Teletext

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teletext

Externe 24 Octombrie 2007 / 00:00 585 accesări

Bulgaria – Moţiune respinsă

Parlamentarii de la Sofia au respins, marţi, moţiunea de cenzură împotriva guvernului, prin care opoziţia contesta politica în domeniul educaţei, în condiţiile în care profesorii au intrat în cea de-a cincea săptămînă de grevă. Moţiunea a fost respinsă cu 160 de voturi din cele 240 exprimate, coaliţia de centru-stînga aflată la putere dispunînd de o largă majoritate în Parlament. În dezbaterile de luni, opoziţia conservatoare a reproşat guvernului “criza cea mai serioasă din educaţie de la căderea comunismului, cauzată de incapacitatea executivului de a face reforme”. Ministrul educaţiei Daniel Valcev - care vrea să introducă examenul de bacalaureat începînd cu sfîrşitul acestui an şcolar - a subliniat necesitatea unei astfel de probe finale, pentru a evalua după aceleaşi criterii notele obţinute de elevi. Mai mulţi profesori universitari şi-au exprimat nemulţumirea în presă că trebuie să lucreze în primul an de universitate cu studenţi pe jumătate analfabeţi, care fac grave greşeli de ortografie şi cărora le lipsesc cunoştinţele generale, dar care au obţinut calificative excelente la sfîrşitul studiilor secundare. Sindicatele cer o creştere cu 100% a salariilor, în condiţiile în care salariul mediu ajunge la ora actuală la 200 de euro. Guvernul refuză o astfel de mărire, întrucît riscă să ducă la o creştere a inflaţiei, care a ajuns deja, în septembrie, la 13,1%.

Ungaria – Manifestaţii la Budapesta

Marţi, mii de protestatari au ieşit în stradă, la Budapesta, cerînd demisia premierului Ferenc Gyurcsany, cu ocazia ceremoniilor de comemorare a revoltei din Ungaria din 1956. Protestele din jurul clădirii Parlamentului au fost zgomotoase, dar nu s-au înregistrat incidente, cum s-a întîmplat luni, cînd 19 persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor din centrul Budapestei, cînd protestatarii încercau să ajungă la un eveniment la care participa premierul. Poliţia a avertizat cu privire la protestul ce a avut loc marţi, organizat de principalul partid de opoziţie, Fidesz, de la 13.00 GMT (15.00, ora României), pentru că la el ar putea participa şi demonstranţii de extremă-dreaptă care au protestat violent luni. În total, 14 poliţişti şi cinci civili, printre care şi jurnalişti, au fost răniţi uşor, iar 20 de persoane au fost arestate luni, a declarat comandantul poliţiei naţionale, Jozsef Bencze. Poliţia din Budapesta a dispersat, luni seara, cu ajutorul tunurilor cu apă şi al grenadelor lacrimogene, o manifestaţie neautorizată a cîtorva sute de militanţi de extremă-dreapta care au aruncat cu sticle incendiare. După un miting autorizat care avusese loc în centrul capitalei, tineri din formaţiuni de extremă-dreapta precum Mişcarea pentru Autoapărare Naţională, Asociaţia celor 64 de Departamente (aluzie la Ungaria Mare dinainte de Primul Război Mondial) şi din partidul Jobbik s-au dus la Operă, în pofida interdicţiei privind organizarea unei adunări publice în acest loc. Centrul Budapestei a fost, anul trecut, scena unor ciocniri violente, la 23 octombrie, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a revoluţiei de la 1956, între manifestanţi de extremă-dreapta şi forţele de ordine. Incidentele s-au soldat cu cîteva sute de răniţi şi arestări, iar poliţia a fost acuzată că a intervenit prea brutal.

Estonia – Viză refuzată

Doi jurnalişti ai postului de televiziune Russia Today, care doreau să se deplaseze în Estonia pentru un documentar despre mişcările neonaziste, nu au primit vize pentru a intra în ţară, a anunţat, marţi, postul de televiziune. Ambasada Estoniei a confirmat aceste informaţii, precizînd că alţi jurnalişti ruşi ai postului de televiziune au obţinut vize şi că, în conformitate cu practicile internaţionale, nu poate divulga motivele acestui refuz.

SUA - California în flăcări

Incendiile fac ravagii în sudul statului american California. O persoană a murit şi 17 au fost rănite. Peste 300.000 de oameni din districtul San Diego au fost nevoiţi să plece din calea flăcărilor. Focul se extinde cu repeziciune din cauza vîntului puternic. Peste 1.500 de pompieri, asistaţi de opt elicoptere, se luptă să stingă cele 12 focare de incendiu din sudul Californiei. Potrivit autorităţilor locale, la originea a cel puţin unuia dintre incendii se află o mînă criminală. Guvernatorul Arnold Schwarzenegger a decretat stare de urgenţă. Vîntul, care suflă cu peste 100 de kilometri la oră, îngreunează operaţiunile de stingere a focului. Mai multe celebrităţi sînt pe cale să-şi piardă casele de milioane de dolari pe care le deţin în staţiunea Malibu. 16 clădiri, printre care şi un conac în valoare de 17 milioane de dolari, o biserică, un spital şi un penitenciar s-au făcut scrum.

India - Mort din cauza unei cete de maimuţe

Viceprimarul capitalei Indiei, New Delhi, a murit la o zi după ce a fost atacat de o ceată de maimuţe sălbatice. Oficialul a căzut de la etajul unu în timp ce încerca să se apere de animale. Bărbatul s-a lovit la cap, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru el. Sute de maimuţe sălbatice cutreieră străzile capitalei Indiei. De multe ori, în căutare de hrană, animalele intră nepoftite în casele oamenilor, în instituţii, magazine şi temple. Anul trecut, Curtea Supremă de Justiţie din India a cerut primăriei capitalei să rezolve problema maimuţelor. Edilii au angajat oameni care să le prindă şi să le ducă în pădure, însă planul lor nu a dat rezultate.



12