BULGARIA
Drumuri blocate
Două persoane au murit şi câteva sute de mii au rămas fără curent electric din cauza ninsorilor care au paralizat Bulgaria în acest sfârşit de săptămână. Ministerul român al Afacerilor Externe a adresat un avertisment în legătură cu dificultăţile de circulaţie apărute pe drumurile din ţara vecină. Din cauza ninsorilor abundente şi vântului puternic se înregistrează blocaje în circulaţie în special în regiunile Plevna, Loveci şi Smolian. Cetăţenii români aflaţi în trafic pe teritoriul Bulgariei care se confruntă cu probleme deosebite sunt sfătuiţi să apeleze telefonul de urgenţă 112. Potrivit unor informaţii obţinute de la Ministerul bulgar al Afacerilor Interne, în această perioadă sunt închise traficului rutier trecătorile Zlatishki, Tvardishki, Varbishki, Vratnik, Petrohan, Troian. Prin celelalte trecători este permisă circulaţia numai autoturismelor dotate cu lanţuri antiderapante. Şi riscul de avalanşe este crescut în zonele montane din Bulgaria, după ninsorile de sâmbătă. Ieri nu mai ningea în zonele montane înalte, unde temperaturile erau de minus 10 grade Celsius la 2.000 de metri altitudine şi vântul bătea uşor. Turiştii au fost sfătuiţi să ia în considerare riscul crescut de avalanşe, mai ales în zonele în pantă, şi să urmeze doar traseele montane de iarnă.
SERBIA
Furtună de zăpadă
Sudul Serbiei a fost afectat, ieri, de furtuna de zăpadă ce a blocat drumurile şi a provocat pene de electricitate. Trei sate din munţii Stara Planina au rămas fără curent electric după ce rafalele puternice de vânt şi ninsorile abundente au avariat liniile de înaltă tensiune. Zăpada a creat numeroase probleme în zona Sjeniţa, iar autorităţile au declarat sare de urgenţă. Rafalele puternice de vânt, ninsorile abundente şi temperaturile scăzute au perturbat traficul şi au întrerupt alimentarea cu apă şi energie electrică. Primarul din Sjeniţa Muriz Turkovici a declarat că principalele drumuri au fost deszăpezite în cursul nopţii dar că 5.000 de cetăţeni sunt în continuare izolaţi.
AUSTRIA
Ninsori abundente
Ninsorile mai abundente decât de obicei şi rafalele puternice de vânt au provocat haos pe şoselele şi căile ferate din multe zone din Austria. O parte din rutele feroviare majore din vestul ţării au fost închise, iar mai multe sate şi staţiuni turistice sunt izolate. Stratul de zăpadă din unele zone din ţară a ajuns de joi la până la 1,2 metri. Autorităţile au avertizat să riscul de avalanşe este extrem de crescut. În aceste condiţii, armata austriacă a plasat mai multe elicoptere în stare de alertă. Calea ferată care leagă Oetzal, de lângă Innsbruck în Tirol, de Bludenz în vestul ţării, a fost închisă şi, potrivit aşteptărilor va rămâne închisă şi duminică. Aproape 2.000 de locuinţe nu au curent electric. Circa 15.000 de turişti şi localnici erau blocaţi de zăpadă în staţiunile de schi de pe muntele Arlberg. Armata austriacă este în stare de alertă pentru a interveni în caz de avalanşe. Noi ninsori sunt prevăzute în următoarele zile.
CHINA
Proteste extreme
Un fost călugăr tibetan a murit şi un altul este în stare gravă, după ce ambii şi-au dat foc în incidente separate în China. Presa din China a confirmat incidentele din regiunea tibetană Sichuan. Grupul pentru eliberarea Tibetului Free Tibet a explicat că ambele cazuri au fost în semn de protest. Activiştii susţin că cel puţin 14 persoane şi-au dat foc în ultimul an, în semn de protest faţă de controlul Chinei asupra zonelor tibetane. Liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, a criticat gesturile extreme, dar a adăugat că oamenii ajung la disperare sub „genocidul cultural” al Chinei. Oficialii de la Beijing au respins aceste acuzaţii şi susţine că liderul spiritual al Tibetului îi încurajează, de fapt, pe tibetani să recurgă la astfel de gesturi.
MAREA BRITANIE
Morţi suspecte
Poliţia britanică, ce anchetează o serie de decese la un spital, provocate de perfuziile cu ser fiziologic contaminate, a arestat un infirmier suspectat de uciderea a trei pacienţi. Victorino Chua, de 46 de ani, a fost reţinut iniţial joi, sub suspiciunea că a falsificat mai multe dosare medicale de la spitalul Stepping Hill din Stockport, la nord-vest de Anglia. Dar poliţia din Manchester a anunţat ulteior că bărbatul este suspectat pentru trei crime şi 18 cazuri de rănire gravă, în perioada 1 iunie-15 iulie. Infirmierul este interogat cu privire la contaminarea perfuziilor cu ser fiziologic care au provocat, în cazul unora dintre pacienţi, o scădere anormal de mare a glicemiei. Trei pacienţi, toţi specializaţi în secţia de terapie intensivă, au murit rapid după un astfel de tratament. Poliţia anchetează şi moartea unui bărbat de 82 de ani, pe 31 decembrie. Anchetatorii estimează că 21 de pacienţi au fost otrăviţi în mod deliberat în acest spital, fiind interogate circa 650 de persoane.
CHINA
Cutremur
Un cutremur cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter s-a produs, ieri, ora Beijingului, în zona Hoxud din prefectura Bayingolin, în regiunea autonomă uigură Xinjiang din nord-vestul Chinei. Epicentrul, localizat la o adâncime de şapte kilometri, a fost localizat la 42,1 grade latitudine nordică şi 87,5 grade longitudine estică.
NOUA ZEELANDĂ
Accident de balon
Un balon cu aer cald s-a prăbuşit sâmbătă în Noua Zeelandă, provocând moartea a 11 persoane, pilotul şi cei zece pasageri. Accidentul s-a produs la marginea oraşului Caterton, situat la nord-est de capitala Wellington. Probabil că un incendiu a izbucnit la bordul balonului, ceea ce l-a făcut să se prăbuşească, a declarat superintendentul Mike Rusbatch, comandant de poliţie pentru districtul Wellington. Nu este clar deocamdată ce a dus la izbucnirea incendiului, deşi martori au declarat că balonul a lovit o linie de curent electric.
AUSTRALIA
Pasageri răniţi
Compania australiană Qantas Airways a anunţat că turbulenţele cu care s-a confruntat un zbor pe ruta Londra - Sydney au dus la rănirea a şapte pasageri şi au provocat întârzierea cursei QF32 cu 24 de ore. Avionul Airbus A380 a intrat sâmbătă într-o zonă cu turbulenţe deasupra Indiei şi a aterizat în Singapore, unde a rămas timp de 24 de ore, pentru ca pasagerii să primească îngrijiri medicale pentru tăieturile şi loviturile suferite. Nimeni nu a fost rănit grav. Escala la Singapore era programată pentru realimentare. Aeronava, care avea la bord 450 de pasageri, a fost examinată de ingineri la Singapore şi a primit aprobare de zbor.
LIBAN
Avertisment
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, nu este binevenit în Liban, a avertizat ieri mişcarea şiită Hezbollah. Ban Ki-moon urmează să efectueze o vizită în Liban în 13 ianuarie. „Ban şi trimisul special al ONU Terry Roed Larsen nu sunt bineveniţi în Liban”, a declarat un oficial din Hezbollah, Mohammed Yazbeck, citat de postul de radio Vocea Libanului. În luna noiembrie, Hezbollah a criticat raportul lui secretarului general al ONU privind implementarea rezoluţiei 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt conflictului din 2006 dintre Israel şi Hezbollah şi care cere dezarmarea grupărilor din regiune.
AFGANISTAN
Acuzaţii grave
Anchetatorii afgani au acuzat armata americană că supune deţinuţii la abuzuri în principala închisoare din ţară, torturându-i şi reţinându-i fără dovezi. Acuzaţiile intervin la câteva zile după ce preşedintele Hamid Karzai a cerut ca baza militară Bagram să fie predată afganilor în decurs de o lună. Declaraţia a surprins SUA, care lucrează cu afganii la un plan în etape, pe doi ani, de predare a bazei. SUA au anunţat că vor verifica acuzaţiile. Şeful comisiei care anchetează acuzaţiile de abuzuri, Gul Rahman Qazi, a declarat că deţinuţii s-au plâns că sunt bătuţi, supuşi la percheziţii corporale umilitoare şi la temperaturi extrem de scăzute. Acesta a prezentat cazul lui Abdul Jabar, în vârstă de 71 de ani, care spune că a fost ţinut într-o cameră extrem de întunecoasă şi că şi-a pierdut un dinte după ce a fost bătut. La închisoarea Bagam, situată într-una dintre cele mai mari baze militare ale NATO din Afganistan, se află circa 3.000 de deţinuţi, inclusiv suspecţi de terorism. Statutul deţinuţilor de la Bagram este un punct cheie în negocierile privind retragerea trupelor străine din Afganistan.
PAKISTAN
Revenire
Fostul preşedinte pakistanez Pervez Musharraf se va adresa susţinătorilor săi, ieri, într-o videoconferinţă, şi va anunţa când intenţionează să se întoarcă în ţara sa de origine, a declarat un purtător de cuvânt al partidului său. Potrivit aşteptărilor, Musharraf, care a demisionat în 2008, urmează să ajungă în Pakistan din Emiratele Arabe Unite în cursul lunii. Acesta va fi însoţit de până la 500 de susţinători. Pervez Musharraf se va întoarce în Pakistan între 27 şi 31 ianuarie, dar data exactă urma să fie anunţă ieri. Anul viitor vor avea loc alegeri în Pakistan, iar Pervez Musharraf intenţionează să candideze. Însă întoarcerea fostului preşedinte ar putea duce la complicaţii. Riscă să fie arestat, fiind acuzat în legătură cu asasinarea fostului premier Benazir Bhutto. După ce a demisionat, în 2008, Pervez Musharraf a plecat la Londra. A decis în 2010 să-şi facă un partid politic şi să revină în Pakistan pentru a candida la alegerile din 2013. În prezent, Pakistanul este condus de Asif Ali Zardari, soţul lui Benazir Bhutto.
UNGARIA
Disponibilitate la negocieri
Ungaria este pregătită să discute cu UE despre legea sa controversată privind banca centrală, a declarat ministrul Janos Matonyi într-un interviu. Ungaria a cerut asistenţă financiară din partea UE şi FMI, dar o serie de schimbări legislative recente, inclusiv una ce ar putea afecta independenţa băncii centrale, au făcut organizaţiile internaţionale sceptice. Amendamentul la Legea Băncii Centrale îi permite premierului Viktor Orban să numească un al treilea viceguvernator al băncii. UE şi FMI se tem că Guvernul va încerca să influenţeze astfel politicile băncii, ceea ce ar încălca legile UE. Banca Centrală Europeană a revizuit amendamentul şi a recomandat 15 modificări, iar oficialii maghiari au anunţat că au acceptat 13 sau 14.
MEXIC
Victimele cartelurilor drogurilor
Poliţia mexicană a descoperit în noaptea de vineri spre sâmbătă capetele a cinci persoane decapitate la Torreon, în nordul Mexicului, a anunţat Parchetul statului Coahuila. Cele cinci capete de oameni se aflau în locuri diverse din oraş, cu mesaje legate de crima organizată, a declarat un oficial din cadrul Parchetului, fără alte precizări. Celelalte părţi din cadavrele victimelor nu au fost găsite pentru moment. Poliţia din Torreon a descoperit în luna iulie corpurile decapitate a zece persoane, şapte bărbaţi şi trei femei, într-o camionetă abandonată. În statul Coahuila se confruntă cartelurile traficanţilor de droguri Zetas, format din foşti dezertori din armată, şi Pacific, condus de Joaquin Guzman supranumit Chapo, cel mai puternic lider mafiot din ţară. Mexicul se confruntă cu un val de violenţe declanşat de războiul dintre cartelurile de droguri din diferitele regiuni ale ţării şi care a provocat deja peste 50.000 de morţi din decembrie 2006.
MAREA BRITANIE
Victimă identificată
Cadavrul găsit pe domeniul casei regale din Sandringham a fost identificat oficial. Acesta aparţine unei tinere din Letonia, Alisa Dmitrijeva, de 17 ani. Cadavrul a fost identificat prin compararea detaliilor palmei tinerei cu datele înregistrate, care au fost verificate ulterior cu ADN-ul extras din femur, conform poliţiei. Alisa Dmitrijeva a fost dată dispărută de acasă de un membru al familiei pe 6 septembrie. Cadavrul ei a fost găsit de o persoană care îşi plimba câinele. „Încercăm să stabilim orice activitate care a avut loc în zonă sau în jurul ei în perioada de la sfârşitul lui august până la începutul lui septembrie 2011”, a declarat oficialul care se ocupă de caz. „Am vrea să identificăm persoanele care au lucrat în zonă sau care au fost implicate în organizarea sau conducerea unor evenimente specifice”, a adăugat acesta.
RUSIA
Îngrijorare pentru Mubarak
Ministerul rus al Afacerilor Externe şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia procurorilor de a cere pedeapsa cu moartea pentru fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak, precum şi pentru fostul şef al securităţii şi alţi şase comandanţi ai poliţiei. „Sperăm că vârsta înaintată a lui Mubarak, 83 de ani, şi starea sa proastă de sănătate vor fi luate în calcul. Mai mult, el a ales să renunţe la putere pentru a evita pierderi suplimentare de vieţi în rândul oamenilor nevinovaţi”, se arată în comunicatul de presă. Hosni Mubarak şi alţi înalţi oficiali sunt judecaţi la Cairo pentru responsabilitatea uciderii manifestanţilor în timpul protestelor din februarie 2011. Cei doi fii ai lui Mubarak, Gamal şi Alaa, sunt judecaţi pentru corupţie în acelaşi proces cu tatăl lor şi cu un apropiat al familiei, dat în căutare. Cele aproape trei săptămâni de revolte de stradă au dus, în februarie 2011, la plecarea de la putere, după 30 de ani, a lui Hosni Mubarak. Procurorul a cerut condamnarea fostului preşedinte egiptean la moarte prin spânzurare, apreciind că ordinele date în urma cărora au murit 850 de oameni constituie omor cu premeditare. Procesul lui Mubarak a început la 3 august 2011. Fostul preşedinte a pledat nevinovat. Următoarea audiere este fixată pentru 9-10 ianuarie.
SUA
Ajutor pentru Sudanul de Sud
Preşedintele Barack Obama a autorizat atribuirea unui eventual ajutor militar al SUA Guvernului din Sudanul de Sud care şi-a declarat independenţa de Sudan în 2011, dar rămâne afectat de violenţe grave şi tensiuni cu Khartoum. Preşedintele Obama a informat secretarul de Stat Hillary Clinton că, în opinia sa, furnizarea de materiale şi servicii de apărare republicii Sudanului de Sud va spori securitatea ţării şi va permite promovarea păcii mondiale. Este vorba de o măsură tehnică referitoare la legea asupra controlului exportului de arme (Arms Export Control Act) ce îi permite preşedintelui să decidă în materie de importuri şi exporturi de materiale de apărare.
La mai puţin de şase luni de la declararea independenţei susţinută fără rezerve de Washington, care menţine pentru moment Sudanul pe lista neagră a statelor ce susţin terorismul, Sudanul de Sud este afectat de grave violenţe interetnice, soldate cu peste 3.000 de morţi în ultima săptămână. Aceste conflicte au fost exacerbate de două decenii de război civil între nordul şi sudul Sudanului care a alimentat conflictele istorice dintre triburi rivale, instrumentate uneori de Khartoum. În acelaşi timp, tensiunile persistă între Sudan şi Sudanul de Sud, în special cu privire la resursele de petrol. Sudanul de Sud are mari resurse de petrol dar depinde de structurile Sudanului pentru exporturi, iar Khartoum a anunţat planuri de a lua în natură aproape un sfert din aceste exporturi ca drept de trecere.
RUSIA
Un nou radar
Rusia va da în folosinţă un nou radar din clasa Voronej în apropiere de oraşul siberian Irhuţk până la sfârşitul anului, în cadrul sistemului de avertizare timpurie, a declarat duminică un purtător de cuvânt din armată. Alte trei radare din clasa Voronej funcţionează deja la Lehtusi, în apropiere de Sankt Petersburg, la Armavir în zona Mării Negre şi la Pionerski, lângă Kaliningrad. Radarul de la Pionerski are o rază de 6.000 de kilometri şi poate urmări simultan, cu mare acurateţe, aproape 500 de ţinte. Cele de la Lehtusi şi Armavir ar avea capacităţi similare. Noile radare din clasa Voronej vor înlocui în cele din urmă radarele învechite din clasa Dnepr şi Darval şi vor putea să acopere şi zonele de graniţă care până acum nu puteau fi monitorizate. Kremlinul susţine că desfăşurarea rachetelor interceptoare americane şi a radarelor în Europa este o ameninţare potenţială la adresa arsenalului nuclear rus, în timp ce administraţia de la Washington încearcă să convingă Moscova că scutul antirachetă este destinat exclusiv protejării faţă de atacurile unor state imprevizibile precum Iranul.