Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 29 Decembrie 2011 / 00:00 461 accesări

BELGIA

Copii romi neglijaţi

Primarul din comuna belgiană Saint-Josse-ten-Noode, Jean Demannez, a tras, marţi, un semnal de alarmă privind situaţia a 58 de copii romi care locuiesc în condiţii din ce în ce mai precare într-o fostă mănăstire din localitate. Lipsa căldurii şi şobolanii au degradat, din punctul său de vedere, condiţiile sanitare din fosta mănăstire şi biserică Gesu. El a cerut agenţiei federale pentru primirea celor care cer azil, FEDASIL, să mute cele 150 de persoane de origine romă, în special cei 58 de copii. Potrivit primarului, situaţia s-a degradat din diferite motive, printre care prezenţa unor noi persoane fără adăpost care s-au mutat în clădirea ocupată de romi din mai 2009. Ele au intrat prin efracţie în mănăstire şi nu vor să mai plece. Principala problemă este că ocupanţii fostei mănăstiri sunt nevoiţi să se încălzească folosind sisteme improvizate, ceea ce alimentează riscul de incendiu.

GRECIA

Episcop în arest

Episcopul cunoscutei mănăstiri Vatopedi de pe Muntele Athos a fost plasat în arest, înainte de procesul în care este acuzat de fraudă şi deturnare de fonduri. Episcopul Ephraim, în vârstă de 56 de ani, este acuzat că a intermediat schimburi de terenuri între Vatopedi şi stat, în urma cărora Guvernul ar fi pierdut milioane de euro. Prelatul, care se află în prezent la închisoarea Korydallos din Atena, a negat toate acuzaţiile. Arestarea sa a dus la proteste. Ieri, călugări ortodocşi s-au strâns în faţa penitenciarului. Data procesului nu a fost stabilită încă. Scandalul schimburilor de terenuri între mănăstiri şi stat a contribuit la prăbuşirea Guvernului conservator, în 2009.

BULGARIA

Invazie de macedoneni

Circa 7.000 de macedoneni au obţinut paşapoarte bulgare în mai puţin de o lună, au anunţat autorităţile de la Sofia. Numărul total al macedonenilor care deţin paşapoarte bulgare a crescut la 42.372, faţă de 35.808 cu o lună mai devreme, potrivit Ministerului bulgar de Externe. La baza acestui fenomen stă faptul că, începând din 2014, toate ţările din UE îşi vor deschide piaţa muncii pentru cetăţenii bulgari. Reprezentanţii Ministerului de Externe de la Skopje au declarat că Macedonia monitorizează situaţia îndeaproape, dar nu poate face nimic pentru a împiedica cetăţenii să obţină paşapoarte bulgare.

ITALIA

Obligaţiuni vândute

Costul la care se împrumută Guvernul italian a scăzut, ieri, cu circa 50%, semn că pieţele încep să îşi recâştige încredea în Zona Euro. Guvernul de la Roma a vândut obligaţiuni pe termen scurt în valoare de nouă miliarde de euro, la o rată de dobânzii cu 50% mai mică decât anterior. Rata de împrumut pentru obligaţiunile pe şase luni a fost de 3,251%, faţă de 6,504% în noiembrie. Scoaterea la vânzare a obligaţiunilor a intervenit după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că va acorda băncilor din Zona Euro împrumuturi pe trei ani, de peste 489 miliarde de euro, peste estimările analiştilor, într-o ultimă încercare de a menţine fluxurile de credit, în condiţiile crizei datoriilor suverane.

SIRIA

Militari ucişi

Patru militari sirieni au fost ucişi iar alţi 12 au fost răniţi într-o ambuscadă organizată de dezertori, ieri, în provincia Deraa, bastionul acţiunilor de contestare a regimului Bashar al-Assad, anunţă Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Confruntările sângeroase între armată şi dezertori s-au multiplicat în ultimele săptămâni, în special la Idleb, Homs şi Deraa. Pe 20 decembrie, 100 de dezertori au fost ucişi sau răniţi în confruntările cu armata siriană, în provincia Idleb, situată la frontiera cu Turcia. Autorităţile siriene au eliberat 755 de deţinuţi implicaţi în revolta populară împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, a anunţat, ieri, televiziunea publică siriană. Această măsură intervine în contextul în care observatori ai Ligii Arabe sunt mobilizaţi de marţi în Siria, pentru a monitoriza situaţia din această ţară afectată de o revoltă populară fără precedent, reprimată sângeros. Misiunea observatorilor face parte dintr-un plan de ieşire din criză al Ligii Arabe, care prevede şi eliberarea manifestanţilor arestaţi. În cursul lunii noiembrie, peste 4.300 de persoane arestate în cadrul represiunii au fost eliberate de autorităţile siriene. Asociaţiile siriene pentru apărarea drepturilor omului şi ONU estimează că mii de persoane au fost arestate de la începutul revoltei populare, la 15 martie. În total, peste 5.000 de persoane au fost ucise în timpul violenţelor, potrivit ONU.

ANP

Atac israelian

Cel puţin un palestinian a fost ucis iar alţi doi răniţi, marţi seara, într-o lovitură aeriană israeliană asupra unei tabere de refugiaţi din Jabaliya, la nord de oraşul Gaza, au anunţat surse medicale locale. Abdallah al-Telbani, în vârstă de 22 de ani, circula pe un scuter, în momentul în care a fost ucis. În schimb, poziţia celorlalţi doi răniţi nu era clară. Postul public israelian de radio a anunţat că tânărul era membru al grupării radicale Jihadul Islamic. Un combatant din cadrul Jihadului Islamic a fost ucis iar alţi cinci răniţi, pe 7 decembrie, în două raiduri aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza. Însă Brigăzile Al-Qods, organizaţia militară a mişcării, au subliniat că niciunul dintre membrii săi nu a fost atins. Această lovitură aeriană survine în contextul în care mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, este angajată într-un proces de reconciliere naţională cu mişcarea rivală Fatah, condusă de preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas. Ultima lovitură aeriană israeliană soldată cu victime în Fâşia Gaza a avut loc pe 9 decembrie, când un bărbat şi fiul său de 12 ani au fost ucişi într-un raid care a vizat o casă de lângă un centru de antrenament al Hamas.

INDONEZIA

Erupţie devastatoare

Patru persoane au pierit în valurile de noroi care au inundat câteva localităţi indoneziene, după erupţia unuia dintre cei mai activi vulcani din zonă. Zeci de oameni au fost duşi la spital după ce au reuşit cu greu să scape din râurile de lavă rece, pietre şi copaci rupţi care au curs pe versanţii muntelui Gamalam din estul Indoneziei. Mii de oameni şi-au părăsit deja casele, după erupţia vulcanică de ieri, deşi autorităţile locale nu au emis niciun ordin de evacuare. Guvernul indonezian a precizat că dezastrul a fost cauzat de ploile torenţiale, declanşate de norii de cenuşă aruncaţi în atmosferă de vulcan.

GERMANIA

La pensie cu orice preţ

Aproape 50% dintre persoanele pensionate în 2010 în Germania au ales să iasă anticipat, chiar dacă astfel au pierdut bani. În anul 2010 s-a înregistrat un record la numărul germanilor care s-au pensionat anticipat. Dintre cei 674.000 de pensionați, 47,5% au ieșit la pensie înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani, în medie cu trei ani și două luni mai devreme. În urmă cu cinci ani, numărul celor pensionați anticipat era de 41,2% din total, iar în 2000, de numai 14,5%. Persoanele care au luat această decizie au pierdut în medie circa 113 euro lunar. Sindicalele și casele de asigurare avertizează că gradul de sărăcie în rândul pensionarilor ar putea crește, dacă acest trend continuă, mai ales că din 2012, vârsta de pensionare va crește la 67 de ani. Reprezentanții sindicatelor susțin că penalitățile nu ar trebui să se aplice și persoanelor care ies anticipat la pensie, din cauza unor probleme grave de sănătate.

KÎRGÎZSTAN

Aterizare ratată

Cel puţin 26 de persoane au fost rănite ieri, în urma aterizării ratate a unui avion pe aeroportul din Oş, în Kîrgîzstan. Aeronava Tu-134 a ratat a ratat pista de aterizare şi s-a întors pe o parte. Aripa stângă a fost avariată şi s-a auzit o explozie. Aterizarea a avut loc în condiţii de ceaţă densă. La bord se aflau 70 de oameni. Avionul venea din capitala Bişkek.

IRAN

Ameninţări contra sancţiuni

Iranul ar putea închide accesul pe o rută vitală transportului de petrol, dacă Occidentul impune sancţiuni suplimentare. Vicepreşedintele Mohammad Reza Rahimi a avertizat că ”niciun strop de petrol nu va trece prin strâmtoarea Ormuz, dacă sunt impuse noi sancţiuni”. Comandantul marinei iraniene, Habibollah Sayari, a declarat ulterior că închiderea strâmtorii ar fi un lucru uşor de realizat. Occidentul a prezentat, recent, noi sancţiuni împotriva Teheranului, în urma unui raport ONU care spune că Iranul a efectuat teste legate de dezvoltarea unui dispozitiv nuclear. Şi alte măsuri sunt analizate împotriva sectoarelor petrolier şi financiar. Strâmtoarea Ormuz leagă Golful şi statele producătoare de petrol Bahrain, Kuwait, Qatar, Arabia Saudită şi Emirate de Oceanul Indian. Circa 40% din traficul mondial al petrolierelor se înregistrează în această zonă. SUA menţin o prezenţă navală în Golf, mai ales pentru a asigura că traseele pentru trasportul de petrol rămân deschise. ”Cred că este doar o tentativă a lor de a distrage atenţia de la problema reală, adică faptul că nu-şi respectă obligaţiile din domeniul nuclear”, a spus Departamentul de Stat american.

R. MOLDOVA

Negocieri eşuate cu Gazprom

Delegaţia moldoveană și conducerea Gazprom nu au ajuns la o înțelegere privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor. Astfel, în urma eşecului discuţiilor, în primul trimestru din 2012, R. Moldova va procura gaz de la Gazprom în condiţiile vechiului acord. Actualul contract, care expiră la 31 decembrie 2011, a fost prelungit cu încă trei luni, timp în care Chişinăul va încerca să obţină semnarea unui contract pe termen lung cu privire la furnizarea gazelor, construit pe o nouă formulă de calcul a costului la gaze, care ar permite reducerea preţului de import al gazului. Delegaţia moldoveană s-a deplasat la Moscova, la începutul acestei săptămâni, pentru negocieri cu Gazpromul, după o pauză de peste o lună. Discuţiile privind noul contract au fost suspendate după ce la mijlocul lunii octombrie, R. Moldova a semnat cel de-al treilea Pachet Energetic al UE, care presupune divizarea companiilor de furnizare şi distribuţie în entităţi diferite. Administraţia Gazprom a aşteptat să vadă care va fi poziţia oficială a Moldovei privind modelul de implementare a Pachetului Energetic III. Oficialităţile moldovene au declarat că nu vor renunţa la implementarea acestui pachet, dar sînt dispuse să utilizeze un model ce nu ar defavoriza drepturile patrimoniale şi interesele concernului rus, care deţine pachetul de control la Moldovagaz. Premierul Vlad Filat consideră că toate întrebările ridicate de Gazprom în cadrul negocierilor privind noul contract de livrare a gazului sunt pertinente. Premierul a vorbit luni la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, iar cei doi stabiliseră ca acordul să fie prelungit cu încă trei luni, în caz că nu va fi găsit un compromis. Contractul în vigoare a fost semnat în decembrie 2006 şi prevedea majorarea treptată a preţului de import. În consecinţă, preţul de achiziţie a crescut de la o medie de 76,1 dolari pentru o mie de metri cubi în 2005 pînă la circa 400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz în trimestrul patru 2011. Numai în acest an, preţul de achiziţie a gazului a crescut cu 35% iar tariful pentru consumatorii casnici s-a mărit cu 26%. Importul de gaze a scăzut de la 1.418,6 milioane metri cubi în anul 2005 la 1.187,8 milioane metri cubi în 2010.

GRECIA

Alegeri anticipate

Grecia va organiza alegeri legislative anticipate în luna aprilie, a anunţat, marţi, ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos, după o reuniune a partidului socialist PASOK. În prezent, Grecia este condusă de un guvern interimar, în frunte cu premierul Lucas Papademos. El a fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene şi guvernator al Băncii Greciei. A devenit premier în noiembrie.

EGIPT

Audiere pe targă

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak a sosit, ieri dimineaţă, la tribunal, la bordul unei ambulanţe, pentru o nouă audiere în procesul său de la Cairo, prima după trei luni. Fostul preşedinte, în vârstă de 83 de ani, care are probleme de sănătate, a fost pus pe o targă la coborârea din ambulanţă, pentru a fi transportat în sala de tribunal, aşa cum s-a întâmplat şi la audierile precedente. Procesul fostului preşedinte, care a demisionat la 11 februarie, la presiunile unei revolte populare, a început la 3 august. Mubarak se află în arest preventiv la un spital militar de la periferia capitalei egiptene. El este judecat pentru presupusa implicare în ordinele de a se deschide focul asupra mulţimii în timpul evenimentelor de la începutul anului, care s-au soldat oficial cu 850 de morţi. El riscă pedeapsa cu moartea, dacă va fi găsit vinovat. Fostul ministru de Interne Habib el-Adli şi şase dintre consilierii săi sunt de asemenea judecaţi alături de Mubarak, pentru aceste acuzaţii. În plus, Mubarak mai este inculpat şi pentru corupţie, iar aceste acuzaţii îi vizează şi pe fiii săi Alaa şi Gamal, care sunt judecaţi în acelaşi timp cu el. Ultimele audieri în acest proces au avut loc în septembrie.



12