Pakistan – Atentat sîngeros
50 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 100 au fost rănite în urma unui atentat sinucigaş care a fost comis, vineri dimineaţă, într-o moschee din satul Sherpao din Pakistan. Potrivit poliţiei, atacul l-a vizat pe un fost ministru de Interne, apropiat al preşedintelui Pervez Musharraf. Un atentator sinucigaş a detonat bomba pe care o avea asupra sa în momentul în care, în moschee se aflau zeci de credincioşi adunaţi pentru rugăciuni. Fostul ministru de Interne şi fiul său, care se rugau împreună în moschee, nu au fost răniţi. Oficialul a mai fost ţinta unei tentative de asasinat, în luna aprilie.
Egipt – Grav accident rutier
Mai mulţi copii se numără printre victimele unui grav accident rutier produs ieri în Egipt, la sud de Cairo şi soldat cu opt morţi şi 24 de răniţi. Un autobuz s-a ciocnit frontal cu un alt vehicul. Poliţia a anunţat că vinovat de producerea accidentului este şoferul autobuzului, care a intrat în depăşire fără să se asigure. Tragedia de vineri a avut loc după ce, joi, 34 de oameni au fost răniţi în urma deraierii unei garnituri de metrou la Cairo. Ancheta preliminară a scos la iveală o defecţiune apărută la sistemul de frînare al trenului.
Ciad – A început procesul ”Arca lui Zoe”
În Ciad, vineri a început procesul a şase francezi din organizaţia umanitară ”Arca lui Zoe”, acuzaţi de fals, uz de fals şi de tentativă de răpire a peste 100 de minori. În faţa justiţiei au mai fost aduşi trei cetăţeni ai statului Ciad şi un sudanez, învinuiţi de complicitate. O parte dintre acuzaţi au fost arestaţi în estul Ciadului, în luna octombrie, în timp ce se pregăteau să îmbarce într-un avion 103 copii. Ceilalţi inculpaţi au fost reţinuţi ulterior. Ei îi luaseră pe copii din familiile lor, cu promisiunea că aceştia vor fi internaţi într-un centru de protecţie din ţară, unde vor primi îngrijiri medicale şi vor fi şcolarizaţi. De fapt, micuţii ar fi urmat să fie transportaţi în Franţa şi daţi spre adopţie. Cazul a stîrnit un imens scandal şi a tensionat relaţiile dintre Paris şi fosta colonie franceză. Militanţii din organizaţia ”Arca lui Zoe” susţin că încercau să-i salveze pe copii de la o moarte sigură, în timp ce autorităţile din Ciad afirmă că este o situaţie clară de trafic de fiinţe umane. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă să primească pedepse între 5 şi 20 de ani de muncă forţată.
Germania – Captură importantă de droguri
Autorităţile germane au realizat o importantă captură de droguri, descoperind 150 de kilograme de heroină într-un camion care circula în nord-vestul Germaniei. Heroina, a cărei valoare este estimată la circa 6 milioane de euro, era ascunsă în genţi de voiaj, într-un camion care venea din Turcia. Vehiculul a fost oprit la Bocholt, în apropierea graniţei cu Olanda, iar şoferul în vîrstă de 32 de ani a fost reţinut. Este una dintre cele mai importante capturi de droguri realizate în Germania, anunţă poliţia, precizînd că mare parte a heroinei de pe piaţa europeană provine din Afganistan şi ajunge în Occident tranzitînd ţările balcanice. În 2006, Germania a realizat 6.763 de capturi de droguri, confiscînd 879 de kilograme de heroină.
Noua Zeelandă – Replici seismice
Mai multe replici de intensitate moderată au fost resimiţite, vineri, în oraşul Gisborne din nord-estul Noii Zeelande, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade, care a provocat pagube materiale importante. Potrivit autorităţilor, cutremurul de joi nu a provocat victime, însă postul public de televiziune a anunţat moartea unui octogenar, în urma unei crize cardiace provocate, potrivit familiei, de seism. Vineri a fost amenajat un perimetru de securitate în centrul oraşului, unde un bloc de locuinţe şi alte două clădiri comericale s-au prăbuşit parţial. Cutremurul cu magnitudinea de 6,8 grade a avut loc joi, în largul coastei de est a Insulei Nordului, însă Gisborne, oraş cu aproximativ 42.000 de locuitori, a fost cel mai afectat.
Franţa - Apel pentru Mediterana
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, premierul italian, Romano Prodi şi cel spaniol, Jose Luis Zapatero, au lansat, joi, un apel, la Roma, pentru realizarea unei Uniuni pentru Mediterana. Pactul are ca scop deschiderea unei strînse colaborări între Europa şi Africa, prin intermediul ţărilor din bazinul Mării Mediterane. Cei trei oficiali au discutat pentru prima dată despre un astfel de tratat, care va fi elaborat anul viitor, într-un summit al statelor din regiune, găzduit de Franţa. Sarkozy a mai spus că odată cu crearea Uniunii, fondată pe principiile cooperării şi egalităţii, se va da naştere unei mobilizări generale între societăţile civile, companii, colectivităţile locale şi organizaţiile non-guvernamentale din regiunea mediteraneană. Liderul francez s-a întîlnit cu premierii italian şi spaniol după ce a fost primit la Vatican, de Papa Benedict al XVI-lea.
SUA - Nou seism în Alaska
Un seism de 6,1 grade pe scara magnitudinii de moment a afectat, vineri, insulele Aleutine, în largul Alaskăi, la două zile după un cutremur de 7,2 grade în aceeaşi zonă. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 175 de kilometri vest de Adak şi la 2.098 de kilometri sud-vest de Anchorage, la o adîncime de 35 de kilometri. Institutul american foloseşte magnitudinea de moment, direct asociată cu parametrii seismului (suprafaţă şi grad de alunecare a faliei). Pe această scară deschisă, un seism de 6 grade este considerat puternic.
Afganistan - Forţe străine încă 10 ani
Preşedintele afgan, Hamid Karzai, consideră că ţara sa va avea nevoie de prezenţa trupelor străine cel puţin încă 10 ani, potrivit unui interviu acordat cotidianului german ”Bildt”. ”Avem nevoie de timp. Reconstrucţia va dura mai mult timp decît era prevăzut”, a mai declarat liderul afgan, care a insistat asupra ”necesităţii de a identifica ascunzătorile talibanilor şi teroriştilor din ţările vecine Afganistanului, în special Pakistan”. În cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate a NATO, 3.000 de militari germani au fost desfăşuraţi în special în nordul Afganistanului, partea cea mai liniştită a ţării. Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat în timpul unei călătorii la Kabul, la începutul lunii noiembrie că, în caz de necesitate, aceste trupe ar putea ajuta în sudul ţării, mai instabil. Opinia publică germană se opune, însă, în continuare operaţiunilor din Afganistan, unde 25 de militari germani şi-au pierdut viaţa din 2001. Un german, Harald Kleber, un lăcătuş în vîrstă de 42 de ani instalat de mai mulţi ani în Afganistan, unde s-a căsătorit cu o localnică, a fost răpit în urmă cu cîteva zile.