Tensiuni ecleziastice între Rusia şi Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tensiuni ecleziastice între Rusia şi Ucraina

Monden 28 Iulie 2008 / 00:00 598 accesări

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I, liderul spiritual al ortodocşilor şi cel al Moscovei şi tuturor ruşilor, Aleksei al II-lea, au oficiat împreună o liturghie la Kiev, duminică, pe fondul tensiunilor ecleziastice dintre Rusia şi Ucraina. La sosire, Aleksei al II-lea a fost întâmpinat de credincioşi cu strigăte de “Aleksei, patriarhul nostru!”. Semn al discordiei, un alt grup de credincioşi, mult mai mic, a strigat numele lui Bartolomeu I, în condiţiile în care cei doi lideri spirituali au venit în Ucraina pentru a participa la evenimentele ce marchează 1020 de ani de la creştinarea Rusiei kievene.

Cei doi patriarhi au oficiat o liturghie în centrul oraşului, în faţa monumentului Sfîntului Vladimir, mare prinţ al Kievului (980-1015), care a impus creştinismul de rit grec în Rusia kieveană, principat slav ce cuprindea Ucraina actuală şi o parte din vestul Rusiei. Mai multe zeci de preoţi ortodocşi în veşminte aurii au participat la oficierea slujbei solemne care s-a desfăşurat pe o colină din apropierea rîului Nipru, la care au asistat mii de ucraineni, dar şi preşedintele Viktor Iuşcenko. Acesta s-a folosit, sîmbătă, de ocazia festivităţilor pentru a-i cere Patriarhului ecumenic al Constantinopolului să binecuvînteze înfiinţarea în Ucraina a unei Biserici Ortodoxe Unite, independentă de Patriarhia Moscovei, care consideră această fostă republică a URSS ca fiind sub autoritatea sa. Iniţiativa nu este văzută cu ochi buni de Moscova şi de Biserica Ortodoxă Rusă, care se teme că îşi va pierde influenţa în această ţară de 46 de milioane de locuitori.

Ortodoxia este majoritară în Ucraina, însă credincioşii sînt divizaţi între Biserica ce ţine de Patriarhia Moscovei şi două biserici disidente, a Patriarhiei Kievului, care are numeroşi credincioşi şi mica biserică autocefală. Bisericile disidente nu sînt recunoscute de nicio biserică ortodoxă canonică. Rusia îl bănuieşte pe preşedintele Iuşcenko, un pro-occidental care are relaţii dificile cu autorităţile de la Moscova, că vrea să profite de festivităţile religioase de la Kiev pentru a obţine recunoaşterea bisericilor disidente, aflate în conflict cu Patriarhia Moscovei, de către Patriarhia ecumenică. O sursă din Ministerul rus aş Afacerilor Externe a acuzat vineri preşedinţia ucraineană că încearcă să folosească festivităţile pentru a provoca o schismă între bisericile rusă şi ucraineană. La sosirea în Ucraina, sîmbătă, Aleksei al II-lea a cerut ruşilor şi ucrainenilor “să rămînă ataşaţi unităţii dintre cele două popoare surori slave”.



12