UE - Parteneriat cu Rusia
Cele 27 de state membre ale UE au aprobat, marţi, deschiderea negocierilor pe tema unui amplu acord de parteneriat economic cu Rusia, după eliminarea obiecţiilor Lituaniei. Decizia de principiu, care trebuie confirmată oficial de liderii statelor membre, a fost luată în cursul reuniunii ambasadorilor celor 27 de state europene. Lituania bloca începerea negocierilor UE - Rusia, cerînd includerea în discuţii a unor chestiuni sensibile, între care conflictul ruso-gruzin, de securitatea energetică în contextul închiderii oleoductului Drujba, precum şi de cooperarea judiciară cu Rusia.
India - Atentate în lanţ
Şaizeci de persoane au murit şi alte circa 100 au fost rănite în atentate comise marţi în pieţe din oraşul Jaipur, nord-vestul Indiei. Premierul indian Manmohan Singh a condamnat atentatele şi a lansat un apel la calm. Exploziile s-au produs la interval de cîteva minute, în mai multe pieţe. Unul dintre atentate a fost comis în apropierea unui templu. Jaipur, oraş istoric cu mai mult de două milioane de locuitori, este unul dintre cele mai vizitate locuri din India.
Ucraina - Situaţie fără precedent
Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a trebuit să renunţe marţi la discursul său anual în faţa Parlamentului, după ce deputaţii apropiaţi premierului Iulia Timoşenko au blocat accesul la tribună. Încă de dimineaţă, deputaţii Blocului Timoşenko, parteneri ai majorităţii parlamentare împreună cu partidul pro-prezidenţial Ucraina Noastră, au înconjurat tribuna, unul dintre aceştia aşezîndu-se chiar în fotoliul preşedintelui Adunării. Într-un interviu acordat presei, Viktor Iuşcenko a denunţat această situaţie fără precedent şi şi-a reiterat opoziţia faţă de organizarea de noi alegeri legislative, după cele din septembrie 2007, dat fiind că alianţa cu premierul Timoşenko nu mai funcţionează.
Gruzia - Cerere oficială
Preşedintele Mihail Saakaşvili a cerut UE să iniţieze o anchetă privind incidentul aerian produs în republica separatistă Abhazia. La 20 aprilie, un avion gruzin fără pilot a fost doborît în spaţiul aerian abhaz. Conform Gruziei, avionul a fost distrus de un MIG-29 aparţinînd forţelor aeriene ruse. Rusia a respins însă această acuzaţie. Potrivit preşedintelui gruzin, „militarii ruşi nu sînt participanţi legitimi la procesul de menţinere a păcii, întrucît Rusia face parte din conflict”.
Israel - Percheziţii în dosarul Ehud Olmert
Poliţia israeliană a efectuat, marţi, o percheziţie în birourile ministerului Comerţului şi Industriei, din Ierusalim, în cadrul anchetei care îl vizează pe premierul Ehud Olmert, suspectat de corupţie. Actualul premier a fost ministru al Comerţului şi Industriei în perioada 2003-2006. Justiţia israeliană îl suspectează pe Ehud Olmert că ar fi primit de la omul de afaceri american Morris Talansky sume importante şi neautorizate în perioada în care a fost primar al Ierusalimului (1993-2003) şi ministru. Poliţia israeliană a confiscat o serie de documente din sediul Primăriei din Iersualim, în cadrul unei prime percheziţii. Deşi a recunoscut că a primit contribuţii financiare pentru campaniile sale, premierul îşi susţine nevinovăţia şi a promis că va demisiona dacă justiţia îl va găsi vinovat.
Spania - Falsificatori de carduri, arestaţi
Poliţia spaniolă a anunţat, marţi, arestarea în Spania şi în Portugalia a 14 falsificatori de carduri bancare, de origine bulgară, care fac parte dintr-o reţea care ar fi obţinut peste trei milioane de euro din fraude. Nouă dintre aceştia au fost prinşi în regiunea Madridului, unul în Valencia, unul în Sevilia şi trei în Portugalia. Falsificatorii ar fi obţinut peste trei milioane de euro, retrăgînd bani de la bancomate cu ajutorul acestor carduri falsificate.
SUA - Despăgubiri pentru atacuri suferite în Israel
Cetăţenii americani care au fost victime ale atacurilor teroriste din Israel au dat în judecată banca elveţiană UBS AG, cerînd despăgubiri de 500 de milioane de dolari, acuzînd instituţia că susţine financiar militanţii islamişti prin contactele cu Iranul. Procesul vizează obţinerea de despăgubiri pentru 50 de cetăţeni americani care au fost victime, în perioada 1997 - 2006, ale atacurilor din Israel comise de Hezbollah, Hamas şi Jihadul Islamic. Banca UBS AG a încălcat unele legi americane, care interzic contactele cu state care susţin terorismul. Acţiunea judiciară, intentată la un tribunal federal din New York, face apel la rapoarte din 1996 ale Guvernului american care arată că Iranul a susţinut organizaţiile Hezbollah şi Hamas din 1996. În 2004, SUA au amendat UBS cu 100 de milioane de dolari pentru că a transferat fonduri în Iran, Cuba şi în alte ţări care fac obiectul unor sancţiuni americane. În 2006, banca elveţiană a anunţat că a întrerupt legaturile cu toţi clienţii din Iran.