Telescopul Hubble a redevenit operaţional

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telescopul Hubble a redevenit operaţional

Monden 01 Noiembrie 2008 / 00:00 631 accesări

După ce s-a confruntat cu o serie de probleme tehnice, telescopul spaţial Hubble a redevenit operaţional. Agenţia spaţială americană a dat publicităţii o imagine realizată cu o cameră amplasată pe Hubble, care prezintă o pereche de galaxii-pereche, situate în constelaţia Cetus, la peste 400 de milioane de ani-lumină de Terra. A fost prima fotografie realizată de Hubble după ce o defecţiune a computerului de bord a produs oprirea generală a telescopului, în luna septembrie. În timp ce specialiştii NASA încercau să comute comenzile telescopului spaţial pe un sistem informatic de rezervă, o altă problemă survenită la un alt computer a condus la o nouă oprire completă a telescopului. Inginerii NASA au reuşit în cele din urmă să rezolve problemele în decursul acestei săptămîni şi au orientat telescopul Hubble în direcţia celor două galaxii-pereche, denumite Arp 147, care se întrepătrund gravitaţional una cu cealaltă, la multă vreme după ce a avut loc o ciocnire suspectă între acestea.

Pentru obţinerea ineditei imagini a fost folosită cea mai performantă cameră digitală de la bordul telescopului - WFPC2 (Wide Field Planetary Camera 2). Fotografia dovedeşte că telescopul funcţionează la fel de bine ca şi înainte să necesite reparaţii. După cum se vede în imagine, grupul de două galaxii formează parcă nota 10. Galaxia din partea stîngă pare să aibă o poziţie perpendiculară, semănînd cu cifra 1, în timp ce galaxia din partea stîngă are forma unui inel albastru foarte luminat (0). Inelul albastru s-a format după ce galaxia 1 a trecut prin galaxia 0, generînd o undă circulară similară celei formate după aruncare unei pietre într-un lac. Coliziunea dintre cele două galaxii a avut loc cu milioane de ani în urmă. În fotografie mai apare o mică formă roşiatică în partea stîngă, despre care cercetătorii sînt de părere că ar fi nucleul original al galaxiei lovite. Arp 147 este situat într-o constelaţie care se află la peste 400 de milioane de ani lumină distanţă de Pămînt şi figurează în Atlasul Arp al Galaxiilor Deosebite (Arp Atlas of Peculiar Galaxies), publicat în 1966, de Halton Arp. Grupul de două galaxii a fost fotografiat pe 27-28 octombrie 2008.

Probleme telescopului Hubble au obligat NASA să amîne lansarea din luna octombrie a navetei Atlantis şi a celor şapte astronauţi ai săi, care aveau misiunea de a actualiza echipamentele de pe Hubble. Misiunea a fost reprogramată pentru luna februarie, dar NASA a declarat joi că se teme că nu va putea respecta nici acest termen. Datorită faptului că orbita telescopului Hubble se află în afara atmosferei terestre, camerele acestuia pot să obţină fotografii de o acurateţe impresionantă. La un moment dat, NASA intenţionase să abandoneze telescopul în spaţiu, din cauza numeroaselor probleme tehnice, dar Hubble este extrem de popular în rîndul oamenilor de ştiinţă. NASA a renunţat la această idee în urma unor proteste publice foarte puternice. În 2013, telescopul James Webb urmează să înlocuiască telescopul Hubble.

Taguri articol


12