Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Ianuarie 2012 / 00:00 374 accesări

ITALIA

Români violatori

Doi români au fost arestaţi iar al treilea este cercetat în stare de libertate, după violarea unei tinere poloneze, în zona forestieră Ostia, de la periferia Romei. Doi dintre români au fost surprinşi în flagrant de poliţie, în timp ce o violau pe o poloneză în vârstă de 33 de ani, iar al treilea este cercetat în libertate, pentru complicitate la agresiunea sexuală. Autorităţile italiene fuseseră alertate de prietenul polonezei. Cei doi polonezi mergeau prin pădurea din zona Ostia, pentru a vizita doi conaţionali care locuiesc într-un cort din această zonă. Însă tinerii au fost atacaţi de un grup de români iar poloneza a fost dusă într-o baracă şi a fost violată de doi români.

FRANŢA

Tabără de romi români evacuată

Poliţia a evacuat, marţi, o taberă ilegală de romi de naţionalitate română, dintr-un cartier al Marsiliei. În această tabără locuiau aproximativ 100 de romi dintre care o treime sunt copii. Din acest grup de romi, nouă au primit ordin de expulzare din partea autorităţilor, ei trebuind să părăsească teritoriul Franţei în cel mult 30 de zile, iar patru romi şi-au depus dosarul la Oficiul francez de Imigrare şi Integrare, pentru a beneficia de un ajutor financiar pentru întoarecerea voluntară în România. ”Nu mai puteam trece pe stradă, nu ne simţeam în siguranţă. Pentru a merge la piaţă, ocoleam această stradă. Momentan vom avea puţină linişte”, a declarat unul dintre locuitorii cartierului.

MAREA BRITANIE

Furtună ucigaşă

O furtună puternică, însoţită de rafale de vânt cu viteze depăşind 100 de km pe oră, s-a abătut marţi asupra unor regiuni din Marea Britanie, cu consecinţe dezastruoase pentru călători şi a făcut doi morţi. Serviciul meteorologic britanic a anunţat vânturi puternice în mai multe părţi ale ţării, provocând căderi de tensiune, închiderea unor porturi şi condiţii periculoase de trafic rutier. Rafalele puternice de vânt în Scoţia şi Irlanda de Nord au atins 164 de km pe oră. Un bărbat în jur de 50 de ani a fost ucis de un copac ce a căzut peste vehiculul său, într-o parcare din sudul Angliei şi un membru al echipajului unui petrolier a murit după ce nava a fost lovită de un val uriaş, în largul coastei engleze. Aeroportul din Edinburgh a fost închis traficului de intrare şi multe zboruri de plecare au fost anulate sau întârziate. Aeroportul din Glasgow a anunţat că multe zboruri au fost amânate sau anulate. Mai la sud, zborurile spre şi de pe aeroporturile londoneze Heathrow şi Gatwick au fost perturbate. Cele mai multe servicii de tren între Londra şi Scoţia au fost anulate iar multe companii au suspendat traficul cu feribotul ce traversează Canalul Mânecii, până ce vânturile vor slăbi în intensitate. Copaci doborâţi au provocat întreruperi de electricitate şi numeroase blocaje rutiere. Asupra multor zone din Marea Britanie s-au abătut şi ploi puternice.

BRAZILIA

Alunecări de teren

Şapte persoane au murit, una era dată dispărută şi peste 9.000 au fost evacuate în 53 de localităţi declarate în stare de urgenţă în urma alunecărilor de teren după ploi torenţiale, în statul Minas Gerais din sud-estul Braziliei. Autorităţile au plasat în stare de alertă maximă populaţia din Nova Friburgo şi alte municipalităţi din munţi, la o sută de kilometri nord de Rio de Janeiro. Doi şoferi de taxi au fost prinşi în capcană în maşinile lor şi îngropaţi într-o alunecare de teren în oraşul Ouro Preto. Ploile torenţiale, care au început în octombrie şi s-au intensificat săptămâna trecută, au făcut 32 de răniţi, au forţat evacuarea a 9.635 de persoane şi au distrus 84 de case, în timp ce o persoană era dată dispărută, potrivit unui bilanţ oficial. 53 de localităţi din Minas Gerais au fost declarate în stare de urgenţă şi se aşteaptă ca ploile să continue. În ianuarie 2011, această regiune a fost scena unor alunecări de teren şi inundaţii ce au făcut peste o mie de morţi şi dispăruţi, una dintre cele mai grave catastrofe naturale înregistrate în Brazilia.

SPANIA

Haşiş confiscat

Poliţia spaniolă a anunţat confiscarea a 3,5 tone de haşiş şi un milion de euro în numerar, în cadrul dezmembrării unei reţele ce furniza droguri în special către Franţa şi Italia, operaţiune ce a permis arestarea a 53 de persoane. Persoanele arestate transportau haşişul pe autostradă, până la Barcelona, pentru ca mai apoi să îl distribuie în mai multe ţări europene, în special în Franţa şi Italia, a explicat poliţia, precizând că reţeaua utiliza camioane de tonaj mare pentru transport. La conducerea organizaţiei se afla un cetăţean marocan, ajutat de un spaniol care dispunea de o flotă de camioane. În total, 53 de persoane au fost arestate dintre care patru în Franţa. Pe lângă droguri şi banii în numerar, poliţia a confiscat 40 de vehicule şi peste 200 de telefoane mobile. Spania este principala poartă de acces în Europa pentru cocaina produsă în America de Sud şi pentru haşişul provenit din Africa de Nord.

ISRAEL

Vandalism antipalestinian

Persoane necunoscute au incendiat două vehicule palestiniene, în noaptea de marţi spre miercuri, în apropiere de Ierusalim, în localitatea Chaafat, a semnalat purtătorul de cuvânt al poliţiei. Colonişti extremişti se răzbună luând ca ţintă săteni palestinieni, locuri de cult musulmane sau chiar soldaţi israelieni, pentru măsurile guvernamentale pe care le consideră ostile intereselor lor. Liderii israelieni, începând cu premierul Benjamin Netanyahu, s-au angajat să pedepsească sever aceste agresiuni şi exacţiuni.

OLANDA

Infractorii la control

Poliţia olandeză va urmări activitatea infracţională provenind din rândurile comunităţilor de români, bulgari şi polonezi, pentru a verifica dacă este vorba despre un fenomen în creştere. Poliţia spune că cetăţenii polonezi sunt tot mai implicaţi în jafuri, în timp ce românii sunt arestaţi pentru fraude cu carduri bancare. Ancheta se va încheia până la vară. Olanda este singura ţară care se mai opune aderării Româniai şi Bulgariei la Schengen, citând probleme legate de infracţionalitate şi corupţie.

IORDANIA

Membră BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) se extinde şi mai mult în regiunea Orientului Mijlociu şi Africii de Nord, după ce marţi a anunţat că Iordania şi Tunisia au devenit membre ale băncii. Aceste evoluţii aduc cele două state mai aproape de statutul de beneficiar al investiţiilor BERD. Iordania şi Tunisia se alătură Egiptului şi Marocului în calitate de acţionari ai BERD din regiunea sudului şi estului Mediteranei, în condiţiile în care Egiptul şi Marocul sunt membrii fondatori ai BERD. BERD are capacitatea de a investi, pe termen mediu, până la 2,5 miliarde de euro în regiunea sudului şi estului Mediteranei. Orice decizie a acţionarilor de a începe investiţiile va ţine cont de reformele economice şi politice adoptate în ţările respective, informează BERD. Înfiinţată în 1991, BERD sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei în statele din Europa Centrală până în Asia Centrală. BERD este deţinută de 61 de state şi două instituţii interguvernamentale. În 2010, banca a investit o sumă record de nouă miliarde de euro. De la începutul activităţii sale în România, BERD a investit peste 5,5 miliarde euro în diferite sectoare din economie, care au atras investiţii suplimentare de încă 8,5 miliarde euro.

UNGARIA

Critici respinse

Guvernul ungar a apărat cu tărie noua Constituţie intrată în vigoare la 1 ianuarie şi pe care atât criticii din interior, cât şi cei din afara ţării o consideră un atac la adresa democraţiei. Comentariile au fost făcute marţi, după demonstraţiile de luni noapte la care au luat parte 30.000 de protestatari în afara clădirii Operei din Budapesta, unde avea loc o recepţie pentru a celebra Constituţia care a intrat în vigoare la începutul anului. Anterior, foşti disidenţi din timpul regimului comunist au acuzat guvernul lui Viktor Orban de ”distrugerea domniei legii democratice”. Între timp, pieţele financiare au continuat să pună presiune pe Ungaria, a cărei datorie a fost retrogradată la categoria junk, nerecomandată investiţiilor, de către două agenţii de rating, în ultimele săptămâni. Ungaria a vândut, marţi, bonuri de trezorerie cu scadenţa la trei luni la cel mai mare randament din 2009, în prima licitaţie a datoriei de când Budapesta a adoptat o serie de legi controversate care ar putea pune pericol asistenţa financiară pe care încearcă să o obţină de la UE şi FMI. Noua Constituţie a Ungariei şi alte câteva legi cardinale asociate adoptate chiar înainte de Anul Nou au cauzat o îngrijorare tot mai mare la nivel internaţional. Hillary Clinton, secretarul de Stat al SUA, i-a trimis lui Viktor Orban o scrisoare în care şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu democraţia din Ungaria. Însă Peter Szijjarto, purtătorul de cuvânt al lui Orban, a declarat că multe din criticile legate de noua Constituţie sunt exagerate sau incorecte. Purtătorul de cuvânt al premierului ungar a respins acuzaţiile oponenţilor potrivit cărora retrasarea limitelor constituţionale într-o nouă lege electorală ar putea consolida poziţia partidului Fidesz aflat la putere. Criticii au atras atenţia că reformele sistemului judiciar oferă guvernului o influenţă exagerată asupra instanţelor, în special numirea lui Tunde Hando, prietenă de familie cu Orban, în funcţia de şefă a Oficiului Naţional de Justiţie. Instituţia are puterea de a numi judecători şi de a repartiza cazurile instanţelor după propria alegere.



12