Un atac aerian a vizat, ieri, oraşul Brega, din estul Libiei, aflat sub controlul opozanţilor, la o zi după confruntări între insurgenţi şi combatanţi loiali regimului, care s-au soldat cu 12 morţi. Nu se ştie până când va mai putea rezista opoziţia, pentru că forţele loiale liderului libian primesc noi întăriri. Circa 800 de etnici tuareg din Niger, Mali, Algeria şi Burkina Faso au fost recrutaţi de regimul Kadhafi pentru a ajuta la combaterea revoltei populare din Libia, au anunţat surse din cadrul serviciilor de securitate. În Mali, un birou discret de recrutare a fost instalat într-un hotel din Bamako. Cei care acceptă să fie recrutaţi sunt tentaţi de câştigul facil.
Serviciile secrete ale SUA au informaţii că forţe loiale liderului libian au întărit securitatea în jurul a ceea ce se crede că este principalul depozit de agenţi pentru arme chimice, dar nu ştiu cu certitudine unde anume sunt amplasate toate aceste stocuri. Se consideră că Libia şi-a distrus cu mai mulţi ani în urmă aproape toate, dacă nu integral sistemele de arme care le-ar fi permis forţelor sale militare să folosească în lupte muniţie chimică. Aşadar, chiar dacă cineva ar fi reuşit să intre în posesia unor cantităţi de agent chimic, i-ar fi destul de greu să le utilizeze. Aceste informaţii survin în contextul în care luna trecută observatorii internaţionali au făcut cunoscut că Libia dispune în continuare de 9,5 tone de iperită, dar nu şi de armamentul necesar pentru a le utiliza. Conform observatorilor internaţionali, substanţele chimice sunt stocate la circa 600 de kilometri de capitala Tripoli, în plin deşert.
• Ajutor umanitar • Comisarul european Kristalina Gheorghieva a anunţat un ajutor de 30 de milioane de euro pentru a face faţă crizei umanitare a refugiaţilor din Libia. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei vizite efectuate la frontiera tunisiano-libiană, pe unde au trecut 90.000 de persoane din 20 februarie. O echipă medicală franceză a sosit, ieri, pe aeroportul din Djerba, în Tunisia, pentru a ajuta la evacuarea a circa cinci mii de muncitori. Totdată, circa 400 de membri ai Marinei militare americane au sosit la baza militară americană Suda din Creta. Militarii vor fi transferaţi la bordul a două nave militare, portelicopterul USS Kearsarge şi USS Ponce, care au ajuns de miercuri în Marea Mediterană şi s-au poziţionat în largul Libiei. Portelicopterul USS Kearsarge poate participa la operaţiuni umanitare şi militare. Administraţia Obama se arată însă prudentă în legătură cu o intervenţie militară în Libia. La rândul său, Germania va trimite trei nave militare pentru repatrierea în Egipt a aproximativ 4.000 de refugiaţi. Prima operaţiune va începe vineri, fiind coordonată de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi. Miniştrii europeni ai Afacerilor Externe vor avea o reuniune extraordinară pe tema crizei din Libia, pe 10 martie, la Bruxelles, cu o zi înaintea summit-ului UE pe acelaşi subiect.
Nu toate operaţiunile de salvare au mers bine. Trei militari olandezi au fost luaţi prizonieri de către armata libiană, duminică, în timpul unei operaţiuni de evacuare a civililor din Syrta,în nordul Libiei. Trei puşcaşi marini olandezi şi doi civili au fost capturaţi de militari libieni înarmaţi. Cei doi civili, un olandez şi un alt european, a căror identitate nu a fost precizată, au fost predaţi, miercuri, ambasadei Olandei în Libia, şi au părăsit, ulterior, ţara.
• Crime împotriva umanităţii • Curtea Penală Internaţională a anunţat deschiderea unei anchete pentru crime împotriva umanităţii în Libia, care-l vizează pe colonelul Kadhafi, precum şi pe mai mulţi înalţi responsabili libieni. Procurorul Luis Moreno-Ocampo i-a menţionat pe fii liderului, dar şi pe ministrul Afacerilor Externe, şeful securităţii regimului, şeful serviciilor de informaţii, şeful securităţii personale a lui Kadhafi, precum şi pe şeful organismului de securitate internă, fără să le dea numele.
• Vizită la Chişinău • Preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Dumitru Diacov, susţine că fiul liderului libian Seif al-Islam a fost în R. Moldova recent, iar liderul liberal Mihai Ghimpu a precizat că vizita a avut loc la 19 ianuarie. Şi deputaţii comunişti au auzit despre o asemenea vizită şi au cerut Ministerului Afacerilor Externe şi Serviciului de Informaţii şi Securitate detalii. Dat fiind faptul că Seif Al-Islam are afaceri în domeniul petrolier, unii cred că acesta ar fi venit în R. Moldova pentru a se întâlni cu unul dintre petroliştii moldoveni. Totdată, o revistă ce apare la Chişinău a publicat o fotografie de la o expoziţie de pictură a Nicoletei Stati, fiica omului de afaceri Anatol Stati, în care apare fiul liderului libian Saif al-Islam Kadhafi.
• Pierdere de patru miliarde de dolari • Situaţia din Libia va determina o pierdere de patru miliarde de dolari în vânzări de arme pentru Rusia, din cauza sancţiunilor ONU împotriva regimului Kadhafi, a declarat directorul companiei publice Rostehnologhii, Serghei Cemezov. Libia este unul dintre principalii clienţi arabi ai Rusiei, unul dintre liderii mondial în exporturile de arme.
• Haz de necaz • Muammar Kadhafi a devenit o ţintă a ironiilor şi glumelor pe Internet. Clipurile video care parodiază discursurile uneori mai puţin inteligibile ale „Ghidului”, caricaturile şi glumele, unele puţin macabre, se multiplică pe Internet, liderul aflat la putere în Libia în ultimii 42 de ani fiind calificat drept un „bolnav mintal” sau „un lunatic periculos”. De la începutul insurecţiei soldate până în prezent cu 6.000 de morţi, potrivit Ligii libiene a drepturilor omului, liderul nu i-a menajat pe rebeli, numindu-i „şobolani”, „microbi”, tineri îndopaţi cu pastile halucinogene. Clipurile video sunt cele care fac furori, fiind vizionate de mii de persoane. Într-unul, Kadhafi devine personajul principal din Looney Tunes\" celebra serie americană de desene animate: canarul Daffy Duck este înlocuit de Ga-Daffy, al cărui discurs se reduce la un măcăit aprins. În clipurile francofone, umoristul Jamel Debouzze îl personifică pe „amiral împărat general colonelul Sadafi”, combinaţie între numele fostului dictator irakian Saddam Hussein şi cel al lui Kadhafi, care colecţionează titluri, între care şi cel de „Rege al regilor tradiţionali din Africa”. Violenţa reprimării insurecţiei i-a inspirat cântăreţului algerian Cheb Rochdi, piesa satirică intitulat „Kadhafi, Hitler al arabilor”.