Temeri pentru viitorul covrigului bavarez

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Temeri pentru viitorul covrigului bavarez

Monden 19 Februarie 2009 / 00:00 665 accesări

Patiserii bavarezi au protestat după ce bretzel-ul, o specialitate bavareză de covrig împletit şi acoperit cu sare, ar putea fi ameninţat de un proiect de reglementare europeană. Comisia Europaenă este pe punctul de a reglementa concentraţiile nutriţionale care sînt afişate pe alimente, precum textele ”bogat în fibre”, ”concentraţie scăzută de grăsimi” sau ”sărace în sare”. ”Europa înseamnă libertate, lăsaţi-le bavarezilor bretzel-ul lor!”, a declarat Daniel Volk, deputat din partea Partidului Liberal FDP.

În timp ce această campanie de proteste atinge apogeul în Germania, Comisia Europeană încearcă să rectifice ceea ce a numit o eroare de comunicare. ”Comisia nu va interzice nicio varietate de produse de panificaţie şi nu intenţionează să reglementeze nivelul concentraţiei de sare din produsele de panificaţie”, a declarat, recent, comisarul european pentru Sănătate, Androulla Vassiliou. ”Noi stabilim concentraţia de sare care trebuie să existe într-un produs alimentar, chiar dacă acesta doreşte să fie prezentat ca fiind ”bogat în fibre”. Această menţiune va putea să fie aplicată pe produs împreună, eventual, cu menţiunea de ”concentraţie mare de sare”. În absenţa acestor etichete nutriţionale facultative, nicio constrîngere nu va fi impusă fabricanţilor de bretzel sau ai altor produse de patiserie.

Această reglementare a fost adoptată în mai 2006, dar profilurile nutriţionale vor trebui să fie specificate la începutul anului 2009. În ciuda tuturor asigurărilor primite, patiserii bavarezi cred că această reglementare va însemna moartea covrigului tradiţional. Bretzel-ul, denumit Brezn în Bavaria, conţine aproximativ 15 grame de sare la un kilogram de aluat de pîine. Federaţia artizanilor patiseri susţine că bretzel-ul tradiţional este ameninţat cu o pierdere de imagine considerabilă. ”Războiul bretzel-ului” intervine în momentul în care un alt preparat culinar tradiţional bavarez, cîrnatul de Munchen, Munchner Weisswurt, face obiectul unui litigiu legat de denumirea lui.

Taguri articol


12