Ungaria - Transportul public din Budapesta, în grevă
Transportul public din Budapesta a fost paralizat, ieri, de o grevă care a durat două ore. Două sindicate ale companiei de transporturi publice au protestat faţă de reducerile de personal, reducerea serviciilor şi deteriorarea condiţiilor de lucru. Circa 1.800 de muncitori au participat la protestul care a afectat în special periferia capitalei Ungariei. Uniunile sindicale au declarat că astăzi se vor alătura unui protest naţional faţă de condiţiile de pensionare, sistemul de sănătate publică şi reforma căilor ferate. Conducerea companiei de transporturi publice din Budapesta a declarat protestul ilegal.
Iran - Seism
Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 s-a produs, marţi, într-o zonă a provinciei Khuzestan din nord-vestul Iranului, bogată în petrol. Circa 30 de elevi au fost uşor răniţi în urma seismului de ieri, a informat o agenţie de presă locală. Presa oficială a anunţat doar că s-au înregistrat pagube minore. Cutremurul s-a produs la 05.20 GMT, lîngă oraşul Ghaleh-tal din provincia Khuzestan.
Suedia - Bombă cu dedicaţie
O bombă a explodat, ieri, în faţa domiciliului unui procuror suedez, distrugînd uşa de la intrare, dar fără să facă victime. Potrivit agenţiei suedeze de presă TT, magistratul lucra la cazuri de crimă în care sînt implicate bande de motociclişti şi ar fi lansat urmărirea penală împotriva unui lider local al grupului Bandidos. Incidentul s-a produs la Trollhettan, în sudul Suediei. Identitatea procurorului nu a fost dezvăluită, se ştie doar că este vorba despre o femeie. Din fericire, procurorul nu era acasă în momentul producerii exploziei.
Germania - Liceu închis de teama unui masacru
Germania a închis, ieri, un liceu din vestul ţării, de teama unui nou masacru, după ce Finlanda i-a comunicat că informaţii în acest sens circulă pe Internet, a anunţat poliţia din Neuss, a doua zi după o alertă falsă într-un alt liceu din aceeaşi regiune. Liceul se află în regiunea Kaarst din Renania de Nord - Westfalia. Poliţia din Finlanda, unde în urmă cu două săptămîni un elev a deschis focul într-un liceu, provocînd moartea a nouă persoane, a alertat autorităţile. Liceul vizat are acelaşi nume cu cel din Koln închis luni deoarece doi elevi ar fi plănuit să comită un masacru: liceul Georg-Buechner. Parchetul din Koln a anunţat luni după-amiază că cei doi liceeni au renunţat să mai treacă la fapte. Ei intenţionau să comită atacul marţi, cînd s-a împlinit un an de la incidentul armat dintr-un alt colegiu din regiune, din localitatea Emsdetten, soldat cu 37 de răniţi.
Ucraina - Poluare cu sulf
Încărcătura de sulf din două vase care s-au scufundat săptămîna trecută în urma furtunii din strîmtoarea Kerci a început să se scurgă în apele Mării Negre, deja poluate de petrolul provenind de la o altă navă avariată în condiţiile meteorologice extreme. Patru nave s-au scufundat în strîmtoarea Kerci, în urma uneia dintre cele mai puternice furtuni din ultimii 100 de ani. Printre vasele avariate se număra un petrolier înregistrat în Rusia, din care s-au scurs tone de petrol, generînd un dezastru ecologic pentru o zonă cu un mediu sensibil. Zeci de mii de păsări, acoperite de păcura grea şi incapabile să mai zboare, au murit, majoritatea în partea rusă a strîmtorii. Poluarea a ucis peşti şi chiar delfini, potrivit agenţiilor de mediu. Alte două nave ruse transportau cîteva mii de tone de sulf. După investigaţiile făcute de scafandri în cazul vasului Kovel, aflat în apele teritoriale ucrainene, s-a stabilit că nava are o gaură într-o parte, capacele celor două cale au fost distruse şi suflul s-a scurs în mare. Într-un comunicat se spune că anchetatorii ruşi au descoperit că acelaşi lucru s-a întîmplat cu Nahicevan, vasul care s-a scufundat în apele teritoriale ruse. Centrul meteorologic ucrainean a emis un avertisment în legătură cu posibile noi furtuni în jurul Peninsulei Crimeea, unde vîntul va ajunge să bată cu 110 km/h, o viteză similară cu cea din timpul furtunii de săptămîna trecută. Furtuna a lovit cel mai puternic în strîmtoarea Kerci, care separată Rusia de Ucraina şi leagă Marea Azov de Marea Neagră. Vîntul a dus cea mai mare parte a petrolului deversat înspre ţărmul rus. Fiecare parte a ameninţat că va cere compensaţii de la cealaltă.
Marea Britanie - Demisia şefului serviciilor fiscale
Responsabilul serviciilor fiscale britanice, Paul Grey, a demisionat marţi, aparent din cauza nerespectării confidenţialităţii datelor a milioane de contribuabili, acesta fiind un nou motiv de îngrijorare pentru superiorul său, ministrul de Finanţe, Alistair Darling. Problema de securitate viza datele a circa şapte milioane de contribuabili care primeau alocaţii pentru copii. Ministerul de Finanţe a refuzat să comenteze motivele demisiei.
Pakistan - 3.400 de deţinuţi eliberaţi
Pakistanul a eliberat 3.400 de persoane arestate sau reţinute la domiciliu în baza stării de urgenţă decretate în 3 noiembrie şi va proceda la fel, în curînd, şi pentru restul de 2.000, a anunţat, marţi, Ministerul de Interne. Majoritatea persoanelor arestate de la instaurarea stăriii de urgenţă sînt avocaţi, care se află de mai multe luni în fruntea mişcării care contestă regimul preşedintelui Pervez Musharraf, magistraţi care au refuzat să-şi declare loialitatea faţă de regim, membri ai organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului şi militanţilor din unele partide de opoziţie. Washingtonul, principalul finanţator al Islamabadului, care este un aliat-cheie al său în războiul împotriva terorismului, a intensificat presiunea exercitată asupra lui Musharraf pentru a ridica starea de urgenţă înainte de alegerile legislative care urmează să se desfăşoare în 8 ianuarie şi pentru a elibera persoanele arestate.