Tentativă de a transforma telefoanele mobile în... spioni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Tehnica, în slujba oamenilor?!

Tentativă de a transforma telefoanele mobile în... spioni

Monden 04 Octombrie 2013 / 00:00 370 accesări

Înalţi oficiali ai serviciilor secrete americane au afirmat că Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a încercat să localizeze americani cu ajutorul telefoanelor lor mobile, în cea mai recentă dintr-o serie de dezvăluiri despre activitatea de spionaj. Directorul NSA, generalul Keith Alexander, a declarat, în faţa Congresului, că Agenţia a efectuat teste în 2010 şi 2011 pentru a afla dacă este posibil, din punct de vedere tehnic, să colecteze date de la releuri de telefonie mobilă, care pot arăta unde a călătorit posesorul unui telefon. Informaţiile nu au fost utilizate niciodată, susţine generalul Alexander, iar rezultatele testelor au fost raportate comisiilor pentru informaţii ale Congresului. Responsabilul nu a precizat, însă, câţi americani au fost urmăriţi prin intermediul telefoanelor mobile sau de ce NSA considera că ar fi avut nevoie de această abilitate, chiar şi ipotetic.

SPECTRUL TRĂDĂRII În pledoaria sa în apărarea NSA, Keith Alexander a dezminţit articolul apărut în publicaţia „The New York Times”, potrivit căruia agenţia a efectuat căutări în datele reţelelor sociale. Generalul a admis că NSA colectează informaţii din reţele sociale şi alte baze de date comerciale pentru a căuta suspecţi de terorism străini, însă nu a utilizat aceste informaţii pentru a crea dosare private ale unor cetăţeni americani. Publicaţia a relatat că NSA exploatează colecţii imense de informaţii personale pentru a crea grafice sofisticate cu conexiunile sociale ale americanilor. Potrivit cotidianului, aceste informaţii includ postări pe Facebook, date bancare, localizări prin GPS sau date despre zborurile aeriene efectuate. Directorul NSA a detaliat 12 cazuri de folosire abuzivă a programelor Agenţiei de către angajaţii săi pentru a-şi spiona partenerul de viaţă. Toţi aceşti angajaţi, cu o singură excepţie, au fost sancţionaţi. Generalul Alexander a mai spus parlamentarilor că blocajul statului federal, care a început marţi, afectează grav abilitatea serviciilor secrete de a apăra americanii împotriva ameninţărilor. A evocat şi spectrul trădării, afirmând că stresul financiar i-ar putea lăsa pe ofiţerii săi vulnerabili în faţa spionilor străini.

Spectrul trădării se conturează însă, mai degrabă, în sensul încălcării drepturilor civile. FBI a obţinut în mod secret o decizie judecătorească prin care a obligat Lavabit, compania care furnizează email-ul de serviciu folosit de NSA, să îi furnizeze codul privat SSL folosit de Edward Snowden. Hotărârea, care datează din 16 iulie, a deschis, de fapt, calea FBI de a-i monitoriza pe toţi utilizatorii Lavabit. A fost nevoie de această decizie judecătorească după ce Lavabit a refuzat să faciliteze cererea oficială prin încălcarea regulamentelor sale pentru securitate internă. Compania cu sediul în Texas a fost apoi forţată să predea informaţii aparţinând unui anumit utilizator pentru a i se verifica contul de email, fiind invocate acuzaţii de spionaj. În plus, fondatorul Lavabit, Ladar Levinson, a fost amendat cu suma de 5.000 de dolari pentru fiecare zi care trecea fără a oferi informaţiile cerute, fiind găsit vinovat de obstrucţionarea justiţiei. În 8 august, Ladar Levinson a decis să suspende activitatea companiei sale pentru că nu mai putea garanta securitatea serviciului de email şi intimitatea comunicaţiilor clienţilor săi. „Am fost forţat să iau o decizie dificilă: să devin complice la crime comise împotriva cetăţenilor americani sau să renunţ la zece ani de muncă grea prin închiderea Lavabit”, a anunţat Ladar Levinson, care a strâns deja din donaţii peste 20.000 de dolari pentru a da în judecată statul american şi cere protecţia drepturilor sale civile.



12