Tentativă de blocare a procesului de alegeri la Colegiul Psihologilor! Ce se întâmplă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Unii nu exercită profesia în mod legal!

Tentativă de blocare a procesului de alegeri la Colegiul Psihologilor! Ce se întâmplă?

Sănătate 23 Martie 2017 / 18:21 843 accesări

Scandal mare la alegerile Colegiului Psihologilor din România! Reprezentanții Colegiului Psihologilor au trimis mass-media un comunicat intitulat „Tentativă de blocare a procesului de alegeri de către cadrele universitare, furnizorii de teste psihologice, unii foști președinți ai filialelor teritoriale și ofițeri“, colegiul fiind în plin proces de alegere a forurilor de conducere, la nivel local și național. Potrivit președintelui Colegiului Psihologilor din România, prof. univ. dr. Mihai Aniței, procesul de alegeri a fost organizat democratic și transparent, astfel încât să asigure accesul la forurile decizionale tuturor celor care practică legal profesia de psiholog. Procesul de alegeri durează 3 luni, fiind împărțit în 3 etape. Procedura a debutat în 18 ianuarie 2017, când a fost publicat în „Monitorul Oficial“ calendarul de alegeri, procedura fiind aceeași ca la alegerile din 2013. În prima etapă, au fost convocate ședințele de alegeri și s-au depus candidaturile în filialele Colegiului Psihologilor. În a doua etapă, s-au organizat ședințele de alegeri, procesul de alegeri fiind finalizat în 8 dintre filiale, inclusiv în București, filială care are 5.542 de membri.

BLOCAT ILEGAL!

În celelalte filiale procesul este în desfășurare, în unele dintre acestea fiind blocat în mod ilegal. Procesul de alegeri se va finaliza în 18 aprilie, data Convenției naționale a Colegiului Psihologilor, când se vor alege forurile de conducere naționale ale organizației profesionale. ”În ceea ce privește candidații la forurile de conducere ale Colegiului, aceștia trebuie să îndeplinească o serie de criterii generale, dar și unele specifice, în funcție de forul de conducere pentru care candidează. Pentru a veni în sprijinul candidaților, președintele Colegiului a emis dispoziții pentru detalierea acestor criterii, reglementate deja în Procedurile de alegeri ale Colegiului din 2013”, se arată într-un comunicat al Colegiului. Unul dintre criteriile generale de alegere, eliminatoriu, îl reprezintă practicarea profesiei de psiholog în mod legal, condiție care nu a fost îndeplinită de către o parte dintre candidați. Practicarea profesiei reprezintă o condiție absolut necesară pentru conducerea și reprezentarea intereselor organizației profesionale a psihologilor. Din păcate, pentru a crea aparența îndeplinirii condițiilor, unii candidați s-au angajat în mod formal ca psihologi înaintea depunerii candidaturii, sau chiar după termenul legal de depunere. Alți candidați dețin calitatea de autori/reprezentanți/distribuitori de teste psihologice, având interese economice directe. Totodată, există un număr însemnat de candidaturi din mediul universitar, adesea confundând ocupația de cadru didactic cu profesia de psiholog. Există numeroși candidați care insistă să obțină chiar și un al treilea mandat, deși legea prevede maximum două mandate consecutive în unul dintre forurile de conducere. Un procent însemnat de candidaturi este reprezentat de militari sau funcționari aparținând instituțiilor de forță sau din administrația publică, care uneori nu exercită profesia în mod legal, iar, uneori, îndeplinesc și funcții de conducere în unitățile angajatoare.

Candidații care nu îndeplinesc condițiile legale sunt nemulțumiți și încearcă blocarea/amânarea procesului electoral, fapt care încalcă ordinea publică și poate atrage răspunderea penală. Speculând confuzia între imaginea academică și statutul profesional, unele cadre universitare se autointitulează lideri ai profesiei. Din această poziție, pe fondul neînțelegerii condițiilor legale și nepracticării profesiei, aceștia contestă și încearcă să blocheze alegerile. În ultima perioadă acestora li s-au alăturat și unii dintre foștii președinți ai filialelor teritoriale, care nu mai au dreptul la un nou mandat, precum și comercianții testelor psihologice, a declarat președintele Colegiului Psihologilor din România, prof. univ. dr. Mihai Aniței, citat în comunicatul Colegiului. Astfel, prin dezinformare și amenințări repetate, se încearcă amânarea unui proces democratic de schimbare a vechii conduceri și de acces al psihologilor tineri la funcțiile de conducere ale Colegiului Psihologilor. Colegiul Psihologilor din România este o organizație care numără aproximativ 20.000 de membri.

Taguri articol


12