

Vizită la închisoare

Medicul kinetoterapeut al Iuliei Timoşenko s-a deplasat, ieri, la închisoarea unde este deţinută aceasta pentru o şedinţă de masaj, a anunţat Administraţia ucraineană a penitenciarelor. Maseoza personală a Iuliei Timoşenko s-a prezentat la penitenciarul din Harkiv, la cererea liderei opoziţiei. Şedinţa specială de masaj va dura câteva ore, iar ulterior Iulia Timoşenko va fi examinată de o Comisie specială a Ministerului Sănătăţii. Deţinută din luna august, iniţial la Kiev apoi la Harkiv, Iulia Timoşenko este condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere la încheierea unor acorduri în domeniul gazelor cu Rusia considerate dezavantajoase pentru Ucraina.

NORVEGIA

Principala ameninţare

Islamismul radical rămâne principala ameninţare ce vizează Norvegia, după atacurile din 22 iulie, comise de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik, anunţă Serviciul de informaţii norvegian (PST). „Ameninţarea reprezentată de mediile islamiste este preocupantă. În ultimii ani, s-a observat că există persoane crescute în Norvegia care se radicalizează şi pentru care Norvegia şi societatea norvegiană devin inamici”, a explicat directorul PST, Janne Kristiansen. Aceşti militanţi radicali sunt din ce în ce mai activi, antrenându-se în zone de conflict şi revenind în Norvegia.

AFGANISTAN

Iarnă ucigaşă

Cel puţin 16 persoane au murit din cauza ninsorilor abundente înregistrate în nord-estul Afganistanului, o zonă muntoasă şi cu acces dificil. Principalele drumuri din provincia Badakhsan au fost blocate, ceea ce complică foarte mult misiunea echipelor de salvare. Un număr de 12 districte sunt încă inaccesibile, chiar dacă echipele de salvare au reuşit să ajungă în satul Ishkashim, unde sunt blocate 70 de familii. Stratul de zăpadă are între doi şi trei metri în Badakhsan, unde precipitaţiile s-au intensificat în ultimele zile, până luni seara, când s-au oprit. Ninsorile şi avalanşele provoacă anual numeroase victime în Afganistan. În 2010, peste 150 de persoane au murit în avalanşe în pasul Salang, în munţii Hindu Kush.

CANADA

Acuzaţii de spionaj

Un ofiţer al serviciilor de informaţii ale marinei canadiene, cu acces la informaţii NATO sensibile, este acuzat de spionaj, într-un caz ce ar putea leza imaginea Canadei în rândul aliaţilor. Procurorii îl acuză pe Jeffrey Paul Delisle, de 40 de ani, că a transmis secrete unei entităţi străine, neprecizate. Presupusele incidente s-au înregistrat între iulie 2007 şi luna aceasta. Ofiţerul Delisle a fost arestat vineri. Bărbatul este ofiţer la centrul din Halifax, care analizează informaţiile pentru forţele canadiene şi NATO din Atlanticul de Nord. Un fost ofiţer de contrainformaţii a declarat că Jeffrey Paul Delisle probabil a avut acces la informaţii militare extrem de sensibile. Potrivit acestuia, legăturile strânse ale Canadei cu SUA pe plan militar, economic şi politic o fac o ţintă extrem de atractivă pentru spionii din Occident. Experţii în securitate au avertizat că preocuparea faţă de lupta împotriva terorismului a limitat capacitatea Canadei de a efectua activităţi de contraspionaj. Autorităţile canadiene au încercat să minimalizeze însă incidentul.

EGIPT

O nouă înfăţişare

Procesul lui Hosni Mubarak s-a reluat, ieri, la Cairo, pentru prezentarea argumentelor apărării, care dispune de cinci zile pentru a pleda cauza fostului preşedinte egiptean înlăturat de la putere, acuzat de crime şi corupţie. Televiziunea de stat a difuzat imagini cu Hosni Mubarak, în vârstă de 83 de ani, sosind, din nou, întins pe o targă la tribunalul instalat într-o şcoală de poliţie. Procurorii au cerut pedeapsa capitală pentru fostul preşedinte, acuzat că ar fi responsabil de moartea unor manifestanţi, ucişi în timpul revoltei împotriva regimului său, la începutul lui 2011.

ISRAEL

Audiere

Avocaţii ministrului israelian al Afacerilor Externe Avigdor Lieberman urmează a fi audiaţi începând de marţi într-un dosar în care acesta este suspectat de operaţiuni financiare frauduloase. Patru avocaţi ai şefului diplomaţiei israeliene urmează să-şi susţină astăzi şi mâine argumentele în faţa procurorului general Yehouda Weinstein şi a procurorului statului Moshe Lador pentru ca Avigdor Lieberman să nu fie inculpat. Yehouda Weinstein va trebui apoi să ia o decizie definitivă cu privire la capetele de acuzare reţinute împotriva lui Avigdor Lieberman pentru fapte ce privesc mai multe milioane de dolari din perioada 2001-2008, când acesta a fost deputat şi a deţinut o serie de portofolii ministeriale (infrastructuri naţionale, transporturi, afaceri strategice). Potrivit presei israeliene, va fi nevoie de câteva luni pentru ca Yehouda Weinstein, care este şi consilier juridic al Guvernului, să pronunţe o decizie. În aprilie 2011, şi-a exprimat intenţia de a-l urmări pe Avigdor Lieberman pentru spălare de bani, mituire de martor, abuz de încredere şi diverse fraude, acuzaţii pe care ministrul le-a respins. Spălarea de bani este pasibilă de zece ani de închisoare în Israel. Şeful diplomaţiei israeliene a promis să demisioneze dacă va fi inculpat.

MAREA BRITANIE

Reducerea forţelor armate

Ministerul britanic al Apărării urmează să anunţe planuri pentru o nouă reducere a forţelor armate ale ţării. Concedierea militarilor respectă reducerile de cheltuieli anunţate deja în baza revizuirii politicii apărării de către Guvern. Potrivit aşteptărilor, armata va anunţa că renunţă la până la 3.000 de militari, aviaţia la 1.000, iar marina la 500. Ministerul Apărării a explicat că au trebuit luate decizii dificile pentru a face faţă găurii negre din buget. În septembrie, fostul ministru al Apărării Liam Fox a dat vina pe precedenta guvernare laburistă pentru managementul defectuos din armată. Acesta a declarat că armata trebuie să ia măsuri dureroase din vreme, pentru a-şi recăpăta echilibrul şi încrederea pierdute. Noua strategie de apărare şi securitate prevede ca marina şi aviaţia să renunţe la 5.000 de militari fiecare până în 2015. Potrivit corespondentului BBC, în prima fază concedierile din armată, aviaţie şi marină vor fi voluntare.

SIRIA

Noi observatori

ONU a primit o cerere oficială de la Liga Arabă de a-i antrena observatorii pentru Siria, a titrat ieri presa arabă. Formarea observatorilor va fi condusă de personal al Înaltului Comisariat ONU pentru drepturile omului. Actuala misiune de observatori din Siria va prezenta un al doilea raport Ligii Arabe joi, înainte de o reuniune a miniştrilor arabi de externe sâmbătă, la Cairo, unde se va decide viitorul misiunii. 165 de observatori arabi au fost desfăşuraţi în Siria din decembrie, pentru a verifica dacă regimul de la Damasc respectă acordul cu Liga Arabă. Luni, secretarul general al ONU a spus că numărul victimelor a atins un nivel absolut inacceptabil, iar situaţia nu mai poate continua astfel. Nu a recomandat însă sancţiuni precise ONU.

IRAN

Restituirea dronei

Regimul de la Tehera va returna americanilor drona RQ-170, doborâtă în luna decembrie, însă este vorba despre un model în miniatură. Potrivit agenţiei Fars, un model redus la scara 1:80 va fi predat autorităţilor americane. Alte exemplare vor fi scoase la vânzare pentru preţul de 70.000 de riali, circa cinci euro. La începutul lunii decembrie, Iranul a anunţat că a doborât o dronă americană şi a prezentat apoi imagini cu aceasta. SUA au cerut să li se returneze drona, ceea ce Iranul a refuzat categoric.

BULGARIA

Ceremonie de învestire

Preşedintele ales al Bulgariei, Rosen Plevneliev, şi vicepreşedintele Margarita Popova, vor depune jurământul în faţa Adunării Naţional joi, a anunţat biroul de presă al Parlamentului de la Sofia. Ceremonia va începe la ora 10. Oficialii vor păşi pe un covor roşu desfăşurat în faţa intrării oficiale în sediul Adunării Naţionale şi vor fi salutaţi de Garda de Onoare. La ceremonie vor lua pare preşedintele Gheorghi Părvanov, premierul Boiko Borisov, miniştri de cabinet, reprezentanţi ai corpului diplomatic, ai mai multor instituţii şi ai media. Preşedintele Parlamentului, Ţeţka Ţaceva, va citi decizia Comisiei Electorale Centrale, care îi declară pe Rosen Plevneliev şi Margarita Popova preşedinte, respectiv vicepreşedinte aleşi, iar aceştia vor depune apoi jurământul. Rosen Plevneliev va rosti primul său discurs în calitate de şef al statului, în cursul căruia urmează să îşi anunţe priorităţile. Ceremonia se va încheia cu o şedinţă foto în faţa Parlamentului.



12