Teodor Meleşcanu: „România nu a semnat niciun document cu Ungaria“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teodor Meleşcanu: „România nu a semnat niciun document cu Ungaria“

Externe 07 Februarie 2018 / 20:48 1352 accesări

Meleşcanu a avut luni o întrevedere cu ministrul afacerilor externe şi comerţului exterio Ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, şi omologul său ungar, Peter Szijjarto, au abordat, în timpul discuţiilor de la începutul săptămânii, exclusiv teme "cunoscute deja public", iar în acest cadru nu a fost semnat "niciun acord" privind tema energiei, precizează MAE. r al Ungariei, Peter Szijjarto. "Cu prilejul vizitei nu s-a semnat niciun acord sau vreun alt document bilateral care să facă referire la export de gaze din România în Ungaria sau la alte noi proiecte în domeniul energetic", arată sursa citată.

MAE menţionează că "în cursul convorbirilor au fost reluate exclusiv elementele deja cunoscute public şi stadiul proiectelor aflate în curs de derulare, fără alte elemente de noutate, între care şi asigurarea interconectării bidirecţionale a infrastructurii de gaze în conformitate cu Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport (SNT) Gaze Naturale al companiei Transgaz". "Conform acestui plan, asigurarea interconectării se va face în corelaţie cu dezvoltarea proiectului BRUA, a cărui finanţare parţială este asigurată din fonduri europene. Dezvoltarea în timp, pe etape, a capacităţii interconectărilor şi a infrastructurii BRUA constituie proiecte omologate în formatele iniţiate la nivel UE şi incluse pe lista Proiectelor de Interes Comun ce primesc finanţare europeană prin programul CEF (Connecting Europe Facility - n.r.)", arată MAE.

Calendarul de dezvoltare a proiectelor "constituie o condiţie de finanţare, iar nerespectarea lui poate atrage pierderea acesteia", reliefează ministerul român. Totodată, MAE arată că sursele de aprovizionare pentru coridorul BRUA "pot include gaze din Coridorul Sudic şi, posibil, într-o etapă ulterioară, în măsura confirmării investiţiilor, o parte din gaze ce vor fi produse în Marea Neagră".

"Conform reglementărilor europene nu poate fi vorba despre surse de gaze sau infrastructuri cu dedicaţie exclusivă pentru o anume destinaţie sau o anume ţară. Dezvoltarea interconectării SNT cu reţelele altor state europene prin flux bidirecţional este o obligaţie ce decurge din Regulamentul european 1368/2017 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale şi este conformă obiectivelor Uniunii Energetice", precizează MAE.



12