Tentativă de subminare a relaţiilor ruso-americane

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tentativă de subminare a relaţiilor ruso-americane

Externe 06 Iulie 2010 / 00:00 342 accesări

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a subliniat într-o scrisoare adresată omologului său american, Barack Obama, că tentativele de subminare a relaţiilor dintre cele două ţări sunt destinate eşecului, o declaraţie puternică în plin scandal de spionaj. “Sunt sigur că relaţiile constructive şi de bună vecinătate dintre Rusia şi SUA răspund intereselor veritabile ale popoarelor noastre, de securitate şi stabilitate în lumea întreagă”, a scris preşedintele Medvedev în această scrisoare în care i se adresează lui Barack Obama la persoana a doua singular, trimisă cu ocazia Zilei Naţionale a SUA, la 4 iulie.

În această scrisoare, disponibilă pe site-ul de Internet al Kremlinului, Dmitri Medvedev nu face referire direct la scandalul de spionaj care a izbucnit săptămâna trecută în SUA, după arestarea unor persoane suspectate de spionaj în favoarea Rusiei. Dar, potrivit cotidianului rus “Vremia Novostei”, această scrisoare are în mod clar ca scop să se evite ca acest scandal să prejudicieze relansarea relaţiilor ruso-americane, iniţiată de cei doi lideri de aproximativ un an şi jumătate. Ediţia rusească a săptămânalului “Newsweek” precizează, la rândul său, că o sursă de la Kremlin a dezvăluit că Dmitri Medvedev nu va face declaraţii explicite despre scandal, atât timp cât Barack Obama va adopta aceeaşi măsură. “Acum este important să ne extindem agenda bilaterală, îmbogăţind-o cu noi domenii promiţătoare de cooperare. Acesta a fost spiritul constructiv care a prevalat în timpul vizitei mele în SUA. Vizita mea la San Francisco şi Silicon Valley a fost foarte interesantă şi folositoare, în contextul eforturilor continue pentru modernizare econonomică a Rusiei”, a precizat liderul de la Kremlin

Pe de altă parte, plizează ipotezele în cazul presupusului spion rus eliberat pe cauţiune şi dispărut fără urmă, existând speculaţii că decizia eliberării ar fi fost influenţată politic, în contextul relaţiilor foarte bune între Nicosia şi Moscova. upă dispariţia presupusului spion rus Christopher Metsos, eliberat de poliţie pe cauţiune, în Cipru circulă numeroase zvonuri despre acesta. Mulţi ciprioţi cred că suspectul a fugit în partea turcă a insulei, în timp ce alţii cred că se adăposteşte în sediul vreunei ambasade. Există şi speculaţii că ar fi fost capturat de serviciile de informaţii americane imediat după eliberarea pe cauţiune şi este deţinut într-o locaţie din Cipru. Reprezentanţii SUA neagă că l-ar fi capturat pe Christopher Metsos, dar au condamnat eliberarea presupusului spion. Christopher Metsos, în vârstă de 54 de ani, este acuzat de autorităţile americane de apartenenţă la reţeaua de spionaj care ar fi operat în SUA. Guvernul cipriot recunoaşte că eliberarea presupusului spion a fost o eroare, dar analiştii speculează că decizia eliberării ar putea avea legătură cu politicul, dat fiind că Ciprul are de mult timp relaţii foarte bune cu Rusia, iar preşedintele rus, Dmitri Medvedev, ar urma să viziteze Cipru în octombrie.



12