Bulgaria - Tone de armament au sărit în aer la Sofia
Mai multe explozii s-au produs, joi dimineaţă, la un depozit militar din cartierul Celopecene din capitala Bulgariei. Explozia celor 20 de tone de armament de de la depozitul de muniţie al armatei nu s-a soldat cu morţi sau răniţi, perimetrul fiind securizat de către autorităţile bulgare. Potrivit acestora, soldaţii care păzeau clădirea sînt în siguranţă şi pînă acum nu există niciun fel de informaţii cu privire la eventuale victime. Nu există pericolul unei intoxicaţii deoarece în depozitul din apropierea capitalei nu se afla decît muniţie standard. Cu toate acestea, riveranii au fost avertizaţi să rămînă acasă pentru a nu fi loviţi de părţi din bombele care continuau să explodeze la mai bine de o oră şi jumătate de la prima deflagraţie. Unii dintre ei au fost evacuaţi cu autobuzele sosite la faţa locului. Incidentul a cauzat închiderea imediată a aeroportului din Sofia. Aproximativ 1.700 de persoane au fost evacuate în urma exploziilor, a anunţat ministrul bulgar pentru Situaţii de Urgenţă, Emel Etem. Acesta a cerut primarului Sofiei, Boiko Borisov şi autorităţilor locale să ia măsuri pentru protejarea şi ajutarea populaţiei, potrivit site-ului Novinite.com. Potrivit ministrului, toate familiile ale căror case au fost avariate în explozie vor fi despăgubite de Guvern.
Belgia - Coliziune între două trenuri
Circa 30 de persoane au fost rănite, dintre care două grav, în coliziunea dintre un tren de pasageri şi unul de marfă, joi dimineaţă, în apropiere de Huy, în centrul Belgiei, a informat Infrabel, societatea care gestionează reţeaua feroviară belgiană. În jurul orei 06,55 /04,55 GMT/, trenul Namur-Liers a intrat în coliziune, la Hermalle-sous-Huy, cu o garnitură de marfă, a precizat Infrabel într-un comunicat. Potrivit unui bilanţ provizoriu, circa 30 de persoane au fost rănite, dintre care şase, printre care doi răniţi grav, au fost transportate la spital, ceilalţi primind îngrijiri la faţa locului. Coliziunea s-a produs în momentul în care trenul de marfă se retrăgea, a precizat purtătorul de cuvînt al Infrabel, adăugînd că este încă prea devreme pentru a se determina circumstanţele exacte ale accidentului. Se pare că accidentul nu este legat de intemperiile care au afectat zona în noaptea de miercuri spre joi, au informat pompierii, potrivit cărora numeroşi pasageri au fost foarte şocaţi de producerea accidentului.
Italia - Grav accident rutier
Coliziunea dintre un autocar şi un camion s-a soldat cu moartea a cel puţin patru persoane şi rănirea altor 20 în localitatea italiană Fasano, situată în apropiere de oraşul Brindisi, au anunţat serviciile de intervenţii. Accidentul s-a produs pe un drum naţional care face legătura între Bari şi Brindisi, în regiunea Puglia. Autocarul, care transporta persoane vîrstnice şi părăsise staţiunea balneară Torre Canne, s-a ciocnit frontal cu un camion încărcat cu materiale metalice.
Ungaria - Atac asupra homosexualilor
Persoane neidentificate au aruncat patru cocteiluri Molotov în incinta unei saune frecventate de homosexuali din centrul capitalei ungare Budapesta, acesta fiind cel de-al doilea incident de acest fel produs în cursul unei săptămîni, relatează MTI. Două dintre cocteiluri au explodat şi au distrus holul de la intrarea în saună, provocînd rănirea uşoară a unui angajat. Atactorii au repetat modul de operare utilizat vinerea trecută, cînd au sunat la centrul respectiv pentru a afla dacă este deschis şi dacă sînt persoane înauntru. Autorităţile consideră că atacurile au legătură cu parada gay anuală în desfăşurare, zilele acestea, în capitala ungară.
Canada - Evacuaţi din calea flăcărilor
Circa 2.000 de persoane din nordul provinciei Saskatchewan au fost evacuate din cauza zecilor de incendii de pădure care ameninţă comunităţile din această provincie din vestul Canadei. Circa 64 de incendii se înregistrau, miercuri dimineaţă, în Saskatchewan. Regiunea din jurul oraşului La Ronge, la 385 de kilometri nord de oraşul Saskatoon, a fost cea mai afectată, dat fiind că se înregistrau 48 de incendii. Nu există informaţii despre case sau alte clădiri distruse de foc. Circa 470 de pompieri au încercat să facă faţă incendiilor de pădure. Din cauza condiţiilor de secetă, guvernul a interzis focurile deschise în majoritatea localităţilor din nordul provinciei Saskatchewan. Temperaturile relativ mai scăzute şi rafalele de vînt de intensitate redusă au împiedicat răspîndirea incendiilor, a anunţat purtătoarea de cuvînt a Ministerului Mediului, Jeanette Krayetski. Incendiile au început duminică, cînd un vehicul a luat foc pe autostrada din Canionul Fraser River.
Georgia - Atentat în Osetia de Sud
Şeful postului de poliţie dintr-un sat din Osetia de Sud a fost ucis joi, în urma unei explozii, potrivit agenţiei Interfax. Într-un alt incident din regiunea controlată de Georgia, un convoi în care se afla şeful administraţiei locale a fost atacat, trei gărzi de corp fiind rănite. Regiunea pro-rusă Osetia de Sud s-a separat de Georgia la scurt timp după dezmembrarea Uniunii Sovietice. O forţă de menţinere a păcii ruso-georgiană menţine un armistiţiu regional precar, violenţele sporadice fiind ceva obişnuit. Trei gărzi de corp care îl escortau pe Dmitri Sanakoev, şeful administraţiei georgiene în Osetia de Sud, au fost rănite după ce o mină a explodat la trecerea vehiculului printr-un sat.
Polonia - Oferta finală privind scutul antirachetă
Experţii americani şi polonezi au stabilit, de comun acord, un proiect cu privire la amplasarea pe teritoriul polonez a unui sistem de interceptoare, care face parte din scutul antirachetă. Anunţul a fost făcut miercuri seară, de oficialii americani. Varşovia a confirmat, de asemenea, primirea ofertei finale din partea SUA. Ea a declară, însă, că va avea nevoie de timp pentru a anilza propunerea. Acordul ar putea fi semnat chiar săptămîna viitoare, cînd secretarul de Stat Condoleezza Rice va efectua o vizită de stat. În cadrul sistemului de interceptoare se află zece dispozitive care vor fi amplasate în nordul Poloniei. Totodată, Cehia a ajuns deja la un acord cu privire la instalarea unui radar, parte componentă a scutului antirachetă. Americanii speră ca, cel tîrziu în 2013, aceste dispozitive să fie funcţionale.
Coreea de Sud - Scuze americane pentru o gafă diplomatică
SUA au prezentat scuze Coreei de Sud pentru că au anunţat prematur data viitoarei vizite a lui George W. Bush în această ţară, a anunţat Casa Albă. Purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Dana Perino, a sugerat că datele 5 şi 6 august rămîn a priori bune. Anunţarea acestei vizite, sensibilă într-un moment în care relaţiile cu SUA sînt în centrul unei crize politice în Coreea de Sud, a provocat o polemică. Un colaborator al lui Bush, Dennis Wilder, a spus marţi, într-o conferinţă de presă şi fără să fie întrebat, că Bush se va afla în Coreea de Sud în perioada 5-6 august, pe drumul spre China pentru Jocurile Olimpice. Însă, potrivit biroului preşedintelui sud-coreean, datele nu au fost fixate şi consultările sînt încă în curs. După cîteva ore, Washingtonul a prezentat scuze, a spus un oficial sud-coreean. ”Partea americană şi-a exprimat regretul. Am decis să acceptăm scuzele”, a spus sursa, care a vorbit, diplomatic, despre un lapsus sau o greşeală a unei persoane. Însă, oficialul a declarat că Seulul a cerut ca acest lucru să nu se repete.
Finlanda - Nokia îşi soluţionează disputa cu Germania
Grupul de telecomunicaţii finlandez Nokia a anunţat joi că va plăti 20 de milioane de euro oraşului german Bochum, ”pentru a stimula creşterea şi a rezolva disputa cu liderii politici locali, după decizia de a închide o uzină de acolo şi a deschide alta în România”. Statul Rhenania de Nord Wesfhalia din vestul ţării, unde se află Bochum, renunţă, prin acest acord, la rambursarea subvenţiilor de 60 de milioane de euro acordate grupului Nokia la sfîrşitul anilor \'90, cînd s-a instalat în regiune. După ce Nokia a nunţat că închide uzina din Germania, în ianuarie, provocînd multă nemulţumire, landul a încercat să recupereze subvenţiile acordare grupului finlandez. Prin acordul anunţat joi, Nokia instituie un fond de dezvoltare pentru Bochum, care va încerca să găsească investitori pentru oraş, urmînd să contribuie la acesta cu 20 de milioane de euro, la care se adaugă banii proveniţi din vînzarea uzinei închise şi a echipamentelor. Autorităţile regionale înzestrează, de asemenea, fondul cu 20 de milioane de euro. Fondul s-ar putea ridica în total la 60 de milioane de euro, a declarat minsitrul regional al Economiei, Christa Thobena, într-o conferinţă de presă de la Duesseldorf. Grupul şi-a închis uzina germană, la care lucrau 2.300 de persoane, în favoarea uneia în România, invocînd costuri salariale prea ridicate în Germania.