IRAK
Baie de sânge
Cel puţin 68 de persoane au murit într-o serie de atentate comise ieri la Bagdad şi în sudul Irakului, care au vizat ţinte şiite. Oficialii spun că 44 de persoane au murit în atentate sinucigaşe ce au vizat pelerinii şiiţi în Nasiriya. Anterior, cel puţin 24 de persoane au murit în zone şiite din Bagdad. Atacurile au fost comise la o oră de vârf iar oficialii au spus că au fost vizate zone în care se strângeau civili. Irakul trece printr-o criză, de la emiterea unui mandat de arestare pentru vicepreşedintele sunnit Tariq al-Hashemi, sub acuzaţia de terorism. Grupul sunnit din Parlament boicotează Adunarea, în semn de protest şi îl acuză pe premierul şiit Nuri al-Maliki că vrea să monopolizeze puterea. În Nasiriya, atentatele au fost comise când pelerinii se îndreptau spre oraşul sfânt Karbala. Peste 70 de persoane au fost rănite. Un oficial militar a declarat că atacurile au urmărit să creeze diviziuni între irakieni, dar a subliniat că este prematur să se spună cine s-a aflat în spatele lor.
MAREA BRITANIE
Misterul cadavrului
Femeia găsită moartă pe domeniul casei regale britanice de la Sandringham ar putea fi o studentă letonă în vârstă de 17 ani sau o lituaniană de 29 de ani, ambele dispărute în acea zonă, în august. Poliţia aşteaptă profilul ADN al victimei, întrucât nu s-au găsit documente de identitate în locul descoperirii cadavrului. Cadavrul a stat pe proprietatea din Norfolk între una şi patru luni iar detectivii examinează cazurile de persoane dispărute, pentru a încerca să identifice victima. Printre acestea figurează şi studenta letonă Alisa Dmitrijeva, în vârstă de 17 ani, care a dispărut la 31 august 2011. Ea a fost văzută ultima dată într-un vehicul Lexus GS800, în centrul King\'s Lynn, la 16 kilometri de locul unde a fost găsit cadavrul. O altă posibilă victimă este o lituaniană în vârstă de 29 de ani din Cambridgeshire, Vitalija Baliutaviciene, care a dispărut la 12 august. Rimas Venclovas, în vârstă de 46 de ani, care a fost extrădat din Lituania, a fost acuzat de răpirea şi uciderea ei dar cadavrul femeii nu a fost găsit până în prezent.
MEXIC
Măcel în închisoare
Cel puţin 31 de deţinuţi au fost ucişi şi alţi 13 au fost răniţi miercuri, în timpul unei lupte într-o închisoare din Altamira, în statul Tamaulipas. Efective ale poliţiei federale şi ale armatei mexicane au fost trimise la faţa locului, pentru a încercui centrul penitenciar Santa Amalia din Altamira, un oraş situat lângă golful Mexic, la limita statului Veracruz. Această zonă a fost teatrul confruntărilor recente între cartelurile Golfului şi Zeta, două organizaţii rivale de crimă organizată, ce se ocupă cu traficul de droguri. Penitenciarul Santa Amalia, prevăzut să adăpostească 2.000 de prizonieri, are 3.000 de deţinuţi. Revolta s-a desfăşurat în zona destinată bărbaţilor. Închisorile din Tamaulipas care cuprind o majoritate de persoane deţinute pentru delicte legate de trafic de droguri au fost marcate, în ultimele luni, de mai multe confruntări violente între deţinuţi şi de evadări masive.
FILIPINE
Înghiţiţi de pământ
Cel puţin 25 persoane au murit iar 100 sunt date dispărute în urma unei alunecări de teren în sudul Filipinelor, care a devastat o comunitate de căutători de aur. Alunecarea de teren s-a produs într-o regiune montană izolată, în apropiere de oraşul Pantukan, pe insula Mindanao, care la mijlocul lui decembrie s-a confruntat cu ploi torenţiale aduse de furtuna tropicală Washi. Până în prezent au fost recuperate 25 de cadavre dar alte aproximativ 100 de persoane ar putea fi îngropate în noroi. O unitate militară trimisă la faţa locului, ieri dimineaţă, pentru operaţiuni de salvare încearcă să dezgroape casele, în căutarea corpurilor victimelor, cu ajutorul lopeţilor şi târnăcoapelor. Regiunea unde a avut loc dezastrul atrage, de mai mulţi ani, mii de căutători de aur care muncesc fără vreo normă sau măsură de protecţie. Mai multe accidente mortale s-au produs deja. Alunecarea de teren s-a produs în timpul nopţii de miercuri spre joi, la ora 03.00.
BULGARIA
Interlopi arestaţi
Trei lideri romi au fost arestaţi miercuri, fiind suspectaţi că au ordonat asasinarea unui procuror al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie din Bulgaria. Potrivit unor informaţii neconfirmate, doi dintre suspecţi sunt fraţi şi sunt originari din oraşul Levski, în timp ce al treilea este Liubo Kardaraşa din Kostinbrod. Suspecţii ar fi plătit 100.000 de euro pentru uciderea procurorului. Contractul de asasinare ar fi fost încheiat în primele zile ale lui 2012, dar planul a fost împiedicat de arestarea lor. Ţinta complotului ar fi fost procurorul Oleg Ianev.
ISRAEL
Fost premier inculpat
Fostul premier israelian Ehud Olmert, în vârstă de 66 de ani, a fost inculpat, ieri, pentru corupţie, într-un scandal legat de un proiect imobiliar de pe vremea când era primar al Ierusalimului. Au fost inculpaţi, de asemenea, fostul director de cabinet al lui Ehud Olmert, Shula Zaken şi succesorul lui la primărie, Ouri Loupolianski, acuzaţi că au primit mită de la dezvoltatorii unui amplu proiect imobiliar supranumit Holyland. Ei sunt acuzaţi că au primit mită pentru a da undă verde proiectului Holyland, un uriaş complex imobiliar din Ierusalim, pe vremea când Ehud Olmert era primar (1993-2003) şi apoi ministru al Industriei (2003-2006). Acest proiect nepopular, denunţat de presă drept un ”monstru estetic care desfigurează Ierusalimul”, a beneficiat de multiple derogări privind procentul de ocupare a terenului, ceea ce a permis construirea a sute de locuinţe, cu mult peste limitele impuse în mod normal de regulamente. Potrivit presei, unul dintre dezvoltatorii inculpaţi şi încă o persoană au transferat echivalentul a 400.000 de dolari către Ehud Olmert şi Shula Zaken. Aceşti bani ar fi servit pentru a acoperi datorii şi a finanţa campania electorală a fostului premier. Fost lider al partidului Kadima, Ehud Olmert a trebuit să demisioneze din funcţia de premier, la 21 septembrie 2008, după ce poliţia a recomandat inculparea sa într-o serie de afaceri care au punctat cariera sa politică. El este acuzat de fraude, abuz de încredere, uz de fals şi evaziune fiscală şi riscă mai multe pedepse cu închisoarea.
UCRAINA
Interzis la proteste
Un tribunal din Harkov a interzis, ieri, protestele în faţa penitenciarului unde îşi ispăşeşte pedeapsa fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko. Aceasta a fost condamnată la şapte ani închisoare, în octombrie, pentru abuz de putere în cazul stabilirii acordului din 2009 cu Rusia privind preţul gazelor naturale. De asemenea, ea trebuie să plătească 189,5 milioane de dolari despăgubiri companiei publice ucrainene Naftogaz. Ea a fost transferată, în 30 decembrie, într-un penitenciar pentru femei din Harkov. Judecarea şi condamnarea lui Timoşenko, eroină a Revoluţiei Portocalii din 2004, au fost criticate în Occident şi au tensionat relaţiile Kievului cu UE. Politiciana în vârstă de 51 de ani susţine că este victima răzbunării preşedintelui Viktor Ianukovici, mult timp opozantul ei politic, dar preşedintele neagă aceste acuzaţii.
GRECIA
Noi scăderi ale veniturilor
Grecia va primi următoarea tranşă din programul internaţional de sprijin în luna martie. Întregul calendar pentru eliberarea împrumuturilor acordate Greciei de UE şi FMI a fost devansat cu trei luni, ca urmare a întârzierii apărute la plata unei tranşe din 2011, a anunţat, ieri, CE. Premierul elen, Lucas Papademos, a declarat, într-o întâlnire cu lideri sindicali şi oameni de afaceri, că singura modalitate ca Grecia să rămână în Zona Euro şi să primească în continuare finanţare externă, evitând falimentul, este acceptarea unor reduceri mai mari de venituri. Reprezentanţii FMI, CE şi BCE vor merge la Atena, la jumătatea lunii, pentru discuţii privind al doilea acord de finanţare externă, de 130 de miliarde de euro, convenit de principiu la summit-ul UE din octombrie. Discuţiile cu oficialii internaţionali se vor concentra pe un plan economic credibil pentru perioada 2012-2015. Numit la începutul lunii noiembrie la conducerea unui guvern interimar cu misiunea de a obţine un nou acord de finanţare externă, Papademos încearcă să încheie de urgenţă un acord cu deţinătorii privaţi de obligaţiuni, în principal bănci şi companii de asigurări, pentru a-şi asigura sprijinul statelor din Zona Euro, care sunt reticente să ofere noi împrumuturi Atenei, dacă sectorul privat nu îşi asumă o contribuţie la costurile salvării Greciei de la faliment. După doi ani de tăieri salariale în sectorul public şi creşteri de taxe, deficitul bugetar al Greciei este estimat la circa 9% din PIB pentru 2011, în scădere de la 10,6% din PIB în 2010. Potrivit estimărilor FMI, economia elenă ar fi trebuit să se contracte anul trecut cu 6%.
SIRIA
552 de deţinuţi eliberaţi
Autorităţile siriene au eliberat 552 de persoane care au fost arestate în timpul mişcării sociale declanşate în urmă cu zece luni, împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, a anunţat, ieri, televiziunea publică siriană. Săptămâna trecută au fost eliberaţi 755 de deţinuţi, conform planului de pace semnat de Siria cu Liga Arabă, în decembrie anul trecut. Documentul mai stipulează retragerea unităţilor militare desfăşurate în diferite oraşe, demararea dialogului cu opoziţia şi punerea în libertate a mii de deţinuţi. Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil Elaraby, declarase luni că misiunea arabă în Siria a asigurat eliberarea a 3.500 de deţinuţi. Organizaţia internaţională pentru drepturile omului Human Rights Watch a acuzat recent autorităţile siriene că au închis un număr nedeterminat de deţinuţi în obiective militare, pentru a-i ascunde echipei de observatori arabi în Siria. Pe de altă parte, comisia însărcinată cu elaborarea unei noi Constituţii a Siriei a decis renunţarea, în noul text, la referendumul prezidenţial în vigoare din 1971, şi înlocuirea acestuia cu alegeri pluraliste. Potrivit ONU, peste 5.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la declanşarea mişcării de protest, la 15 martie, în Siria. Preşedintele sirian insistă că peste 2.000 de soldaţi şi-au pierdut viaţa în insurecţia lansată de terorişti înarmaţi.
CAMBODGIA
Închisoare pe viaţă
Fostul şef al unităţii antidrog din Cambodgia a fost condamnat la închisoare pe viaţă, ieri, pentru că a condus o reţea de trafic de droguri. Mok Dara a fost secretar general al autorităţii naţionale pentru combaterea traficului de droguri, până la arestarea sa, în ianuarie 2011. El era vizat de 30 de capete de acuzare legate de mită şi trafic de droguri. Şi un adjunct al său a primit închisoare pe viaţă, iar un al treilea acuzat a primit 25 de ani de închisoare în lipsă.
CHILE
Dictatură... cosmetizată
Manualele şcolare din Chile vor înlocui sintagma dictatură militară cu regim militar, pentru a se referi la regimul condus de Augusto Pinochet (1973-1990), o schimbare pe care ministrul Educaţiei a motivat-o prin folosirea răspândită a unui termen mai general. Modificarea, adusă al cunoştinţa publicului de către un site de informaţii şi confirmată de ministrul Harald Bayer, a fost probată în decembrie şi va avea în vedere manualele de istorie şi de limbă din clasele primare, pentru elevii cu vârste între 6 şi 13 ani. Harald Beyer, reputat cadru universitar, în vârstă de 46 de ani, care a fost consilier pe probele de reformă a educaţiei sub mai multe mandate prezidenţiale, a precizat că din punctul lui de vedere, regimul Pinochet a fost o dictatură. ”Recunosc fără probleme că a fost un regim dictatorial”, a declarat el despre epoca Pinochet, al cărei bilanţ se ridică la 3.225 de morţi şi dispăruţi, cărora li se adaugă alte peste 37.000 de cazuri de tortură sau arestare ilegală.
AFGANISTAN
Transferul Bagramului
Închisoarea afgană Bagram, aflată în prezent sub conducerea coaliţiei internaţionale, va fi transferată afganilor, într-o lună, a anunţat preşedintele Hamid Karzai. Autorităţile afgane au pregătit un raport pe tema închisorii, cunoscută şi ca penitenciarul Parwan şi despre condiţiile din penitenciar. Raportul prezintă multe încălcări ale Constituţiei afgane şi ale legilor ţării, precum şi ale convenţiilor şi drepturilor omului, potrivit preşedinţiei.