Temeri pentru viaţa lui Edward Snowden (l)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În tabăra proscrişilor

Temeri pentru viaţa lui Edward Snowden (l)

Monden 27 Septembrie 2013 / 00:00 372 accesări

Fostul analist american Edward Snowden, care a dezvăluit presei informaţii privind activitatea de spionaj în masă a NSA şi căruia Rusia i-a acordat refugiu temporar, se teme pentru siguranţa lui! Este protejat de gărzi şi este obligat să-şi schimbe fizionomia când iese pe stradă. Aceasta este viaţa pe care trebuie să o ducă până la adânci bătrâneţi cel care a ales cealaltă tabără.

METODE DE CAMUFLARE De când a părăsit aeroportul moscovit Şeremetievo, pe 1 august, Snowden nu a mai dat niciun interviu şi nici nu a mai apărut în public. Cu excepţia câtorva persoane şi a avocatului său rus, Anatoli Kucerena, nimeni nu ştie locul unde se ascunde americanul. Părinţii săi nu au putut să-l viziteze, iar el a refuzat mai multe invitaţii de a se întâlni cu diplomaţi la ambasada SUA din Moscova. Toate acestea s-au putut afla graţie interviului acordat de avocatul Kucerena revistei „Itoghi”. Aministraţia de la Washington continuă să insiste în faţa autorităţilor ruse să-l predea pe fugar, pentru a fi deferit justiţiei americane. Acest pericol l-a determinat pe fostul analist să-şi perfecţioneze metodele de camuflare când iese pe stradă. Se foloseşte de peruci, barbă falsă, ochelari de soare sau îmbrăcăminte pentru a nu fi recunoscut. Edward Snowden nu se va mai putea întoarce în SUA după ce a văzut ce s-a întâmplat cu Bradley Manning, condamnat la 35 de ani de închisoare după ce a dezvăluit WikiLeaks informaţii militare clasificate, a subliniat avocatul rus. Nici nu îşi poate face planuri de viitor. Avocatul este însă sigur că va continua să facă noi dezvăluiri, pe care clientul său le-a obţinut în secret de la NSA. „A dezvăluit doar o mică parte din informaţiile pe care le deţine”, a subliniat acesta.

Cu siguranţă, fostul analist nu se poate simţi prea mult în siguranţă nici în Rusia, care nu se poate mândri cu cea mai bună reputaţie când vine vorba despre tratamentul pe care l-a acordat în trecut spionilor. Dovadă stă mărturia lui Oleg Gordievski, fost colonel KGB. În vara anului 1985, acesta era chemat la Moscova de la postul său din ambasada sovietică de la Londra, unde efectua activităţi de spionaj, bineînţeles, sub o camuflare civilă. Era chemat la Moscova sub pretextul premierii sale, dar, în realitate, era suspectat că era agent dublu. De fapt, chiar era agent dublu, aşa că şefii de la Moscova abia aşteptau să-l interogheze. Imediat ce a aterizat în capitala rusă, a fost dus la o super-reşedinţă din suburbiile capitalei, un loc asemnănător celui în care în prezent trebuie să se afle şi Edward Snowden.

INFORMAŢII DE MULS Majoritatea specialiştilor care urmăresc activitatea serviciilor secrete ruse se îndoiesc că fostul analist a stat în aşteptare în zona de tranzit, părere cumva dovedită şi de mulţimea de jurnalişti care a împânzit aeroportul, l-a căutat cu febrilitate şi, culmea, nu l-a găsit nicăieri. Cel mai probabil, încă din 23 iunie, Edward Snowden este ţinut undeva în Rusia, departe de orice posibilitate ca SUA şi orice servicii afiliate sau aliate lor să-l poată captura. Ceea ce urmează este logic: vor încerca să scoată de la el orice secret şi informaţie importantă. Şi nu Edward Snowden ca persoană este important, pentru că, aparent, pe laptopurile sale se află toate informaţiile secrete pe care le deţine. Hard-urile acestor laptopuri sunt aur curat şi cu siguranţă că sunt criptate. Unii algoritmi au nevoie şi de ani buni pentru a fi decriptaţi, dar timpul nu mai este o problemă, pentru că Edward Snowden a primit azil temporar timp de un an de zile în Rusia şi nimic nu lasă deocamdată să se înţeleagă că oficialii de la Kremlin se grăbesc să anunţe că s-a găsit o ţară terţă care să-l primească pe fostul analist şi modalitatea de a ajunge acolo. Apoi, mai există şi varianta ca el însuşi să dea cheile pentru decriptare de bunăvoie sau nu...

(va urma)

Taguri articol


12