Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 22 Decembrie 2011 / 00:00 420 accesări

ITALIA

Români plătiţi cu un euro pe oră

Procuratura din Milano a deschis o anchetă, ieri, în urma plângerii pe care au depus-o patru români angajaţi pe şantierul noului sediu al autorităţilor regiunii Lombardia din Milano. Cei patru români, alături de alţi 36 de colegi conaţionali, au fost angajaţi de societatea Mio Dino SRL din Milano, cea care a câştigat licitaţia de 9 milioane de euro pentru construcţia clădirii Pirellone Bis. Românii lucrau şapte zile pe săptămână şi 15 ore pe zi, dar erau plătiţi cu un euro pe oră, a precizat Giovanni Milani, secretar la Camera de Lucru din Milano. Paradoxul, însă, este că muncitorii aveau contract legal de muncă dar întocmit de o societate comercială din România, care a intermediat angajările cu o altă firmă italiană din Portogruaro, regiunea Veneto. Muncitorii români erau plătiţi prin carduri de credit reîncărcabile care, însă, au rămas în posesia intermedialului, Mihai Olaru. Angajaţii primeau lunar doar 400 de euro. Unul dintre muncitorii implicaţi în situaţie s-a aflat ieri la conferinţa de presă a forţelor de ordine şi a povestit că în momentul în care s-a decis să depună plângere, familia din România i-a fost ameninţată. Procuratura din Milano a deschis o anchetă în acest caz.

AFGANISTAN

Cinci militari polonezi ucişi

O bombă a ucis, ieri, cinci militari polonezi dintr-un convoi NATO, în estul Afganistanului. Presa poloneză spune că militarii patrulau în apropierea bazei lor din provincia Ghazni, când s-a produs explozia. Trei soldaţi au murit pe loc, ceilalţi doi, la spitalul militar. Polonia are 2.600 de militari în Afganistan.

TURCIA

Tragedie rutieră

Un grav accident rutier s-a produs ieri, în sud-estul Turciei, soldat cu moartea a 24 de persoane. Un camion care transporta cărămizi a intrat în coliziune cu un microbuz, în apropiere de satul Salat din provincia Diyarbakir, a menţionat guvernatorul provinciei, Mustafa Toprak. Alte opt persoane au fost rănite. Nu se ştie deocamdată din ce motive s-a produs accidentul.

SUA

Iarna face victime

O furtună care a afectat vestul şi centrul SUA a provocat moartea a şase persoane şi a paralizat o parte din această regiune, a anunţat, marţi, Institutul meteorologic naţional american (NWS). Viscolul, care se află la originea unor accidente mortale şi care a făcut autostrăzile inutilizabile în cinci state, avansa spre Marile Câmpii din centrul ţării, marţi, scrie institutul. Un strat de 38 de centimetri de zăpadă s-a aşezat în Colorado, în timp ce părţi din New Mexico au fost acoperite cu un strat de 61 de centimetri. Dacă ninsorile consecvente s-au oprit marţi la prânz, rafale de vânt de până la 80 de kilometri pe oră se înregistrau în continuare, ieri, în unele regiuni afectate de furtună.

BULGARIA

Alertă cu bombă

O alertă cu bombă a vizat sediul partidului naţionalist bulgar Ataka din centrul Sofiei. În respectiva clădire se află şi sediul comisiei care se ocupă de arhivele securităţii. Partidul Ataka urma să înceapă un congres în clădire, ieri. Poliţia nu a găsit niciun obiect suspect în clădirea respectivă, după ce mai mulţi specialişti s-au deplasat în zonă, în urma unui apel telefonic primit de la un bărbat necunoscut.

INDONEZIA

Naufragiu

Patru persoane au murit şi peste o sută au fost salvate în urma naufragiului unui vas de pasageri, în Indonezia. Bilanţul ar putea creşte vertiginos întrucât la bord se estimează că se aflau în momentul producerii naufragiului circa 250 de persoane. Acest accident s-a produs în timp ce forţele de salvare indoneziene încă mai adunau trupurile neînsufleţite ale victimelor unui alt naufragiu produs sâmbătă, în urma căruia numai 47 de persoane au supravieţuit. Naufragiul de ieri s-a produs în apropierea arhipelagului Maluku din estul Indoneziei, locuit în majoritate de creştini. Pasagerii reveneau acasă, încărcaţi cu daruri şi provizii pentru Crăciun.

JAPONIA

Scandal financiar

Procurorii japonezi au desfăşurat un raid la sediul companiei Olympus, care produce camere şi echipamente medicale, în cadrul unei anchete privind datele financiare comunicate de societate. Olympus este anchetată pentru practicile contabile şi pentru că ar fi ascuns pierderi. Scandalul a izbucnit după ce fostul director Michael Woodford a declarat că a fost concediat pentru că a pus sub semnul întrebării o serie de plăţi legate de fuziuni. Olympus a admis că a ascuns, în ultimele decenii, pierderi de 1,5 miliarde de dolari. Săptămâna trecută, compania a depus rapoarte financiare revizuite la Bursa de la Tokyo. Potrivit celor mai recente date pentru perioada aprilie-septembrie 2011, societatea a declarat pierderi de 32,3 miliarde de yeni (414 milioane de dolari). De asemenea, a revizuit în scădere valoarea activelor nete, la numai 46 de miliarde de yeni, faţă de 225 miliarde în martie 2007. Analiştii cred că raidul de la sediul Olympus, la numai câteva zile după depunerea noilor documente, reprezintă o evoluţie semnificativă în anchetă. Scandalul Olympus ar putea afecta imaginea Japoniei şi a corporaţiilor sale. În aceste condiţii, analiştii cred că raidul de la Olympus se vrea un semnal din partea autorităţilor că toate corporaţiile trebuie să opereze în cadrul de reguli dat.

GERMANIA

Fraudă cu drepturi de emisie de CO2

Şase persoane au fost condamnate la închisoare, ieri, în Germania, pentru fraudă implicând vânzarea de drepturi de emisie de dioxid de carbon, în urma căreia au încasat ilegal sute de milioane de euro. Un cetăţean britanic, liderul bandei de la Frankfurt, a fost condamnat la şapte ani şi zece luni de detenţie. Frauda presupunea încasarea de TVA şi apoi ascunderea banilor, în loc de a fi viraţi către Guvern. Un francez care înregistra companii-fantomă pentru a strânge taxele a fost condamnat la trei ani de închisoare, de un tribunal din Frankfurt. Gruparea infracţională ar fi fost sprijinită de investitori bogaţi. Inculpaţii, cu vârste cuprinse între 27 şi 66 de ani, au admis în mare parte acuzaţiile. În baza legislaţiei europene, marii poluatori, precum fabricile de ciment, trebuie să cumpere certificate de emisie de dioxid de carbon de la companii nepoluante. Când autorităţile britanice au decis să nu mai încaseze TVA pentru aceste drepturi de emisie, tranzacţiile de acest tip s-au mutat în Germania, a explicat unul dintre acuzaţi. Berlinul încasează TVA pe certificate. Gruparea a folosit conturi la Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, care a dat asigurări că investigaţia sa internă nu a găsit dovezi că angajaţi ar fi fost implicaţi. Sediile băncii au fost unele dintre cele 230 de birouri din Europa vizate de raiduri ale procurorilor şi poliţiei în aprilie 2010. Gruparea ar fi obţinut ilegal 230 de milioane de euro. Poliţia a anunţat că până în prezent a recuperat 100 de milioane de euro. Procurorii germani spun că până la 170 de persoane ar mai putea fi puse sub acuzare în acest dosar şi că pierderile totale estimate s-ar putea ridica la 850 de milioane de euro.

SIRIA

Peste o sută de civili ucişi

Forţele de securitate siriene sunt acuzate că au ucis, marţi, 111 civili, la Kafrueid. O asociaţie siriană pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul în Marea Britanie, anunţase marţi un bilanţ de 37 de morţi la Kafrueid, dar precizase că se teme de un masacru în acest sat, unde zeci de civili erau încercuiţi de armată. Asociaţia a precizat că cei 111 civili şi militanţi au fost ucişi în timp ce încercau să fugă din satul situat în regiunea Jabal al-Zauia, la peste 330 de kilometri nord de Damasc. Până în prezent, 52 dintre cele 111 victime au putut fi identificate. Acest nou bilanţ ridică la 123 numărul civililor morţi în Siria, marţi, alţi 12 fiind ucişi de forţele de securitate la Homs. Confruntările violente între armată şi dezertori s-au soldat, marţi, cu circa o sută de morţi în rândul militarilor disidenţi tot în provincia Idleb. Aceasta a fost una dintre cele mai violente zile de la începutul revoltei, la jumătatea lui martie, împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, a cărei reprimare s-a soldat, potrivit ONU, cu peste 5.000 de morţi în nouă luni. Principala coaliţie de opoziţie siriană a cerut reuniuni de urgenţă ale Consiliului de Securitate ONU şi ale Ligii Arabe, pentru a se discuta despre intensificarea violenţelor în nord-vest. Consiliul naţional sirian, cu baza în afara Siriei, spune că 250 de persoane au fost ucise de luni. Observatorii Ligii Arabe urmează să sosească astăzi în Siria, conform iniţiativei de pace. Consiliul naţional sirian spune că a avertizat Consiliul de Securitate al ONU să declare zonă protejată în sectoarele atacate de armată şi să acţioneze pentru a proteja populaţia. Franţa susţine apelul la acţiune.

SUA

Şi-au dat foc la tabără

Manifestanţii din Occupy Denver, care critică derivele sistemului financiar, şi-au dat foc propriei tabere, în cursul unei operaţiuni a poliţiei ce urmărea să îi evacueze, a anunţat, ieri, un purtător de cuvânt al forţelor de ordine. Aproape 50 de militanţi s-au confruntat cu poliţia, incendiul a fost stins, iar tabăra a fost distrusă. Nimeni nu a fost rănit. Nouă activişti au fost reţinuţi. Potrivit presei, tabăra din Denver era una dintre ultimele din marile oraşe americane, după ce poliţia a evacuat taberele din New York şi Los Angeles. Occupy Wall Street, mişcare ce denunţă şomajul, puterea excesivă a instituţiilor financiare şi pătura foarte bogată a populaţiei, a fost lansată la 17 septembrie, la New York.

EGIPT

Protestele femeilor

Mii de femei egiptene au coborât în piaţa Tahrir din centrul Cairo, marţi, pentru a protesta împotriva abuzării sistematice a femeilor militante, de către regimul militar interimar ce se află în prezent la conducerea ţării. Femeile s-au alăturat miilor de protestatari, a căror violentă demonstraţie împotriva regimului militar a continuat pentru a cincea zi. Bilanţul morţilor a ajuns la 13. Marşul femeilor a marcat o schimbare calitativă în modul în care publicul mai extins percepe conducerea militară egipteană. Catalizatorul marşului a fost o imagine extrasă sâmbătă de pe o înregistrare video, în care apare o femeie neidentificată, pe jumătate dezbrăcată şi posibil inconştientă, care era târâtă prin Piaţa Tahrir, de ofiţeri de poliţie militară şi cel puţin unul dintre ei o lovea în zona stomacului. Ca urmare a expunerii acestei imagini pe prima pagină a ziarelor locale şi a discuţiilor ce au avut loc pe această temă, inclusiv pe site-uri sociale, cazul femeii a marcat conştiinţa publicului egiptean. Ieri a fost reluat procesul de vot în cea de-a doua etapă a alegerilor legislative din Egipt, care se desfăşoară în nouă provincii egiptene, respectiv o treime din suprafaţa ţării. Prima fază a legislativelor, care a început la 28 noiembrie, în Cairo, Alexandria şi Luxor, a fost marcată de victoria partidelor islamiste, care au obţinut 65% din sufragii. Ultima fază a scrutinului legislativ urmează să se încheie la 11 ianuarie anul viitor, fiind urmată de alegerile pentru Shura, Camera Superioară Consultativă, ce vor dura până la 11 martie.

FILIPINE

Bilanţ în creştere

Furtuna tropicală Washi, care a lovit sudul Filipinelor, la sfârşitul săptămânii trecute, a făcut peste 1.000 de morţi confirmaţi şi numeroşi dispăruţi, potrivit ultimului bilanţ oficial, publicat ieri. Furtuna, care a lovit insula Mindanao, începând de vineri seara, a făcut 1.002 victime, potrivit Organismului naţional de prevenire a catastrofelor. Sate întregi au fost afectate de inundaţii, drumuri şi poduri au fost distruse, lăsând fără adăpost zeci de mii de persoane, fără haine sau alimente. Furtuna i-a afectat în special pe cei mai săraci, ale căror locuinţe ilegale, construite pe terenuri în apropierea unor cursuri de apă, au fost expuse la o creştere bruscă a nivelului apelor.



12