ITALIA
Deţinut român sinucigaş
Un deţinut român în vârstă de 37 de ani s-a sinucis în Italia, sâmbătă, cu câteva ore înainte de trecerea în noul an. Aurel Costea s-a spânzurat în închisoarea Vallette din Torino. Bărbatul se afla în închisoare de câteva luni şi suferea de depresie, potrivit medicilor care l-au evaluat. Ei au apreciat însă că românul se afla în stare suficient de bună pentru a suporta arestul. Bărbatul juca rugby în echipa penitenciarului şi părea că sportul îl ajută. Bilanţul deţinuţilor din Italia care s-au sinucis a fost de 66 în 2011. Situaţia a generat o polemică în Peninsulă. Problema a fost abordată şi de preşedintele Giorgio Napolitano, în discursul de la sfârşitul anului, în care a denunţat condiţiile inumane din penitenciare. Consulatul general al României de la Torino este în contact cu autorităţile locale, care au demarat o anchetă.
SPANIA
Români arestaţi
Patru tineri români cu vârste între 22 şi 32 de ani au fost arestaţi în Spania, fiind acuzaţi că ar fi agresat mai multe tinere şi i-au bătut pe prietenii acestora, care le-au sărit în ajutor. Agresorii, care nu aveau antecedente penale, au fost puşi sub acuzare pentru agresiune sexuală şi violenţă. Potrivit presei spaniole, ei ar fi agresat un grup de cinci tineri spanioli, trei fete şi doi băieţi. Românii sunt acuzaţi de comiterea unor gesturi obscene la adresa tinerelor. Ulterior, băieţii au sărit să le apere iar românii l-au lovit pe unul dintre ei cu putere în zona capului. Agresorii au fugit de la faţa locului dar au fost depistaţi şi reţinuţi ulterior de poliţie.
MAREA BRITANIE
Descoperire macabră
Un britanic a descoperit, luni, un cadavru, la circa trei kilometri de reşedinţa reginei Elisabeta a II-a din Norfolk. Regina Marii Britanii şi soţul său, ducele de Edinburgh, care se află în prezent la domeniul Sandrigham din Norfolk, pentru vacanţa de Crăciun, au fost informaţi de descoperire. Poliţia a închis zona împădurită unde a fost descoperit cadavrul şi caută indicii privind ceea ce s-a întâmplat. Autorităţile nu au oferit niciun detaliu în legătură cu identitatea persoanei. O parte din reşedinţa regală a fost închiriată recent. Domeniul de 20.000 de hectare cuprinde, pe lângă reşedinţă, un parc, o livadă şi două grajduri. Peste 100 de persoane sunt angajate pentru a întreţine domeniul.
AFGANISTAN
Atentate sângeroase
Două atentate-sinucigaşe au lovit, ieri, oraşul afgan Kandahar, omorând 12 persoane, printre care patru poliţişti şi patru copii şi rănind cel puţin alte 28. În cel mai recent atentat, atacatorul kamikaze care se deplasa pe un fel de tricicletă s-a aruncat în aer în centrul oraşului. Patru civili şi trei poliţişti au fost ucişi. Câteva minute mai devreme explodase o bombă de slabă intensitate, fără a face victime iar când poliţiştii au venit să evalueze situaţia, atacatorul s-a aruncat în aer. Anterior, un alt atentat sinucigaş comis în acelaşi oraş a provocat moartea a patru copii şi a unui poliţist, făcând totodată 16 răniţi, printre care alţi trei poliţişti. Talibanii au revendicat responsabilitatea pentru primul atentat, însă cel de-al doilea atac nu a fost revendicat. Kandahar, principalul oraş din sudul afgan, a fost capitala regimului talibanilor (1996-2001), alungat de la putere la finele lui 2001, de o coaliţie internaţională condusă de SUA şi care se luptă cu Guvernul afgan şi aliaţii acestuia din NATO. Atentatele-sinucigaşe şi bombele artizanale sunt armele lor preferate.
SUA
Piroman german
Poliţia din Los Angeles a arestat un cetăţean german în vârstă de 24 de ani, pentru incendiarea mai multor maşini din oraş. Potrivit autorităţilor, bărbatul se numeşte Harry Burkhart şi ar fi originar din Germania dar locuieşte în LA de mai mulţi ani. El a fost arestat pentru că seamăna cu ”o persoană de interes” surprinsă de camerele de supraveghere. Peste de 50 de incendii au izbucnit în cartiere din LA, începând de vineri dimineaţă. Principalele ţinte au fost maşini parcate pe străzi sau în parcări publice. Mai mulţi locuitori din LA au descoperit dimineaţa că maşinile lor erau în flăcări, iar focul le ameninţa locuinţele şi vieţile. Fosta locuinţă de la Hollywood a lui Jim Morisson s-a numărat printre proprietăţile avariate. Un pompier a fost rănit în weekend iar o altă persoană a suferit de intoxicare cu fum. Zeci de detectivi au fost detaşaţi pentru a se ocupa de aces caz iar autorităţile au promis o recompensă de 60.000 de dolari pentru informaţii care duc la o condamnare. Burkhart a fost arestat pe bulevardul Sunset, luni dimineaţă, după ce un adjunct de şerif a văzut o maşină căutată în legătură cu atacurile. Nu este clar care a fost motivul incendierilor dar se pare că are legătură cu posibila expulzare a mamei suspectului. În total, atacurile ar fi provocat pagibe de cel puţin trei milioane de dolari.
TADJIKISTAN
Moş Gerilă omorât
Un tânăr costumat în Moş Gerilă, echivalentul rusesc al lui Moş Crăciun, a fost înjunghiat mortal în Tadjikistan, luni, într-un atac pe care poliţia îl consideră motivat de ura religioasă. Un grup de persoane l-a atacat pe Parviz Davlatbekov, în vârstă de 24 de ani şi l-a înjunghiat cu un cuţit, în timp ce acesta îşi vizita rudele, la primele ore ale dimineţii de luni, îmbrăcat în Moş Gerilă, care, potrivit tradiţiei, le aduce cadouri copiilor ruşi de Anul Nou. Cultura rusească a rămas puternică în Tadjikistan, fostă republică sovietică. Tadjikistanul este oficial o ţară laică, deşi majoritatea populaţiei este de religie musulmană. Autorităţile au suprimat libertăţile religioase în ultimii ani şi au închis zeci de persoane pentru apartenenţă la grupări islamiste. Tohir Normatov, şeful de cabinet al Ministerului tadjik de Interne, a declarat că tânărul a murit la spital, după ce a pierdut mult sânge, dar nu a făcut niciun comentariu cu privire la motivul atacului.
COLUMBIA
Tragedie minieră
Cel puţin trei mineri au murit luni, într-o explozie accidentală survenită într-o mină de aur ilegală din nord-vestul Columbiei. Mina se află în Puerto Berrios, regiunea Antioquia. O echipă de salvare s-a deplasat la faţa locului, pentru a scoate corpurile minerilor morţi şi a determina cauza accidentului. Conform primelor constatări, o lipsă de oxigen şi prezenţa dioxidului de carbon au provocat explozia. În 2011, peste 45 de mineri au murit în Columbia, în accidente provocate de obicei de prăbuşirea galeriilor.
GERMANIA
Cei mai puţini şomeri
Şomajul din Germania a atins, în decembrie 2011, cea mai mică rată din 1991, de 6,8%, de la 6,9% în luna noiembrie, potrivit Agenţiei Federale a Muncii din Germania. Numărul total al şomerilor în Germania a scăzut cu 22.000 în luna decembrie, la 2,88 milioane. Agenţia a anunţat că numărul celor fără locuri de muncă a fost în medie, pe parcursul anului trecut, de 2,97 milioane. Cifrele marchează un nou record în ceea ce priveşte rata scăzută a şomajului, de la publicarea primelor cifre de după unificarea Germaniei.
CHINA
Sediu de guvern contaminat
Noul sediu al guvernului din Hong Kong este contaminat cu bacteria ce provoacă legionella. Oficialii din domeniul sănătăţii conduc o investigaţie, după ce un ministru a fost spitalizat luna trecută. Urmele depistate ale bacteriei sunt de 14 ori peste limita normală. Autorităţile au dezinfectat noile clădiri. Experţii au colectat mostre de apă din mai multe zone ale noului complex şi au confirmat prezenţa bacteriei. Un reprezentant al autorităţilor medicale a declarat însă că nu este necesar ca oficialii să stea departe de noile clădiri. Noul complex, care a costat 708 milioane de dolari, a fost deschis în august.
NORVEGIA
Tone de peşti morţi
Mii de heringi morţi, reprezentând în total aproximativ 20 de tone, au acoperit o plajă din nordul Norvegiei, cauza decesului lor nefiind încă identificată. Oamenii de ştiinţă speră să efectueze teste asupra peştilor, pentru a stabili cauza morţii acestora. Localnicii se confruntă însă cu o altă problemă şi anume cum să cureţe plaja de cele 20 de tone de peşti morţi, înainte ca aceştia să intre în putrefacţie. În prima zi a anului 2011, într-un oraş din statul american Arkansas a avut loc o ploaie de păsări moarte. Aceasta a fost urmată de un incident similar în Louisiana, în sudul SUA şi de unul în Falköping, un orăşel situat la circa 100 de kilometri de Göteborg, în Suedia. Focurile de artificii din noaptea de 31 decembrie sau salvele de tun folosite pentru îndepărtarea dăunătorilor ar fi putut provoca plecarea masivă a acestor păsări cu vedere nocturnă slabă, care ar fi murit apoi lovindu-se de case şi de copaci. Potrivit mărturiilor strânse de echipele de intervenţie şi citate de presa suedeză, focuri de artificii au avut loc cu o seară înainte şi la Falköping.
ITALIA
Scrisoare-capcană
O scrisoare conţinând un proiectil şi destinată biroului din Torino al agenţiei publice de colectare a impozitelor Equitalia a fost interceptată luni, de către serviciul poştal din peninsulă. În plic se găsea o hârtie pe care era scris ”Anarchia” (Anarhie). Plicul a fost deschis de angajaţii centrului de triere din Torino. Acesta era adresat directorului biroului din Torino al Equitalia, instituţie care a fost ţinta mai multor scrisori cu bombă, atentate şi ameninţări, în ultimele săptămâni. Recent, în a doua zi după Crăciun, un dispozitiv de putere redusă, realizat probabil din gelatină, a explodat în faţa unei agenţii Equitalia, în apropiere de Olbia, în Sardinia. În timp ce poverile fiscale cresc asupra familiilor italiene, ca urmare a noului plan de austeritate, mai multe acte asemănătoare au fost revendicate de grupul anarhiştilor italieni FAI (Federaţia anarhistă informală).
LIBIA
Violenţe la Tripoli
Ciocniri între miliţii din Tripoli şi Misrata au izbucnit, ieri, în capitala libiană, pentru controlul unei clădiri care în timpul regimului lui Muammar Gaddaf găzduise un centru al serviciilor de spionaj. Colonelul Abdul Monem al-Tunsi, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că a primit informaţii că situaţia este pe cale de a fi rezolvată dar a admis că ciocnirile s-ar putea să se fi soldat cu răniţi. Martori oculari au declarat că s-au auzit focuri de armă. Nu este pentru prima dată când, după îndepărtarea lui Muammar Gaddafi, izbucnesc ciocniri între miliţii rivale, posibil indiciu al neîncrederii reciproce, ceea ce ar putea reprezenta o provocare pentru noua conducere a ţării. În noiembrie, zeci de luptători s-au încăierat la un spital din Tripoli. Deşi ciocnirile nu s-au soldat cu morţi prin împuşcare, personalul medical a spus că trei pacienţi au murit ulterior, din cauza stresului. În decembrie, oficialii guvernamentali au organizat o reuniune pe tema luptelor interne, spunând că miliţiile sunt încurajate fie să părăsească oraşul, fie să se integreze în noile structuri de apărare ale ţării. Misrata a fost supusă celui mai brutal asalt din partea regimului Gadddafi, în timpul războiului civil din Libia. Gaddafi a fost capturat şi omorât la 20 octombrie 2011.
UNGARIA
Proteste la Budapesta
Circa 30.000 de persoane au protestat luni, la Budapesta, faţă de o Constituţie controversată, cu o zi înainte de intrarea în vigoare a textului. Partidul Fidesz, aflat la guvernare în ţară, a impus amendamentele în Parlament, în luna aprilie, după ce a obţinut majoritatea de două treimi în alegerile parlamentare. Criticii spun că ameninţă democraţia, eliminând mecanismele de verificare şi echilibrare înfiinţate după căderea comunismului, în 1989. La rândul lor, UE şi SUA au cerut retragerea legii. Disputa a ridicat semne de întrebare în legătură cu discuţiile pentru un nou acord de finanţare cu UE şi FMI, considerat vital pentru refacerea încrederii pe pieţe în ţara central-europeană. Mai multe partide de opoziţie de centru-stânga s-au alăturat protestelor de luni, ce au avut loc în apropiere de locul desfăşurării unei gale organizate de guvern pentru a sărbători noua constituţie. Manifestanţii au scandat sloganuri anti-Viktor Orban, premierul de centru-dreapta şi au fluturat pancarte în care au denunţat dictatura din ţară. Printre prevederile controversate ale Constituţiei amendate se numără un preambul consacrat apărării unităţii intelectuale şi sprituale a naţiunii, care, potrivit experţilor, poate reprezenta o nouă sursă de tensiune. Textul include şi chestiuni sociale - precum drepturile copilului nenăscut, căsătoria între un bărbat şi o femeie, definirea condamnării la închisoare pe viaţă - ce, din punctul de vedere al analiştilor, ar trebui dezbătute în societate. Mai mult, sistemul electoral a fost modificat într-un mod care, potrivit opoziţiei, favorizează Fidesz. Partidul de la guvernare a dat asigurări că noua Constituţie îmbunătăţeşte cadrul legal din ţară.
TURCIA
Bani pentru kurzii ucişi
Turcia şi-a luat angajamentul să plătească o serie de compensaţii financiare familiilor kurzilor ucişi accidental în raidul aerian de săptămâna trecută, lansat de forţele aeriene turce, în zona cu populaţie majoritar kurdă de la graniţa cu Irakul. Raidul din apropiere de satul Uludere din provincia Sirnak, situată în sud-estul ţării, s-a soldat cu moartea a 35 de kurzi, aparent ţărani care furau combustibil. Vicepremierul turc, Bulent Arinc, a declarat că banii vor fi plătiţi în termen de două zile, dar oficialul nu a precizat sumele. Armata turcă desfăşoară frecvent raiduri vizând militanţii PKK din sud-estul ţării, precum şi peste graniţă, în Irak.