Tensiuni între străini și localnici pe insula franceză Mayotte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tensiuni între străini și localnici pe insula franceză Mayotte

18 Mai 2016 / 19:39 699 accesări

O mie de străini, în majoritate comorieni aflați în legalitate, au fost expulzați din ianuarie din domiciliul lor de către colective de locuitori din insula franceză Mayotte, care îi acuză de "furturi, agresiuni și crime", situația fiind catalogată "extrem de îngrijorătoare" de către președintele Francois Hollande, transmite AFP.

Aceste cifre au fost comunicate miercuri agenției France Presse de biroul din Mayotte al Cimade, asociație națională de apărare a drepturilor străinilor.

Primele expulzări, anunțate în avans, au avut loc în sudul insulei, însă alte operațiuni sunt prevăzute în nord. De fiecare dată, importante dispozitive de jandarmi au fost mobilizate la fața locului pentru a ține situația sub control.

Modul de operare este mereu același: locuitori dintr-o comună, adunați într-un colectiv, difuzează fluturași prin care anunță viitoare expulzări și fac apel la acțiuni "împotriva imigrației clandestine" sau împotriva "străinilor", pe care îi acuză de "furturi, agresiuni și omoruri zilnice", de ocuparea ilegală de terenuri și că ar fi vinovați de "suprapopularea școlilor" și de "suprasolicitarea sistemului de sănătate" din insulă.

Mayotte, unde 40% din populație sunt străini, se confruntă cu o puternică presiune migratorie din Insulele Comore din vecinătate, cea ce duce la tensiuni intra-comunitare. Autoritățile franceze au escortat la frontieră peste 18.000 de persoane în 2015. Între altele, imigrația clandestină are un impact asupra sistemului de sănătate și a școlilor din Mayotte, suprapopulate.

Printre cei expulzați se numără clandestini, dar și străini aflați în situație legală.

"Situația este extrem de îngrijorătoare", a transmis președintele francez Francois Hollande, citat de purtătorul de cuvânt al guvernului, Stéphane Le Foll, la sfârșitul unui consiliu de miniștri. "Trebuie luate toate dispozițiile necesare pentru a se evita să se ajungă la o formă mai gravă de violență în acest departament", a precizat Stéphane Le Foll.

Situată la 8.000 de kilometri de Paris, Mayotte este singura insulă din Arhipelagul Comore din Oceanul Indian care, la momentul referendumului de independență din 1975, a decis să rămână sub administrația Franței, fostă putere colonială.

Numeroși comorieni încearcă să ajungă în Mayotte pentru a lucra, PIB-ul în această insulă franceză fiind de 7.900 de euro pe cap de locuitor, în timp ce în Comore este de 725 de euro.

Taguri articol


12