Teoria conspiraţiei în atentatele de la 11 septembrie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Teoria conspiraţiei în atentatele de la 11 septembrie

Externe 13 Septembrie 2006 / 00:00 895 accesări

Cotidianul iranian conservator "Keyhan" a acuzat Statele Unite că ar fi fost implicate în comiterea atentatelor de la 11 septembrie, reluînd astfel o teorie frecvent menţionată în Orientul Mijlociu. "Administraţia americană a organizat evenimentele de la 11 septembrie pentru a-şi justifica atacurile asupra Afganistanului şi Irakului", comentează jurnalul, titrînd "Complot în interiorul Casei Albe". Cotidianul, al cărui redactor-şef este numit în mod direct de ayatolahul Ali Khamenei, a publicat pe o pagină întreagă extrase din jurnale străine care în opinia sa demonstrează implicarea americanilor în atacuri. "Numeroşi americani consideră că oficialii care îi conduc au ascuns implicarea lor în tragedia de la 11 septembrie", precizează cotidianul.

Şi jurnalul conservator "Jomhuri Islami" a pus sub semnul întrebării versiunea oficială în legătură cu producerea atentatelor, titrînd "Proiectul satanic al lui 11 septembrie". "Cine a beneficiat şi cine urmează să profite de aceste evenimente? Cum şi de ce s-au prăbuşit cele două turnuri?", sînt întrebrile ridicate. La rîndul său, publicaţia moderată "Etmad Melli", aparţinînd fostului candidat la preşedinţie Mehdi Karribi, nu pune sub semnul întrebării implicarea reţelei al-Qaida în comiterea atentatelor, dar revine asupra cauzelor profunde ale evenimentelor, ce i-au determinat pe autorii atacurilor să acţioneze împotriva americanilor. "Atît timp cît America nu va ataca rădăcinile terorismului, ci doar elementele de suprafaţă, securitatea va continua să fie un vis inaccesibil. Un vis pe care teroriştii îl pot sparge în mii de bucăţele", a titrat cotidianul.

În mod neaşteptat această teorie primeşte sprijin şi în rîndul opiniei publice canadiene. 22% dintre cetăţenii canadieni cred că atentatele de la 11 septembrie 2001 nu au nicio legătură cu Ossama ben Laden, liderul reţelei al-Qaida, fiind mai degrabă un complot organizat de influenţi politicieni americani, relevă rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Ipsos-Reid. Proporţia celor care sînt de această părere este mai ridicată în zona Quebec, 32%. În schimb, 66% dintre canadieni cred că atentatele au fost comise de subordonaţii lui ben Laden, ca parte a unui război islamic împotriva democraţiilor occidentale. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de canadieni în perioada 29 - 31 august, avînd o marjă de eroare de plus/minus 3,1%.

Mesaj de la lider la lider

Preşedintele american, George W. Bush, l-a ameninţat pe liderul al-Qaida, Ossama ben Laden, că Statele Unite îl vor găsi şi îl vor captura, cerîndu-le totodată americanilor să fie uniţi şi să sprijine războiul din Irak. Criticat de unii democraţi că nu a reuşit să îl captureze pe liderul terorist în 2001, cînd a avut şanse de reuşită, preşedintele Bush şi-a reînnoit angajamentul de a-l găsi pe Ossama ben Laden.

Liderul de la Casa Albă a rostit acest discurs după ce cotidianul "The Washington Post" a anunţat că operaţiunile de căutare şi capturare a lui Ossama ben Laden, despre care se crede că s-ar ascunde la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan, stagnează fără un motiv credibil, de peste doi ani. Atentatele de la 11 septembrie au reunit americanii în jurul politicii prezidenţiale, dar mulţi s-au distanţat de administraţia Bush după atacarea Irakului, care s-a transformat într-un război sîngeros şi foarte costisitor. În prezent, rata de popularitate a preşedintelui Bush a scăzut considerabil, în timp ce acesta se străduieşte să evite înfrîngerea republicanilor în alegerile din noiembrie.

Democraţii au cea mai bună oportunitate din ultimii ani de a prelua controlul ambelor camere ale Congresului. Aceştia consideră războiul din Irak o distragere a atenţiei de la lupta împotriva terorismului. Unii ar dori o retragere progresivă a trupelor americane din această ţară pînă la sfîrşitul anului, ceea ce îl obligă pe George W. Bush să pledeze continuu pentru menţinerea prezenţei militare.



12