Telemedicina de urgenţă conectează România la viaţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
“Respect pentru viaţă”. Dispariţia „domnului Lăzărescu”

Telemedicina de urgenţă conectează România la viaţă

Sănătate 30 Noiembrie 2010 / 00:00 619 accesări

Programul „Respect pentru viaţă”, prin care România va beneficia de o reţea de asistenţă medicală de urgenţă la distanţă în 19 judeţe ale ţării, a fost lansat ieri. Prin acest program, 16 unităţi medicale (situate în judeţul Bihor şi în judeţe din zona de SE a României) vor fi conectate permanent la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi vor primi asistenţă medicală de urgenţă şi de specialitate. Noua reţea se va uni cu centrul de comandă deja existent la Spitalul Clinic Judeţean Tg. Mureş, care deserveşte 40 de puncte medicale. „Respect pentru viaţă” este o iniţiativă dezvoltată în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii (MS) şi face parte din platforma de responsabilitate socială a companiei Petrom, investiţia acesteia crescând numărul de beneficiari ai sistemului de telemedicină de urgenţă la 7,5 milioane de români. Programul răspunde unei nevoi acute a sistemului medical public din România: accesul la servicii medicale de urgenţă şi de specialitate prin extinderea actualei reţele de telemedicină de urgenţă, urmând ca toate spitalele incluse în program să beneficieze de asistenţă medicală de urgenţă şi de specialitate în timp real. Prin acest program, compania care a făcut investiţia deschide drumul către o acoperire naţională a reţelei de telemedicină şi sprijină cadrele medicale pentru a salva cât mai multe vieţi. Medicii de la centrul de coordonare oferă suport medical în timp real, pe baza comunicării audio-video, precum şi prin urmărirea a 6 indicatori medicali transmişi prin monitorul de semne vitale: puls, rată respiratorie, EKG, puls-oximetrie, CO2 şi tensiune arterială. Subsecretarul de stat în MS, dr. Raed Arafat, a menţionat că în Bucureşti funcţionează la capacitate maximă şi sistemul de transmisie date prespitalicesc, în două luni de când funcţionează fiind transmise 3.000 de date de la ambulanţele SMURD şi cele ale Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti şi Ilfov către Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca şi diferitele specialităţi de urgenţă, ceea ce a dus la salvarea multor vieţi. Subsecretarul de stat a anunţat că, în plus, în perioada următoare „se va intra în testări cu ambulanţe cu transmisie video, de la maşini la Centrul de telemedicină”.

SISTEMUL DE TELEMEDICINĂ NU ESTE UN LUX. „Sistemul de telemedicină nu este un lux, ci este necesar în România, deservind o gamă largă de cazuri. După un an şi două luni, peste 1.000 de cazuri au fost gestionate prin comunicarea între cele 40 de spitale şi centrul de comandă din Tg. Mureş. Deja vorbim de un sistem complet de telemedicină\", a declarat dr. Raed Arafat. Potrivit acestuia, sistemul de telemedicină reduce semnificativ posibilitatea ca un bolnav să fie transportat dintr-un spital în altul. Mai mult, riscul ca acel pacient să nu ajungă în timp util la spital scade, de asemenea. \"Un lucru foarte important e sistemul de backup existent între cele două centre de coordonare, din Tg. Mureş şi Bucureşti. Dacă se întâmplă ceva la nivelul centrului de comandă, celălalt centru preia activitatea. Sistemul este fantastic din prisma modului de îngrijire a bolnavului\", a conchis subsecretarul de stat.

Printre punctele incluse în program se numără zone greu accesibile, zone subdimensionate din punct de vedere al alocării cadrelor medicale, precum şi puncte critice la nivel naţional, cu risc ridicat de accident rutier (cum sunt spitalele din apropierea autostrăzilor A1, A2 şi a Drumului Naţional 1). Noua reţea de telemedicină vine în completarea proiectului pilot demarat de Ministerul Sănătăţii în 2009, care a inclus şăpte judeţe din zona centrală a ţării. Implementarea proiectului „Respect pentru viaţă” a început în noiembrie 2010 şi se va încheia în februarie 2011. Investiţia Petrom în acest proiect se ridică la peste 410.000 euro, “… dar este posibil să mai crească. De asemenea, partea de mentenanţă este inclusă în contract\", a ţinut să precizeze Mona Nicolici, CSR Petrom.



12