Teletext

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teletext

Externe 17 Ianuarie 2008 / 00:00 628 accesări

Ungaria - Copil român, expulzat

Un copil român de 12 ani a fost expulzat, ieri, din Ungaria, după ce a rănit grav, cu lovituri de cuţit, un adolescent căruia dorea să-i fure un MP3, a anunţat poliţia din Budapesta. Expulzarea intervine în condiţiile unei campanii care cere micşorarea vîrstei responsabilităţii penale în Ungaria, fixată în prezent la 14 ani. Copilul român, persoană fără adăpost din minoritatea maghiară din România, comisese pînă acum mai multe furturi, fără să fie condamnat.

Rusia - Alertă meteo în Siberia

Autorităţile din Siberia sînt în stare de alertă, după ce prognozele meteo arată că temperaturile ar putea scădea pînă la minus 55 de grade Celsius. “În perioada 15-21 ianuarie sînt aşteptate situaţii de urgenţă în Iakuţia (Extremul Orient rus, la 6.000 de kilometri de Moscova) şi în celelalte regiuni din Siberia (Altai, Buriatia, lacul Baikal)”, explică Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Autorităţile avertizează cu privire la riscul înregistrării unor decese, pene de curent electric, probleme în reţeaua de transport şi distrugerea unor construcţii fagile, sub impactul gerului. Miercuri s-au înregistrat deja minus 42 de grade Celsius la Iakuţk, capitala regiunii Iakuţia. La Irkuţk, localitate situată în apropiere de lacul Baikal, temperaturile s-au menţinut mai… ridicate, cu minus 32 de grade Celsius. Temperatura medie în marile oraşe siberiene se situează între minus 15 şi minus 39 de grade Celsius în ianuarie, potrivit site-ului meteo weatherbase.com. Două persoane au murit deja din cauza frigului în regiunea Irkuţk şi alte 30 de au fost spitalizate din cauza degerăturilor. Sistemele de alimentare cu energie electrică, utilizate la maximum pentru încălzire, ajung la saturaţie şi generează pene de curent, afectînd astfel mii de locuinţe din regiunile Irkuţk şi Tomsk, conform presei ruse.

Italia - Demisie refuzată

Premierul italian, Romano Prodi, a refuzat demisia ministrului de Justiţie, Clemente Mastella, prezentată ieri, după anunţul potrivit căruia soţia acestuia este acuzată într-o afacere de corupţie. Ministrul a vorbit despre o “capcană” pentru el. Sandra Leonardo, care este acuzată că a cerut bani unui responsabil hotelier din Caserte, în Campania, a declarat că a aflat de ordinul de plasare a ei în arest la domiciliu din presă. “Am demisionat pentru a fi mai liber din punct de vedere uman şi politic”, a spus ministrul, lăsînd să se înţeleagă că partidul său are trei senatori care ar putea reexamina susţinerea sa pentru guvern. Romano Prodi are o fragilă majoritate în Camera Superioară, unde fiecare vot este riscant. Ministrul este liderul Udeur, un mic partid catolic de centru-stînga, care a obţinut 1,40% dintre voturi la alegerile legislative din aprilie 2006. Demisia sa a intervenit în condiţiile în care Curtea Constituţională din Italia a aprobat, ieri, organizarea unui referendum pentru modificarea actualei legi electorale, decizie care va intensifica tensiunile din cadrul majorităţii lui Romano Prodi. Reforma vizează să facă ţara mai uşor de guvernat, reducînd puterea partidelor mici. Ea ar creşte mai ales pragul minim ce le permite partidelor să intre în Camera Deputaţilor şi în Senat şi ar interzice candidaturile multiple. Pentru adoptarea reformei este necesar ca minim 50% dintre alegători să participe la referendum. Consultarea trebuie organizată între 20 aprilie şi 15 iunie, la o dată ce va fi decisă de guvern.

Rusia - British Council din Sankt Petersburg, închis temporar

Biroul British Council din Sankt Petersburg a anunţat că se va închide temporar din cauza acţiunilor Guvernului rus împotriva sa. Stephen Kinnock, şeful biroului din Sankt Petersburg, a fost reţinut de poliţie, pentru scurt timp, în cursul nopţii de marţi spre miercuri. Moscova a anunţat, luni, sancţiuni împotriva centrului cultural britanic, după refuzul de a emite vize pentru noii săi angajaţi, după redeschiderea a două birouri regionale, la Sankt Petersburg şi Ekaterinburg, în pofida interdicţiei din partea autorităţilor. FSB a anunţat marţi seară că a început “munca de explicaţii pe lîngă cetăţenii ruşi angajaţi ai acestei organizaţii, pentru a fi protejaţi de provocările din partea britanicilor”.

Japonia - Spionaj în favoarea ruşilor

Un responsabil al serviciilor japoneze de informaţii este acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, o chestiune care a generat un val de indignare în cadrul Guvernului. Presa japoneză a prezentat, ieri, o anchetă a poliţiei vizînd un responsabil al serviciilor de informaţii şi cercetare, instituţie însărcinată cu obţinerea şi analizarea unor date pentru Guvern. Poliţia îl interoghează pe bărbatul de 52 de ani care ar fi transmis documente în legătură cu viaţa politică japoneză unui responsabil al ambasadei Rusiei la Tokyo. Potrivit cotidianului “Tokyo Shimbun”, acuzatul ar fi transmis documente în mai multe rînduri, în cursul anului 2007. Premierul japonez, Yasuo Fukuda, a calificat chestiunea drept foarte regretabilă, subliniind, însă, că amploarea sa este ridicolă. Chestiunea intervine în condiţiile în care autorităţile japoneze anchetează o eventuală scurgere de informaţii secrete în legătură cu sistemul de luptă american Aegis, cu care sînt echipate navele japoneze. Un căpitan din Marina japoneză a fost arestat în decembrie 2007, în cadrul acestei anchete.

Sri Lanka - Atentat sîngeros

Cel puţin 15 oameni au murit, iar alţi 20 au fost răniţi, ieri dimineaţă, într-un atentat produs în centrul insulei Sri Lanka. Bomba a fost amplasată la marginea drumului şi a fost detonată prin radio, în momentul trecerii unui autobuz, în apropierea localităţii Buttala. Atentatul nu a fost revendicat, însă cel mai probabil, la originea lui se află separatiştii Tamil, care luptă de aproape trei decenii pentru un stat independent în nordul insulei. Atacul coincide, de altfel, cu sfîrşitul armistiţiului dintre Guvernul de la Colombo şi Tigrii Tamil, mediat acum şase ani de Norvegia.

Olanda - Anchetă asupra unei fraude privind cotele de lapte

Serviciul de inspecţie al Ministerului olandez al Agriculturii a deschis o anchetă asupra unei fraude la scară mare privind cotele europene de lapte, implicînd producători industriali olandezi şi polonezi. Autorităţile au efectuat, marţi, percheziţii la o companie şi cîteva case din vestul Olandei. Percheziţii au fost desfăşurate, în acelaşi timp, la o altă companie şi case din Polonia. Companiile sînt suspectate de fraude la scară mare privind cotele de lapte. UE fixează pentru fiecare ţară membră cote de producţie de lapte repartizate producătorilor pentru a evita supraproducţia. În caz de nerespectare a cotei, producătorul trebuie să plătească o suprataxă pentru laptele produs în plus.

Gruzia - Învestirea preşedintelui

Ceremonia de învestire a preşedintelui gruzin pro-occidental Mihail Saakaşvili, reales la 5 ianuarie, va avea loc duminică şi va fi o ocazie pentru noi manifestaţii ale opoziţiei, care contestă realegerea sa. Ceremonia va începe la catedrala Bagrati, important loc al istoriei gruzine şi va continua în capitală, în Parlament. O paradă militară şi un concert la Opera din Tbilisi vor avea loc după depunerea jurămîntului. Mai mulţi şefi de stat sînt aşteptaţi, printre care cel polonez, Lech Kaczynski, ucrainean, Viktor Iuşcenko, cei ai statelor baltice, toţi apropiaţi de liderul gruzin. Rusia, ale cărei relaţii cu această fostă republică sovietică sînt foarte încordate, va fi reprezentată de ministrul de Externe, Serghei Lavrov, chiar dacă Saakaşvili şi-a exprimat speranţa că Vladimir Putin va asista la învestire şi a spus că regretă relaţiile dificile cu Rusia.



12