Tensiuni sociale din cauza pierderii sporurilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tensiuni sociale din cauza pierderii sporurilor

Eveniment 06 Martie 2009 / 00:00 1313 accesări

\"Cartel Alfa\" ameninţă cu proteste

Federaţiile bugetarilor afiliate la \"Cartel Alfa\" au decis, ieri, să organizeze împreună ample acţiuni de protest, care vor bloca sectorul public, în cazul în care Guvernul va promova proiectul de ordonanţă de urgenţă privind reducerea sporurilor într-o formă neacceptată de partenerii sociali. “Cartel Alfa“, alături de sindicatele membre din domeniu, solicită Guvernului să renunţe la măsurile cuprinse în proiectul de ordonanţă de urgenţă supus dezbaterii publice: \"Solicităm Guvernului să renunţe la măsurile cuprinse în această ordonanţă, urmînd ca reglementarea generală a sporurilor şi a altor venituri salariale în sistemul bugetar să se realizeze odată cu noua lege unică a sistemului de salarizare pentru sectorul public, aflată acum în dezbaterea partenerilor sociali\", a declarat preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Funcţionarii publici SNFP amînă greva generală

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) amînă greva generală anunţată pentru luni, pînă la data de 16 martie, cînd ar trebui să fie finalizate negocierile cu sindicatele la Ministerul Muncii pentru proiectul de ordonanţă privind sporurile şi indemnizaţiile. SNFP a organizat, pe 2 martie, o grevă de avertisment, cerînd alocarea sumelor aferente drepturilor salariale ale funcţionarilor publici şi personalului contractual din administraţia publică, inclusiv plata orelor suplimentare efectuate din dispoziţiile şefilor de instituţii şi a sporurilor aferente condiţiilor vătămătoare sau specifice, protecţia juridică a funcţionarilor publici din instituţiile de control şi începerea negocierilor privind încheierea Acordului şi Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură. Reprezentanţii mai multor confederaţii sindicale au stabilit, marţi, la întîlnirea cu ministrul Muncii, Marian Sârbu, ca, pînă pe 15 martie, să propună soluţii pentru redactarea unui nou proiect de ordonanţă de urgenţă privind reducerea sporurilor şi a indemnizaţiilor.

Alianţa Sed Lex ar putea declanşa acţiuni de pichetare

Alţi funcţionari publici, cei afiliaţi la Alianţa Sed Lex, se vor reuni vineri în şedinţa extraordinară a Comitetului Director pentru a hotărî dacă vor organiza acţiuni de pichetare a guvernului şi a prefecturilor din ţară, începînd cu a doua jumătate a săptămînii viitoare, \"ca urmare a declaraţiilor primului minstru referitoare la reducerile de personal din ministere\". \"Reducerea de personal ar semnifica o încălcare a înţelegerilor anterioare şi ar însemna ca, în perioada următoare, conform hotărîrii Consiliului Unional, să declanşăm acţiuni de protest la nivel naţional pentru a ne proteja locurile de muncă\", se arată într-un comunicat al Alianţei Sed Lex. Liderul Alianţei Sed Lex, Vasile Marica, se declara mulţumit, la finalul întîlnirii de marţi, spunînd că ministrul Muncii a promis că \"nu vor fi daţi fară oameni\" şi că \"orele suplimentare vor fi plătite conform Codului Muncii\". Marica a spus că funcţionarii publici renunţă doar la indemnizaţia de 75% pentru fondurile europene, restul sporurilor fiind cuprinse în legi speciale. Preşedintele Sindicatului \"Pro Lex\", Vasile Lincu, a declarat, însă, ieri, că plata orelor suplimentare nu este prevăzută în Legea bugetului pe 2009, astfel încît bugetarii care beneficiază de acest drept nu vor putea fi remuneraţi corespunzător. “Bugetarii au dreptul cîştigat în instanţă pentru plata orelor suplimentare, dar în Legea bugetului pe 2009 nu sînt prevăzuţi bani în acest sens. Chiar dacă plata orelor suplimentare va fi cuprinsă în noul proiect de ordonanţă privind sporurile şi indemnizaţiile personalului bugetar, nu există bani şi, deci, nu vor fi plătite“, a precizat Lincu.

Negocierea contractului colectiv de muncă în învăţămînt, suspendată

Federaţiile din Învăţămînt au amînat, din nou, negocierea contractului colectiv de muncă, pînă la eliminarea din ordonanţa privind reducerea sporurilor a dispoziţiilor care afectează drepturile elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice. Reprezentanţii profesorilor susţin că acest act normativ nu se poate aplica, deoarece lezează drepturile salariaţilor din învăţămînt. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLI), Aurel Cornea, a declarat că această ordonanţă de urgenţă a Guvernului interzice acordarea salariului de merit, a sporului pentru ore suplimentare, a sporului pentru condiţii vătămătoare şi a oricăror premii - premiul lunar din suma de 2 la sută din fondul de salarii, premiile speciale acordate din venituri proprii - cu excepţia premiului lunar. Liderul FSLI a subliniat, totodată, faptul că această ordonanţă abrogă unele acte normative care conţin prevederi speciale pentru sistemul de învăţămînt, cum ar fi decontarea navetei pentru elevi şi personalul didactic, dreptul elevilor de a beneficia de personal didactic specializat pentru predarea orelor de educaţie fizică. Cornea a mai spus că prin ordonanţa respectivă se acordă discriminatoriu ajutorul financiar pentru achiziţionarea de cărţi şi de programe educaţionale pe suport electronic, respectiv 100 de euro. Reprezentanţii sindicaliştilor din învăţămînt spun că vor relua negocierile în momentul în care Comisia de lucru de la Ministerul Muncii va începe să discute despre un nou proiect de ordonanţă privind reducerea sporurilor pentru bugetari, dar subliniază că profesorii nu pot renunţa la astfel de drepturi salariale care sînt prevăzute de legi speciale.



12