Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 17 Ianuarie 2012 / 00:00 507 accesări

ITALIA

Român electrocutat

Un român, de 32 de ani a murit electrocutat la Florenţa, în Italia, în timp ce încerca să fure cabluri electrice. Tânărul a forţa uşa cabinei unui distribuitor electric dintr-un parc din Florenţa. Odată aflat înăuntru, bărbatul ar fi atins din greşeală, susţine poliţia, un cablu prin care trecea o sarcină electrică de 15.000 şi a murit pe loc. Individul era cunoscut oamenilor legii şi pentru alte furturi de cupru.

GRECIA

Avertisment de călătorie

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în această perioadă în Grecia, că sindicatul general al angajaţilor din sectorul privat (GSEE) a anunţat organizarea, la data de 17 ianuarie 2012, a unei greve generale de 24 de ore. Greva va avea loc în Attika, regiune care cuprinde şi capitala ţării. Este prevăzută şi organizarea unui miting de amploare în centrul Atenei, în zona pieţii Klafthmonos. Mişcarea de protest va afecta circulaţia mijloacelor de transport terestre, navale şi feroviare. Pentru a evita situaţiile neplăcute, cetăţenii români sunt sfătuiţi să contacteze, în prealabil, compania navală sau feroviară cu care călătoresc pentru reconfirmarea orarului. Atena este aproape zilnic martora unor proteste de masă.

OLANDA

Dezminţire

Ed Kraszewski, ofiţer de presă al poliţiei olandeze, a dezminţit că poliţia din regat a lansat o anchetă asupra infracţiunilor comise de români, bulgari şi polonezi, aşa cum a relatat recent presa din această ţară. La începutul lunii ianuarie, presa olandeză a scris că poliţia a lansat o anchetă pentru a stabili dacă polonezii, bulgarii şi românii sunt implicaţi în număr din ce în ce mai mare în activităţi criminale. Potrivit cotidianului „AD”, poliţia olandeză va urmări activitatea infracţională provenind din rândurile comunităţilor de români, bulgari şi polonezi, pentru a verifica dacă este vorba despre un fenomen în creştere. Olanda a rămas singura ţară care se opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, nemulţumită de progresele în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.

UNGARIA

Somaţie din partea UE

Comisia Europeană (CE) va soma Ungaria să modifice măsurile legislative contestate. „Vor fi trimise trei scrisori de somaţie, azi sau mâine, Guvernului ungar, prin care se va cere modificarea legilor privind Banca Centrală, statutul judecătorilor şi al Autorităţii ungare pentru protecţia datelor”, afirmă oficiali europeni. Premierul Viktor Orban ar putea primi un termen de cel puţin 15 zile pentru a se conforma solicitărilor. În caz contrar, CE ar putea iniţia procedurile de sancţionare a Ungariei pentru încălcarea reglementărilor europene.

LIBAN

Prăbuşirea unei clădiri

Un număr de 24 persoane au fost ucise şi alte 12 rănite în urma prăbuşirii, duminică seara, a unui imobil vechi la Beirut, a anunţat luni coordonatorul pentru situaţii de urgenţă al Crucii Roşii libaneze, Georges Kettane. Operaţiunile de salvare au durat toată noaptea şi au continuat şi ieri. Potrivit Agenţiei Naţionale de Informaţii, libanezi, sudanezi şi egipteni locuiau în acel imobil, care se afla într-o stare de deteriorare agravată probabil de ploile torenţiale. Clădirea de şase etaje s-a prăbuşit complet, a constatat un fotoreporter al AFP de la faţa locului. Numărul locuitorilor aflaţi în continuare sub dărâmături este necunoscut. Potrivit vecinilor, zeci de persoane locuiau în acel imobil. O adolescentă de 15 ani figurează printre victime şi cel puţin doi sudanezi, un egiptean şi o filipineză au fost spitalizaţi.

BULGARIA

Greva minerilor

Bulgaria ar putea fi nevoită să sisteze exporturile de energie electrică în cazul în care greva minerilor de la cea mai mare întreprindere minieră de stat va dura mult. Avertismentul vine din partea directorului operatorului sistemului electric al Bulgariei, Ivan Iotov. În opinia sa, dacă greva declanşată duminică, va continua peste două săptămâni, iar ţara va trebui să renunţe la exportul de energie electircă care în prezent se ridică la între 800 şi 900 de megawaţi. Circa 80% dintre angajaţi societăţii miniere şi-au oprit activitatea pe un termen nelimitat, începând cu ora 20.00, duminică. Protestatarii insistă să primească prime pentru că în anul 2011 au depăşit obiectivele de producţie stabilite iniţial. Directorul executiv al complexului minier, Evgeni Stoikov, a subliniat în urmă cu câteva zile că minerii au primit toate salariile pentru anul 2011. În opinia sa, dacă se ajunge la o grevă generală, aceasta va provoca pierderi de 1,5 milioane de euro pe zi. Minele din complexul Mariţa Iztok asigură cărbune pentru trei centrale termoelectrice situate în zonă. Centralele, ce produc în jur de 30% din energia electrică a ţării, deţin rezerve de combustibil pentru 15 - 20 de zile.

IRAN

Arestări

Iranul a arestat mai multe persoane în legătură cu asasinarea cercetătorului din domeniul nuclear, asasinat pentru care regimul de la Teheranul acuză Israelul şi SUA. „Am descoperit unele indicii şi s-au făcut arestări”, a anunţat liderul Parlamentului fără a oferi detalii. Acesta a promis că Iranul va răzbuna asasinatul folosind alte tactici decât terorismul. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat zilele trecute serviciile de informaţii americane şi israeliene de implicare în crimă. SUA şi Israelul au respins orice implicare.

IRAK

Măsuri suspecte

Autorităţile irakiene au arestat în ultimele săptămâni câteva sute de angajaţi ai unor companii de securitate străine, mai ales americani care lucrează la ambasada SUA de la Bagdad. Arestările ar fi avut loc în cea mai mare parte pe aeroportul din Bagdad şi la posturi de control din capitala irakiană. Motivul arestărilor l-au constituit aspecte administrative legate de vize, de permisul de port-armă sau de autorizaţiile pentru circulaţia pe anumite drumuri. Nu s-a anunţat însă oficial lansarea de urmăriri în legătură cu aceste situaţii, iar arestările au durat de la câteva ore la trei săptămâni. Trupele americane s-au retras din Irak pe 18 decembrie anul trecut, iar ulterior autorităţile irakiene nu au mai înnoit o mare parte din permisele de port-armă.

BULGARIA

Maşini incendiate

Două maşini au fost incediate, duminică noapte, în oraşul bulgar Plovdid, un incident similar înregistrându-se şi în Varna. Maşinile din Plovdiv aparţin aceleiaşi familii. Soţul şi soţia sunt angajaţi ai poliţiei locale. O maşină a fost incendiată şi în Varna. Martorii oculari susţin că un cocteil Molotov a gost aruncat asupra maşinii din curtea unei şcoli din apropiere. Autorităţile au deschis o anchetă. O altă maşină a luat foc în Burgas, dar poliţia spune că în acest caz a fost vorba despre un scurtcircuit. Peste 60 de astfel de incidente s-au înregistrat în Sofia în ultimele două luni şi peste 30 în afara capitalei. Mai mulţi suspecţi sunt în arest.

LIBIA

Confruntări între grupări rivale

O serie de ciocniri izbucnite în weekend, în Libia, între grupări armate rivale, s-au soldat cu cel puţin doi morţi şi peste 40 de răniţi. Miliţiile rivale au lansat rachete şi au tras cu artilerie grea în jurul oraşul Gharyan, la circa 80 de kilometri la sud de Tripoli. Guvernul interimar a încercat să negocieze un acord de încetare a focului, dar a eşuat. Oficialii locali au declarat pentru BBC că nu au nicio putere pentru a controla o parte dintre propriile brigăzi revoluţionare care încercau să dezarmeze miliţiile pro-Kadhafi. Luptele au izbucnit vineri şi au continuat sporadic tot week-end-ul trecut. Sâmbătă, ministrul libian al Apărării Osama al-Juweili a mers la Gharyan pentru a încerca să negocieze un acord pentru încetarea focului. Însă a eşuat şi situaţia rămâne tensionată. Guvernul interimar a cerut diverselor grupări din ţară să predea armele şi, dacă vor, să se alăture armatei. Însă, până acum au avut succes doar parţial.

PAKISTAN

Lider Taliban ucis

Liderul Mişcării Talibanilor din Pakistan (TTP), Hakimullah Mehsud, ar fi fost ucis într-un raid aerian lansat de o dronă americană în nord-vestul Pakistanului. Postul local de televiziune Dawn News a citat, ieri, un purtător de cuvânt al forţelor speciale pakistaneze, potrivit căruia Hakimullah Mehsud a fost găsit mort pe data de 12 ianuarie, în timpul unui atac cu drone lansat în zona tribală Waziristanul de Nord. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al miliţiilor Taliban pakistanezi, Asimullah Mehsud, a negat informaţiile. Potrivit acestuia, liderul Taliban nu se afla în regiunea vizată de atac. Decesul lui Hakimullah Mehsud a mai fost anunţat, în mod greşit, în trecut, iar liderul Taliban şi-a făcut întotdeauna apariţia câteva luni mai târziu. Principala mişcare a talibanilor pakistanezi, TTP, a revendicat majoritatea atentatelor care s-au produs în ţară de la sfârşitul lui 2007, soldate cu peste 4.000 de morţi.

JAPONIA

Reformă fiscală

Premierul nipon, Yoshihiko Noda, a lansat un apel la unitate în cadrul Convenţiei formaţiunii sale politice, Partidul Democrat din Japonia, şi la realizarea unor reforme fără de care nu crede că „ţara va avea viitor”. Yoshihiko Noda va prezenta proiectul de lege Parlamentului la sfârşitul lunii martie prevede creşterea în 2014 a impozitului pe consum, în prezent de 5%, până la 8%, iar după un an, până la 10%. Prin această reformă, premierul Noda, apărător al disciplinei fiscale, doreşte să evite ca ţara să-şi mărească şi mai mult datoria publică, cea mai mare din lumea industrializată. Reforma ar urma să includă revizuirea cheltuielilor administrative, cu măsuri precum reducerea numărului de locuri în parlament şi reducerea salariilor funcţionarilor publici. Premierul a nuanţat în cadrul Convenţiei că responsabilitatea reformei fiscale nu trebuie să cadă numai asupra Partidului Democrat din Japonia.

YEMEN

Al-Qaida preia controlul

Organizaţia teroristă al-Qaida a recurs duminică la o nouă demonstraţie de forţă în Yemen prin preluarea oraşului Rada situat la 150 de kilometri la sud de capitala yemenită, unde un funcţionar norvegian al ONU a fost sechestrat. Ocuparea oraşului s-a făcut fără violenţă, dar locuitorii se tem de confruntările ce ar putea urma atunci când armata va încerca să recucerească oraşul, la fel cum s-a întâmplat anul trecut când al-Qaida a mai ocupat un oraş care a fost ulterior eliberat după confruntări armate sângeroase. Grupul armat alcătuit din combatanţi tribali a cerut autorităţilor locale eliberarea unui membru al acestui trib, arestat pentru apartenenţa la o grupare islamistă radicală, în schimbul funcţionarului internaţional. Potrivit autorităţilor yemenite şi americane, al-Qaida dispune de baze de antrenament în sudul Yemenului, în ultimele luni având loc numeroase confruntări între această organizaţie teroristă şi armată.

PAKISTAN

Sfidarea justiţiei

Curtea Supremă din Pakistan a emis un avertisment pentru sfidarea justiţiei vizându-l pe premierul Yousuf Raza Gilani, care riscă să fie pus sub acuzare. Instanţa a analizat cum să reacţioneze la refuzul Guvernului de a redeschide dosare de corupţie vizându-l pe preşedinte şi alte figuri politice. Tribunalul i-a ordonat să compară în instanţă pe data de 19 ianuarie. Decizia intervine într-o zi în care Guvernul se confruntă cu mai multe provocări, pe fondul tensiunilor cu armata. Un vot de încredere cheie în Parlament urmează să aibă loc mai târziu. Iar un alt tribunal are programată o audiere în legătură cu un memo controversat anonim, în care se cere ajutorul SUA pentru a evita o lovitura de stat în Pakistan, după uciderea lui Osama ben Laden, în mai 2011. Yousuf Raza Gilani poate rămâne în funcţia de premier în timp ce se desfăşoară procedurile judiciare.

ITALIA

Manifestaţie

Câţiva indignaţi din Italia şi din alte ţări europene au paralizat circulaţia duminică, în centrul Romei, după ce au protestat sâmbătă la Vatican, reuşind chiar să pătrundă în Colosseum unde s-au distrat pe seama atitudinii liderilor europeni faţă de criza economică. Majoritatea celor aproximativ 200 de manifestanţi au început demonstraţia din piaţa San Giovanni, dansând, cântând la tamburine, iar unii dintre ei purtând măşti. Numele pe care aceştia l-au dat manifestaţiei a fost „carnavalul sistemului”. Mai mulţi trecători i-au însoţit pe manifestanţi dansând şi bătând din palme. În piaţa Veneţia, câţiva protestatari purtând măşti cu chipurile premierului italian Mario Monti, cancelarului german Angela Merkel şi al preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, au mimat o scenă în care aceşti lideri europeni făceau schimb de săruturi, cu câteva zile înainte de summit-ul celor trei, prevăzut pentru vineri la Roma. Primarul Romei, Gianni Alemmano, le-a cerut forţelor de ordine să pună capăt tulburărilor provocate de cei 200 de indignaţi. Mişcarea, începută în Spania, ar putea lua amploare în Italia din cauza agravării crizei economice şi stricteţii măsurilor de austeritate introduse de Guvernul italian.



12