GHINIOANE ÎN LANŢ Austriacul Felix Baumgartner, pasionat de sporturi extreme, a încercat ieri să depăşească viteza sunetului în cădere liberă, o premieră mondială, plonjând de la altitudinea record de 36.576 de metri, deasupra statului american New Mexico. Austriacul, care se pregăteşte de cinci ani pentru această misiune, a fost nevoit însă să îşi amâne cu câteva ore tentativa, din cauza condiţiilor meteorologice. Acesta nu este singurul ghinion. Anunţul acestui salt, făcut la sfârşitul lunii septembrie, a pus capăt unei perioade de incertitudine, după ce capsula presurizată, ridicată de un balon umflat cu heliu, a fost avariată în luna iulie, în timpul unor teste. Atingând viteza sunetului, care este de 1.227,6 kilometri pe oră (343 metri / secundă), Felix Baumgartner, în vârstă de 43 de ani, care va purta un costum presurizat, va zbura la fel de repede ca un glonţ de pistol. Unul dintre principalele obiective ale proiectului Stratos constă în colectarea de date ştiinţifice care ar putea ameliora siguranţa călătoriilor spaţiale, permiţând, în cazuri de urgenţă, salturile cu paraşuta de la mare altitudine.
PREGĂTIRE MUNIŢIOASĂ Singurul lucru pe care Felix Baumgartner l-a făcut în ultimele 24 de ore, despre care a declarat că au fost şi cele mai solicitante, a fost să se odihnească şi să-şi conserve energia pentru momentele cruciale ale misiunii. ”Cel mai frică îmi este când încerc să adorm înaintea momentului în care încep pregătirea. Atunci este linişte în jurul meu şi sunt doar eu cu gândurile mele”, a declarat acesta. Potrivit organizatorilor, austriacul şi-a început ziua de dinainte de salt cu exerciţii uşoare de cardio, pentru a-şi relaxa muşchii. Cu 24 de ore înaintea saltului, doctorul echipei i-a prescris un meniu sărac în fibre, pentru că este vital ca el să mănânce doar alimente ce vor fi digerate rapid şi care nu creează gaze în corp. Acest lucru poate duce la expandarea corpului într-o zonă cu o presiune atmosferică scăzută, ca în stratosferă. Cu trei ore înainte de salt, Felix Baumgartner a făcut o inspecţie meticuloasă a capsulei şi apoi a fost supus unui test medical şi conectat la sistemul de monitorizare care va supraveghea tot ce se întâmplă în timpul misiunii. Cu două ore înainte, a început să se îmbrace în costumul special, a fost conectat la un aparat de respirat cu oxigen, pentru a elimina tot nitrogenul din sânge, acesta putând să se extindă în vene, la altitudine mare. Cu o jumătate de oră înainte de salt, urma să intre în capsulă, pentru a aştepta numărătoarea inversă şi lansarea misiunii.
O REPUTAŢIE DE PĂSTRAT Recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă este deţinut din 1960 de un fost colonel din aviaţia americană, Joe Kittinger, care, ajuns la limita spaţiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri. Pentru a se pregăti pentru această performanţă, paraşutistul austriac Felix Baumgartner a efectuat deja două salturi deasupra statului New Mexico, primul în luna martie, de la altitudinea 21.600 de metri, iar cel de-al doilea în august, de la altitudinea de 29.456 de metri, atingând viteza maximă de 864 kilometri pe oră, înainte de a-şi deschide paraşuta. Felix Baumgartner a devenit, în 2003, primul om care a traversat Canalul Mânecii în cădere liberă, folosind o aripă de deltaplan fabricată din carbon. Felix Baumgartner a devenit cunoscut şi graţie unor salturi pe care le-a efectuat de pe World Financial Center T101 din Taipei şi de pe statuia lui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia.
Sportivul este sprijinit tehnic şi financiar pentru acest salt supersonic de grupul austriac de băuturi energizante Red Bull şi de patronul acestuia, multimilionarul austriac Dietrich Mateschitz. Cel din urmă este şi proprietarul echipei de Formula 1 Red Bull-Renault, la care concurează actualul campion mondial, germanul Sebastian Vettel.