Teletext

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teletext

Externe 23 Noiembrie 2007 / 00:00 519 accesări

Danemarca - Referendum pentru euro

Guvernul liberal-conservator danez doreşte un nou referendum pe tema adoptării monedei euro, a anunţat joi, cu ocazia prezentării noului program. Danezii au respins prin referendum, la 28 septembrie 2000, aderarea ţării lor la zona euro, cu 53% din voturi. Danemarca, membru UE, a obţinut, în decembrie 1992, patru derogări (moneda unică, apărarea comună, cooperarea judiciară şi cetăţenia europeană) din partea partenerilor săi europeni, în urma respingerii prin referendum a Tratatului de la Maastricht.

Franţa - Suspendarea grevei

Majoritatea comitetelor locale din cadrul sindicatului feroviar francez care s-au reunit joi, au votat în favoarea deciziei de supendare a grevei, a anunţat operatorul feroviar SNCF. Acesta a precizat că 42 din cele 45 de comitete locale au votat în favoarea suspendării grevei demarate sub formă de protest faţă de reformarea sistemului de pensii şi care a afectat transporturile feroviare începînd cu ziua de 13 noiembrie. După demararea negocierilor între conducerea SNCF şi liderii sindicatelor feroviare există tot mai multe indicii privind încheierea formei de protest.

Ungaria - Protest în faţa Parlamentului

Patru persoane au fost arestate în noaptea de miercuri spre joi, la Budapesta, în timpul unei manifestaţii de protest organizată de sindicate în faţa clădirii Parlamentului. Poliţia a reţinut, de asemenea, pentru scurt timp, un operator de televiziune. În timpul manifestaţiei, între forţele de ordine şi cîteva zeci de simpatizanţi ai extremei drepte au avut loc ciocniri. Nu au fost înregistraţi însă răniţi. Protestul s-a încheiat după miezul-nopţii, cînd participanţii s-au împrăştiat pe străzile din apropierea Parlamentului, scandînd sloganuri antiguvernamentale. Guvernul a apreciat că manifestaţia nu s-a bucurat de sprijinul populaţiei, aşa cum se aşteptau organizatorii.

Italia - Acord cu Gazprom

Grupul rus Gazprom şi compania italiană ENI au semnat, ieri, un acord de construcţie a unui nou gazoduct către Europa. South Stream va trece pe sub Marea Neagră şi va transporta gaze ruseşti spre Europa, au declarat surse apropiate negocierilor. Acordul este semnat în cursul vizitei premierului italian, Romano Prodi, în Rusia, unde se va întîlni cu preşedintele Vladimir Putin. Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze la nivel mondial şi ENI au prezentat, în luna iunie, un plan preliminar de construcţie a gazoductului South Stream, cu o lungime de 900 de kilometri. Conducta va porni din Rusia, va trece pe sub Marea Neagră pînă la litoralul bulgăresc, de unde un tronson va merge spre Austria şi Slovenia, iar un altul către sudul Italiei.

Irak - Morţi la Bagdad

Militanţii al-Qaida au ucis, joi, cel puţin opt membri ai unei patrule de poliţie din sudul Bagdadului, după ce au împuşcat doi militari irakieni şi le-au furat vehiculul. Combatanţii al-Qaida s-au deplasat cu vehiculul armatei irakiene, înainte de a deschide focul, într-un atac produs în zona Hawr Rajab din cartierul Doura, în sudul Bagdadului, o regiune predominant sunnită şi un bastion al reţelei al-Qaida. Un oficial din cadrul Ministerului irakian de Interne a confirmat că opt membri ai forţelor de poliţie au fost ucişi. El a adăugat că în atac au fost ucişi şi trei militari irakieni, iar alţi trei răniţi. Liderii tribali arabi sunniţi şi-au organizat adepţii tineri în unităţi locale de poliţie, pentru a elimina organizaţia sunnită al-Qaida.

Bosnia - Herţegovina - Mandatul forţei UE, prelungit

Consiliul de Securitate ONU a adoptat, miercuri, o rezoluţie prin care a autorizat prezenţa forţei UE pentru menţinere a păcii (EUFOR) în Bosnia, pentru că încă un an. Rezoluţia le cere autorităţilor din Bosnia şi Herţegovina să îşi respecte angajamentele luate prin acordul de pace care a pus capăt războiul din 1992 - 1995, în special în ce priveşte predarea suspecţilor de crime de război Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie. La începutul anului, UE a redus numărul trupelor din cadrul EUFOR, de la peste 6.000 la 2.500. Consiliul de Securitate ONU şi-a exprimat, în rezoluţie, susţinerea pentru continuarea rolului Înaltului Reprezentant, care supraveghează implementarea acordului de pace de la Dayton şi care are dreptul să demită oficiali şi să impună legi. Tensiunile din timpul războiului persistă, iar cele două entităţi se privesc cu suspiciune şi uneori chiar cu ostilitate. Luna trecută, mii de sîrbi bosniaci şi liderii lor politici au protestat faţă de ceea ce au numit o ”ingerinţă dictatorială” a înaltului reprezentant.

Papua Noua Guinee - Seism

Un cutremur de 6,7 grade s-a produs, joi, în Papua Noua Guinee, au anunţat seismologii, fără să informeze despre eventuale victime sau pagube materiale. În urma seismului, oraşul Lae, al doilea ca mărime al insulei, a rămas parţial fără electricitate. Australian Associated Prees a informat că s-au înregistrat pagube materiale. Seismul s-a produs la 18.48 (10.48, ora României). Epicentrul a fost localizat la 101 kilometri nord de Lae, la o adîncime de 77 kilometri. În Papua Noua Guinee există numeroşi vulcani, insula fiind situată pe ”centura de foc”, la intersectarea mai multor plăci tectonice. Marţi, un cutremur de 6,3 grade s-a produs pe insula Bougainville, la est de Papua Noua Guinee.

Filipine - Evacuaţi din calea furtunii

Circa 200.000 de locuitori au fost evacuaţi, joi, în adăposturi speciale, pe măsură ce furtuna tropicală Mitag, însoţită de rafale de vînt de peste 115 de kilometri pe oră, se apropia de coasta de est a arhipelagului Filipine. Preşedintele filipinez, Gloria Arroyo, şi-a scurtat, miercuri, vizita în Singapore, unde participa la summit-ul Asean, pentru a supraveghea operaţiunile de evacuare a populaţiei. Prima zonă care va fi afectată, mîine, de furtuna tropicală va fi insula Catanduanes, unde autorităţile au decretat nivelul doi de alertă, pe o scară de trei nivele, înainte ca Mitag să se îndrepte spre insula Lucon, unde se află capitala Manila. Autorităţile din Filipine, unde o altă furtună tropicală, Hagibis, a făcut zece victime la începutul săptămînii, vor să evite un dezastru comparabil cu cel din decembrie 2006, cînd furtuna Durian a provocat moartea a circa 1.200 de persoane în regiunea Bicol, în urma alunecărilor de teren.

Venezuela - Sprijin pentru reformele lui Chavez

Zeci de mii de susţinători au preşedintelui Hugo Chavez au mărşăluit pe străzile capitalei Caracas, în semn de solidaritate cu reformele propuse de liderul venezuelean. Demonstraţiile, atît pro, cît şi contra amendamentelor aduse Constituţiei, s-au intensificat în ultima vreme. Referendumul asupra reformelor, programat pentru 2 decembrie, este însă boicotat de studenţi, care au anunţat o acţiune de protest pentru lunea viitoare. Printre schimbările propuse de Hugo Chavez se numără crearea unor noi tipuri de proprietate controlate de cooperative şi prelungirea mandatului prezidenţial de la 6 la 7 ani. În plus, numărul candidaturilor lui Chavez la preşedinţie va fi nelimitat.

Pakistan - Preşedintele are cîştig de cauză

Curtea Supremă din Pakistan a respins şi ultimul recurs împotriva realegerii lui Pervez Musharraf în funcţia de preşedinte al ţării. Astfel, generalul Musharraf va putea fi proclamat oficial şef al statului, în ciuda opoziţiei, care a invocat neconstituţionalitatea procedurilor. Pervez Musharraf a fost reales la 6 octombrie în funcţia supremă, prin vot indirect al adunării naţionale şi al adunărilor provinciale. Opoziţia a contestat scrutinul, cerîndu-i lui Musharraf să renunţe mai întîi la poziţia sa de comandant al armatei şi apoi să se supună votului noilor adunări rezultate din alegerile legislative de la 8 ianuarie 2008. Iniţial, Curtea Surpemă a invalidat rezultatul favorabil preşedintelui, oferind o şansă opoziţiei. Dar, la începutul acestei luni, generalul Musharraf a proclamat starea de urgenţă şi a schimbat componenţa celei mai importante instituţii judiciare, numind numai judecători favorabili puterii.



12