Televiziune publică în Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Televiziune publică în Rusia

Monden 19 Aprilie 2012 / 00:00 355 accesări

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, aflat la final de mandat, a semnat un decret privind înfiinţarea unei televiziuni publice în Rusia. Noul post va fi creat pe baza canalului Zvezda, în traducere Steaua, al Ministerului Apărării. Constituirea şi funcţionarea televiziunii publice ruse vor fi monitorizate de şeful statului şi de premier. Deocamdată nu au fost anunţate numele directorului general şi al redactorului şef, dar între candidaţii cu cele mai mari şanse figurează şeful postului de radio Golos Rossii, Andrei Bîstriţkii şi rectorul Academiei internaţionale de televiziune şi radio, Anatoli Lîsenko. Preşedintele Medvedev a subliniat necesitatea înfiinţării unei televiziuni publice în ultimul mesaj către naţiune, în decembrie trecut. Noul post trebuie să înceapă să transmită din 1 ianuarie 2013.

”Cadoul de adio al preşedintelui Medvedev”, a titrat ”Nezavisimaia Gazeta”, referindu-se la viitoarea apariţie a televiziunii publice. La început, postul va fi finanţat de stat iar apoi se va autofinanţa din venituri şi sponsorizările unor persoane, dar contribuţiile acestora trebuie să fie limitate. ”Rossiiskaia Gazeta” menţionează la rândul său că structura de conducere a postului va fi consiliul televiziunii publice, format cu ajutorul Palatului Civic din Rusia, în care ar trebui să fie reprezentate toate forţele politice. ”Novîe Izvestia” apreciază că apariţia unui post public constituie, în principiu, un fenomen pozitiv dar publicul nu trebuie să aştepte ceva cu totul nou, cât timp televiziunea va depinde de stat.

”Preşedintele ales, Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev vor ieşi la popor de 1 mai”, anunţă ”Vedomosti”. Înainte de amplele mitinguri ale opoziţiei, planificate în ajunul învestirii lui Vladimir Putin pe 7 mai, conducerea vrea să se asigure de sprijinul a milioane de ruşi care vor ieşi în stradă de 1 mai. Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev ar urma să li se alăture adepţilor. Kremlinul se teme că dacă opoziţia a reuşit să reunească la manifestaţii, în decembrie, peste o sută de mii de persoane, acum pe vreme bună, ar putea scoate în stradă şi mai mulţi protestatari. Prin urmare, milioanele de oameni la sărbătoarea de 1 mai trebuie să fie încă o confirmare a legitimităţii alegerii lui Putin.



12