Italia – Lege discriminatorie
Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a promulgat, joi seară, decretul ce permite expulzarea cetăţenilor comunitari dacă aceştia sînt consideraţi o ameninţare la adresa siguranţei publice. Decretul permite prefecţilor să expulzeze un cetăţean al unei ţări membre UE dacă acesta este considerat un pericol pentru ordinea publică. Pot fi expulzaţi toţi străinii care sînt cetăţeni UE, sînt majori şi sînt în Italia de mai puţin de zece ani. Interdicţia de reintrare în Italia a unui expulzat nu poate fi mai mare de trei ani, iar persoanele vizate de un astfel de ordin au la dispoziţie o lună pentru părăsirea ţării. Nerespectarea interdicţiei de reintrare pe teritoriul italian se pedepseşte cu închisoare de pînă la trei ani. Decretul a fost adoptat miercuri seară de Guvernul de la Roma, imediat după agresarea şi violarea unei femei de către un rrom de origine română.
Norvegia – Accident rutier cu victime române
Un autocar care transporta muncitori români a derapat joi, în Norvegia, accidentul soldîndu-se cu un mort şi un rănit grav în rîndul pasagerilor, a anunţat poliţia norvegiană. Accidentul s-a produs în regiunea muntoasă Lesja, din vestul Norvegiei. Autocarul cu 17 persoane la bord transporta muncitori români spre un mic şantier naval. Autovehiculul avea pneuri de vară, ceea ce ar putea explica accidentul.
R.Moldova - Un apropiat al lui Vladimir Voronin în fruntea serviciilor secrete
Parlamentul R.Moldova a aprobat, joi, numirea lui Artur Reşetnicov în funcţia de director al Serviciului de Informaţii şi Securitate. Desemnat de preşedintele Vladimir Voronin, Artur Reşetnicov, un jurist în vîrstă de 32 de ani, a fost pînă în prezent consilier prezidenţial pe probleme juridice. Acesta a fost numit ca director pentru un mandat de cinci ani. Imediat după votul de confirmare al Parlamentului moldovean, Artur Reşetnicov a depus jurămîntul în faţa preşedintelui Voronin.
Austria - Întîlnire ruso-americană
Diplomaţi americani şi ruşi s-au întîlnit miercuri la Viena, sub egida OSCE, pentru a discuta despre proiectul american al scutului antirachetă. Întîlnirea a avut loc în cadrul Forumului pentru Cooperare în Materie de Securitate al OSCE. La reuniune au participat reprezentanţi ai ministerelor ruse ale Afacerilor Externe şi Apărare, precum şi reprezentanţi ai Departamentului american al Apărării şi ai Agenţiei de Apărare Antirachetă. Nu s-au dat publicităţii informaţii despre conluziile acestei întrevederi.
Marea Britanie - Mai mulţi bani pentru a face faţă imigranţior
Autorităţile locale britanice au cerut, joi, o nouă metodă pentru calcularea numărului muncitorilor imigranţi din Marea Britanie, subliniind că statisticile oficial au subestimat semnificativ acest număr. Autorităţile au cerut Guvernului un fond de 250 milioane de lire sterline pentru a ajuta consiliile afectate de costurile neacoperite pentru serviciile publice destinate muncitorilor suplimentari, mulţi provenind din Europa de Est. Solicitările survin după ce miniştrii au recunoscut săptămîna trecută că 1,1 milioane de imigranţi au venit în Marea Britanie pentru a munci, în ultimii zece ani, faţă de 800.000, cît a fost cifra iniţial anunţată. Imigraţia a devenit o chestiune politică delicată în Marea Britanie, unii temîndu-se că ritmul crescut exercită presiuni asupra sitemului de locuinţe, al educaţiei şi serviciilor de sănătate.
Japonia – Retragere din Afganistan
Japonia a ordonat navelor sale să se retragă din misiunea de susţinere a operaţiunilor intrernaţionale din Afganistan, în condiţiile în care joi a expirat mandatul misiunii. Premierul Yasuo Fukuda s-a luptat cu opoziţia pentru un text care ar permite navelor nipone să continue furnizarea de carburant navelor americane care patrulează în Oceanul Indian, misiune considerată vitală. Japonia a furnizat carburant şi apă în valoare de circa 290 de milioane de dolari în cei şase ani de misiune.
Germania – Cerere respinsă
Cancelarul conservator german Angela Merkel a respins joi o propunere a social-democraţilor vizînd încă o dată interzicerea partidului neonazist NPD, preferînd lupta politică uneia judiciare. Cinci miniştri regionali de interne proveniţi din Partidul Social-Democrat au anunţat miercuri că au fondat un grup de lucru însărcinat să pregătească terenul pentru o cerere de interzicere a NPD. Partidul nu este reprezentat în Camera Inferioară a Parlamentului, dar este prezent în două parlamente regionale din Germania de Est, în Mecklenburg-Vorpommern şi Saxonia. O primă tentativă de a interzice NPD de către Curtea Constituţională s-a soldat cu un eşec în 2003.