Tentativă de trafic de organe, dejucată în Spania

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tentativă de trafic de organe, dejucată în Spania

Eveniment 14 Martie 2014 / 00:00 1655 accesări

Un primar libanez bogat a fost arestat în Spania, suspectat că a propus suma de 40.000 de euro unor imigranţi săraci în schimbul prelevării unei bucăţi de ficat de care avea nevoie pentru efectuarea unei grefări, unicul candidat, un cetăţean român, fiind respins de către un spital. Este prima tentativă de trafic de organe depistată în Spania, ţară pionieră în domeniul transplantului. Directorul Organizaţiei Naţionale spaniole pentru Grefe (ONT), Rafael Matesanz, a salutat această operaţiune împotriva traficului cu organe. În total, cinci persoane au fost arestate. Primarul, de 61 de ani, a fost arestat pe 3 ianuarie, pe aeroportul din Valencia, iar celelalte persoane, în următoarele 15 zile. Trei sunt libanezi rezidenţi în Spania şi apropiaţi ai primarului. Al patrulea este un palestinian care trăieşte în Spania de 48 de ani. Aceştia au fost eliberaţi sub control judiciar, iar unii au fost nevoiţi să-şi predea paşaportul. Traficul de organe este pasibil cu o pedeapsă de până la 12 ani de închisoare în Spania.

Ancheta a început la sfârşitul lui iunie 2013, după ce un ONG din Valencia, în estul Spaniei, căruia Poliţia nu i-a divulgat numele, specializat în primirea imigranţilor, a alertat autorităţile, care au primit mărturia unei femei algeriene de 28 de ani, contactată pentru a oferi o parte din ficat în schimbul sumei de 40.000 de euro, fără să-şi dea seama că era victima unei infracţiuni. Poliţia a identificat, atunci, două persoane care ar fi fost intermediari şi ar fi încercat să recruteze eventuali donatori, imigranţi aflaţi în situaţie ilegală şi fără resurse. Obiectivul era grefarea unei bucăţi de ficat pacientului libanez, care suferă de o insuficienţă hepatică cronică şi care nu putea să fie operat în ţara sa.

Numai 20-30 de persoane pe an au primit o grefă de ficat de la un donator viu, în Spania, în ultimii cinci ani. Numărul 1 mondial în grefarea unor organe de 22 de ani, Spania a înregistrat un nou record în 2013, cu 4.279 de intervenţii, în pofida reducerilor bugetare în domeniul sănătăţii, din cauza crizei. Succesul se datorează numărului mare de donatori, care a ajuns la 1.655 de persoane anul trecut.

Taguri articol


12