Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 16 Ianuarie 2012 / 00:00 435 accesări

UNGARIA

Victime din România

O româncă a murit, sâmbătă dimineaţă, într-un accident rutier produs în sud-vestul Ungariei, accident în care au fost implicate un autoturism şi un camion, ambele înmatriculate în România. Accidentul a avut loc în momentul în care maşina în care se afla victima a intrat în coliziune cu un camion care se deplasa pe acelaşi sens de mers, în direcţia Budapesta. Accidentul s-a produs la kilometrul 121 al autostrăzii M7, în dreptul localităţii Koroshegy. În autoturism se aflau încă două persoane, care nu au fost rănite. Este posibil ca accidentul să fi fost provocat de vântul care sufla puternic din lateral sau pe fondul oboselii.

ITALIA

Evadare

Doi deţinuţi, un român şi un albanez, încarceraţi pentru jaf, au evadat sâmbătă dimineaţa din penitenciarul Regina Coeli de lângă Roma. Potrivit poliţiei, cei doi au reuşi să evadeze după ce au tăiat grilajul celulei şi, probabil, au coborât pe o funie improvizată. Fuga celor doi deţinuţi a fost descoperită sâmbătă, la ora 08.30. Forţele de ordine au declanşat o vastă operaţiune de prindere a fugarilor.

COREEA DE SUD

Petrolier scufundat

Un petrolier sud-coreean s-a scufundat, ieri, în Marea Galbenă, după o explozie produsă la bord, cinci membri ai echipajului fiind găsiţi morţi, iar alţi şase fiind dispăruţi, anunţă Paza de Coastă sud-coreeană. Alţi cinci membri ai echipajului au fost salvaţi. O explozie s-a produs la bordul navei de 4.191 de tone, în apropierea insulei Jawol, la 32 de kilometri sud-vest de postul sud-coreean Incheon. Explozia s-a produs departe de frontiera maritimă cu Coreea de Nord. Este improbabil să fie vorba de un atac nord-coreean. Cauza exploziei ar putea fi o scurgere de combustibil.

PAKISTAN

Atentat

Cel puţin 14 persoane au murit şi 20 au fost rănite, ieri, în estul Pakistanului, când o bombă a vizat o procesiune şiită. Circa 300 de persoane se strânseseră în faţa unei moschei şiite, pentru a marca 40 de zile de la Ashura. Nu este clar dacă a fost un atac sinucigaş sau o bombă detonată de la distanţă. În urma atacului, şiiţii au ieşit în stradă şi s-au înregistrat ciocniri cu poliţia.

ISRAEL

Cooperare militară

Ministrul bulgar al Apărării, Anu Anghelov, va semna, azi, în Israel, două acorduri bilaterale în materie de cooperare militară. Oficialul bulgar a început de duminică o vizită de două zile în Israel. Acesta va semna un acord de cooperare militară care prevede organizarea de exerciţii comune, în fiecare din cele două state. În plus, va fi semnat şi un memorandum de înţelegere şi cooperare în industria de armament. Ministrul bulgar al Apărării se va întâlni cu omologul său israelian, Ehud Barak, şi va vizita compania Israel Aerospace Industries. Guvernul bulgar, condus de Boiko Borisov, are strânse relaţii cu Israelul, iar industria militară bulgară, care produce arme uşoare şi muniţie, este prezenţă pe piaţa din Orientul Mijlociu.

RUSIA

Îngrijorări pentru SUA

Noua lege pentru securitate din SUA care permite armatei să ţină în arest fără proces americanii suspectaţi de terorism ar putea avea consecinţe grave şi încalcă legea internaţională. În luna decembrie, Barack Obama a promulgat legea care conţine prevederi legate de detenţie, interogare şi punerea sub acuzare a suspecţilor de terorism. Noua lege permite armatei americane să ţină în arest pe termen nelimitat, fără proces, suspecţii americani de terorism, care ar putea fi trimişi apoi la Guantanamo. „Formulările sunt vagi. Legea contribuie la folosirea extrateritorială mai amplă a legislaţiei penale şi antiterorism în legătură cu cetăţenii unor state terţe. Noua legislaţie americană încalcă obligaţiile SUA legate de legea umanitară internaţională”, spune Ministerul rus al Afacerilor Externe.

TAIWAN

Preşedinte reales

Preşedintele taiwanez în funcţie Ma Ying-jeou, artizan al apropierii de China, a fost realeas pentru un mandat de patru ani la alegerile prezidenţiale de sâmbătă, învingând-o pe lidera opoziţiei, Tsai Ing-wen, adepta unei politici ferme şi independente vizavi de regimul de la Beijing. „Am câştigat”, a declarat preşedintele Ma în faţa susţinătorilor săi, adunaţi în centrul oraşului Taipei, după anunţarea oficială a rezultatelor. „Nu este o victorie personală, este victoria taiwanezilor, victoria integrităţii, prosperităţii şi păcii”, a adăugat acesta. Tsai Ing-wen, din cadrul Partidului Progresist Democrat, şi-a recunoscut înfrângerea. Ma Ying-jeou, un jurist de 61 de ani, format în SUA, a candidat din partea Kuomintang, partidul istoric din Taiwan. Acesta a promis continuitate în relaţiile cu China, primul partener comercial al Taiwanului. Ma Ying-jeou a semnat în 2010 un acord-cadru de cooperare economică Bejing-Taiwan, ca urmare a politicii de apropiere între cele două părţi.

GUATEMALA

Un nou preşedinte

Câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Guatemala din luna noiembrie, generalul de dreapta Otto Perez, a depus jurământul, afirmându-şi intenţia de a combate sărăcia şi crima organizată din această ţară, una dintre cele mai violente de pe Glob. Otto Perez îi succede social-democratului Alvaro Colom. Formaţiunea sa politică, Partidul Patriot, este însă minoritară în Parlament. În discursul de investitură a declarat că preia „o ţară în criză, infestată de corupţie şi dezordine şi care este ameninţată de faliment economic şi moral pentru care face responsabilă administraţia precedentă”. Insecuritatea şi sărăcia sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă Guatemala. Cu 38 de asasinate la 100.000 de locuitori, înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri ale criminalităţii de pe Glob, în timp ce sărăcia afectează jumătate din populaţia acestei ţări care numără 14,3 milioane de locuitori. Cartelurile drogurilor, şi în special Zetas-urile mexicane, s-au extins în ultimii ani pe vaste întinderi de pe teritoriul ţării, pe care îl folosesc pentru tranzitul stupefiantelor. Potrivit estimărilor oficiale, aceste carteluri sunt la originea a circa 40% din crimele comise.

EGIPT

Candidatură retrasă

Fostul şef al AIEA, Mohamed ElBaradei, a anunţat că renunţă la candidatura la alegerile prezidenţiale din iunie. Mohamed ElBaradei, care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace în 2005, a explicat că a luat decizia în semn de protest faţă de modul în care liderii militari ai Egiptului guvernează ca şi cum nu ar fi avut loc o revoluţie. Un consiliu militar conduce Egiptul de la răsturnarea regimului Mubarak, iar alegeri prezidenţiale vor avea loc în iunie. Mohamed ElBaradei a fost vizat de o campanie de defăimare chiar înainte de a-şi anunţa candidatura. Acesta i-a omagiat pe tinerii care au condus revoluţia. Mohamed ElBaradei dorea redactarea unei noi Constituţii înainte de alegeri, dar Consiliul Suprem al forţelor militare a decis să organizeze întâi alegeri parlamentare.

SUA

Turneu diplomatic african

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, va începe un turneu de patru zile în Africa, printre ţările vizitate numărându-se Coasta de Fildeş, unde este prima vizită a unui oficial american de rang înalt de la încheierea războiului civil. Hillary Clinton se va întâlni cu preşedintele Coastei de Fildeş, Alassane Ouattara, pentru a demonstra susţinerea noastră la reconcilierea naţională după alegerile parlamentare din luna decembrie. La Monrovia, Hillary Clinton va asista la învestirea în funcţie a preşedintei Ellen Johnson Sirleaf, pentru un nou mandat la conducerea Liberiei, după care se va deplasa în Capul Verde şi în Togo.

UNGARIA

Ieşirea din UE

Liderul partidului radical naţionalist Jobbik, Gabor Vona, a cerut, cu prilejul unei manifestaţii desfăşurate sâmbătă în centrul Budapestei, ieşirea Ungariei din UE. „Cerând Ungariei să modifice trei legi, Comisia Europeană a demonstrat că se aşteaptă ca ţară să renunţe la independenţă”, a declarat acesta, susţinând că solicitarea UE este echivalentă cu „o declaraţie de război”. Liderul Jobbik a cerut ca Ungaria să organizeze un referendum, în care cetăţenii să decidă dacă mai vor să facă parte din UE. Manifestaţia, la care au participat circa 3.000 de susţinători ai Jobbik, s-a încheiat cu incendierea unui steag al UE. Într-o scrisoare trimisă miercuri Guvernului ungar, Executivul comunitar a precizat că analizează compatibilitatea unor legi recent adoptate de Budapesta cu legislaţia europeană. Există îngrijorări cu privire la o serie de aspecte, printre care independenţa băncii centrale, pensionarea anticipată a judecătorilor şi procurorilor, şi independenţa autorităţii naţionale de protecţie a datelor.

CROAŢIA

Manifestaţie anti-UE

O manifestaţie împotriva aderării Croaţiei la UE a avut loc sâmbătă la Zagreb la care au participat sute de persoane. Liderul partidului naţionalist HCSP a susţinut un discurs în care a preconizat căderea UE. În opinia sa, dacă ţara aderă la UE, va fi folosită pentru salvarea economiei europene. Pe de altă parte, o manifestaţie de susţinere a aderării a avut loc în centrul capitalei, cu participarea ministrului Afacerilor Externe Vesna Pusic. Negocierile cu UE au început în 2005, iar la 1 decembrie PE şi-a dat aprobarea. Un referendum pe tema aderării va avea loc în Croaţia pe 22 ianuarie.



12