Irak - Patru irakieni, ucişi de o patrulă militară americană la Bagdad
Trei femei şi un bărbat au fost ucişi, ieri, la Bagdad, după ce autobuzul în care se aflau a fost ţinta unor focuri de armă ale unei patrule militare americane, au declarat surse medicale şi din cadrul serviciilor irakiene de securitate. O femeie şi un bărbat au fost răniţi în acest incident, petrecut în cartierul al-Shaab din nord-estul Bagdadului. Autobuzul avea la bord angajaţi ai Băncii al-Rasheed. Armata americană a recunoscut incidentul, însă bilanţul său iniţial era de doi morţi şi patru răniţi. Autobuzul circula pe o cale rezervată autoturismelor şi interzisă transporturilor colective şi autocamioanelor, a explicat un purtător de cuvînt al armatei americane. Militarii americani au deschis focul după ce şoferul autobuzului nu a ţinut cont de un foc de avertizare, a afirmat purtătorul de cuvînt. În acelaşi timp, comandamentul american a anunţat moartea, luni, a trei persoane, printre care şi un copil, ucise de tiruri americane la un baraj rutier din nordul ţării, la Bayji, la 200 de kilometri nord de Bagdad.
Rusia - Vize pentru SUA
Peste 90% din cererile depuse, anul acesta, de cetăţeni ruşi, în vederea obţinerii de vize pentru SUA au fost aprobate, a declarat ambasadorul american la Moscova, William Burns, citat de Interfax, în pagina electronică. În 2007, ambasada americană a emis cu 20% mai multe vize pentru turiştii şi oamenii de afaceri ruşi decît în 2006, în timp ce numărul de vize pentru studenţi a crescut cu 30%, potrivit lui Burns. “Am redus şi perioada de procesare între data la care a fost depusă cererea, interviu şi obţinerea vizei, la o săptămînă”, a explicat diplomatul.
Olanda - Împotriva ONU
Tribunalul Penal Internaţional de la Haga (TPI) a respins, luni, cererea statului olandez de a declara inadmisibilă o plîngere a victimelor genocidului de la Srebrenica împotriva ONU, pentru responsabilitatea sa în acest masacru. Respingerea acestei plîngeri reprezintă o victorie pentru victimele care vor ca justiţia să stabilească vinovăţia ONU şi a statului olandez în această tragedie. Statul olandez, care se apără invocînd responsabilitatea ONU pentru acest masacru, ar putea, în prezent, să pledeze pentru imunitatea ONU, pentru a evita ca această organizaţie să compară în justiţie. Următoarea audienţă a fost stabilită pentru 1 decembrie. Persoanele care au depus plîngere sînt zece femei care şi-au pierdut apropiaţii în masacrul de la Srebrenica. Ele reprezintă aproape 6.000 de victime. Acestea cred că Olanda şi ONU au eşuat în misiunea lor de a proteja oraşul. La 9 iunie, ONU a invocat imunitatea statutară pentru a evita să compară în acest proces, recunoscînd dreptul supravieţuitorilor de a cere să se facă dreptate. În iulie 1995, după cîteva luni de la semnarea acordului de la Dayton care a marcat încheierea războiului civil ce a devastat Bosnia, trupele sîrbo-bosniace au atacat enclava Srebrenica, aflată atunci sub protecţia Căştilor Albastre olandeze. În zilele ce au urmat, militarii, sub comanda lui Ratko Mladic, căutat în prezent de TPI pentru genocid, au separat 8.000 de bărbaţi şi băieţi, de femei şi bătrîni, i-au dus într-un alt loc şi i-au ucis.
Franţa - Violenţe la Paris
Violenţele de la Paris au continuat în noaptea de luni spre marţi, pentru a doua seară la rînd, între tineri şi forţele de ordine. 77 de poliţişti au fost răniţi în ciocnirile cu mulţimea scandalizată de moartea a doi adolescenţi, acum trei zile. Aproximativ 100 de tineri au ieşit şi luni seară pe străzi, incendiind mai multe clădiri şi peste 60 de autovehicule din suburbiile Parisului. În replică, forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc. Tensiunile dintre tineri şi poliţie au izbucnit duminică, cînd doi adolescenţi de 15 şi 16 ani aflaţi pe un scuter au decedat după coliziunea cu o maşină de poliţie. Acestea sînt cele mai grave incidente de la cele din 2005, cînd revolta imigranţilor a cuprins întreaga periferie pariziană, timp de trei săptămîni. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, va convoca, mîine, 1.800 de poliţişti şi jandarmi pentru a trimite un “mesaj puternic ţării în ceea ce priveşte securitatea”.
SUA - Incendiu în Texas
Un puternic incendiu s-a declanşat într-un imobil din oraşul Houston, din Texas. Flăcările au cuprins etajele superioare ale clădirii care adăpostea 250 de persoane în vîrstă, aflate sub supraveghere medicală. Zona a fost imediat izolată, iar 80 de pompieri au fost mobilizaţi în lupta cu flăcările. La faţa locului au sosit zeci de ambulanţe. O persoană a fost transportată de urgenţă la spital. Autorităţile locale declară că nu au cunoştiinţă despre alte victime. Nici cauzele incendiului nu au putut fi stabilite pentru moment.
Rusia - Grenadă în tren
Un bărbat care călătorea cu trenul a murit, marţi, în urma exploziei unei grenade pe care el însuşi a activat-o, în regiunea Başcortostan din Rusia, însă incidentul nu s-a soldat cu alte victime. “La ora 06.55, în cel de-al patrulea vagon al trenului 6402, care făcea legătura între Dema şi Kropacevo, o grenadă a explodat, ucigîndu-l pe cel care a detonat-o”, a precizat Serghei Spatar, purtătorul de cuvînt al companiei locale de căi ferate, pentru Interfax. “Cei 152 de pasageri care se aflau la bordul celor şase vagoane au fost evacuaţi. Nu au fost victime printre aceştia”, a adăugat el. Motivele pentru care pasagerul a detonat grenada nu sînt cunoscute deocamdată.
Pakistan - 90 de morţi şi 100 de răniţi
Cel puţin 90 de oameni au fost ucişi, iar alţi 100 răniţi în confruntări violente între grupurile rivale sunnite şi şiite din nord-vestul Pakistanului. Luptele au izbucnit acum două săptămîni, dar s-au intensificat în ultimele trei zile. Atît şiiţii cît şi sunniţii au lovit zone rezidenţiale, moschei şi civili. Clericii din ambele tabere se acuză reciproc de izbucnirea violenţelor. Autorităţile pakistaneze au impus stare de urgenţă într-un oraş de la graniţa cu Afaganistanul, însă luptele continuă, în ciuda apelului făcut de liderii religioşi sunniţi şi şiiţi. Violenţele sectelor macină de mult timp Pakistanul, o ţară unde 80% dintre locuitori sînt musulmani sunniţi, iar restul şiiţi.
Ecuador - Explozie într-un depozit de dinamită
Şapte mineri au murit, 40 au fost răniţi şi 20 sînt daţi dispăruţi, într-o explozie produsă în depozitul de dinamită dintr-o mină de aur din Azuy, sudul Ecuadorului. Operaţiunile de căutare sînt în desfăşurare. Potrivit primelor informaţii, se pare că la originea deflagraţiei s-a aflat un scurtcircuit. Ancheta continuă însă.
Afganistan - Atentat la Kabul
Cel puţin doi civili au murit, iar alte cîteva persoane au fost rănite în urma unui atentat sinucigaş ce viza soldaţii străini de la Kabul, produs marţi dimineaţă, în apropierea ambasadei Pakistanului. Cartierul adăposteşte numeroase misiuni diplomatice. Atacul de ieri dimineaţă vine la doar o zi după ce o bombă a explodat pe un drum aflat la periferia capitalei afgane, utilizat în general de trupele coaliţiei. Atentatul s-a soldat cu moartea a patru civili.
Turkmenistan - Gaz mai scump pentru ruşi
Turkmenistanul va mări preţul gazului pe care îl vinde Rusiei, de la 100 de dolari pentru mia de metri cubi în prezent, la 130 de dolari în prima jumătate a anului 2008 şi la 150 de dolari în a doua jumătate, a anunţat Gazprom. Turkmenistanul anunţase săptămîna trecută că intenţionează să modifice acordul pe care îl are cu Gazprom şi care prevedea livrarea a 50 de miliarde de metri cubi de gaze la preţul de 100 de dolari pentru mia de metri cubi, în perioada 2007-2009.