Alianța Română de Prevenție a Suicidului (ARPS) și-a manifestat îngrijorarea față de ușurința cu care se propagă în mediul virtual, în special în rândul tinerilor, mesaje care îndeamnă la un comportament suicidar. Printr-un comunicat transmis, marți, presei, specialiștii ARPS trag un semnal de alarmă pentru ca oamenii să observe acest tip de mesaje și să evite redistribuirea lor sau chiar să aibă o atitudine de înlăturare a acestui comportament. "Membrii ARPS constată, cu îngrijorare, ușurința cu care se propagă în mediul virtual, la tineri și în special la adolescenți, informațiile și mesajele cu conținut nociv ce instigă la sinucidere. ARPS atenționează insistent comunitatea să evite accesarea și distribuirea în mediul virtual a informațiilor ce instigă la sinucidere. Îi încurajăm pe cei ce vin în contact pe rețelele de socializare cu asemenea mesaje să utilizeze facilitățile de raportare și blocare a răspândirii lor", se arată în comunicatul menționat.
Reprezentanții ARPS îi îndeamnă pe cei care vor să afle mai multe despre activitatea Alianței să se informeze, subliniind că aceasta poate acorda ajutor specializat celor care îl doresc. Specialiștii în psihologie și psihiatrie din cadrul ARPS mai subliniază că "a subscrie la un fenomen de contagiune psihică nu reprezintă întotdeauna o opțiune personală". "ARPS oferă informații și consiliere privitoare la prevenția sinuciderii. Invităm pe cei ce, în calitate de părinți, tutori, dascăli, prieteni, observă comportamente de risc la adolescenți și tineri din preajma lor să ne contacteze pe adresa de mail sos@antisuicid.com", se mai arată în comunicat.
Luarea de poziție a ARPS a fost transmisă public după ce cinci copii de clasa a VI-a de la Școala "Veronica Micle" au ajuns la spital în stare gravă pentru că au jucat un joc extrem de periculos, similar "balenei albastre" din Rusia. Cei cinci - patru fete și un băiat -, cu vârste între 12 și 13 ani, și-au ținut respirația, după indicațiile unui coleg, până li s-a făcut rău. Autoritățile au deschis o anchetă în acest caz.
ARPS funcționează la Cluj din anul 2010 și a inițiat și un proiect de TelVerde, prin intermediul căruia se oferă consiliere psihologică persoanelor care au comportament sau gânduri orientate către suicid. Convorbirile la numărul 0800 801 200 sunt gratuite, numărul putând fi apelat de oriunde din țară.