În urmă cu câteva zile, în Centrul Vechi al Capitalei, ministrul Culturii, Daniel Barbu, participa la o dezbatere culturală. Câţiva protestatari înfuriaţi au întrerupt dezbaterea, au învârtit în mâini nişte pancarte şi au aruncat înspre ministru cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Dezbaterea s-a anulat, iar ministrul s-a hotărât să plece. Nu a reuşit însă să o facă în condiţii civilizate, deoarece protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul. Unul dintre indivizi a spart luneta maşinii cu pumnul, ministrul reuşind să plece datorită intervenţiei forţelor de ordine - poliţişti şi jandarmi - sosite de urgenţă la faţa locului.
ECO-ANARHIŞTII Ministrul Culturii a declarat, sâmbătă seară, că a fost identificat „autorul“ incidentului din Centrul Vechi, în persoana „tânărului universitar fără operă“ Claudiu Crăciun. Potrivit demnitarului, Crăciun este cel care „a invitat“ oamenii să vină „acolo“. „Mie mi s-a părut că e o Sturmabteilung, adică o formaţiune paramilitară, o formaţiune de asalt“, a spus ministrul. El a relatat că, în urmă cu trei săptămâni, un reprezentant al protestatarilor a fost invitat la Parlament de către „o comisie“ şi acesta „a ameninţat“ că există formaţiuni paramilitare care se constituie şi care îi vor distruge pe politicieni şi pe familiile acestora. Pare că începe să se confirme teoria şefului SRI, George Maior, în legătură cu „eco-anarhiştii” care se infiltrează printre protestatarii anti-Roşia Montană şi gaze de şist. Maior spunea că aceşti „eco-anarhişti sunt constituiţi în structuri care au ca metodă de acţiune comiterea de acte violente în urmărirea unor obiective, permanente ori conjuncturale, legate de protecţia mediului”. În schimb, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat duminică, la o emisiune televizată, că, în opinia lui, este vorba de nişte oameni care sunt îngrijoraţi în legătură cu soarta lor: „Ştiţi că suntem un popor care se sperie repede şi cred că toate lucrurile astea nu trebuie demonizate, nu trebuie prezentaţi oamenii ăia ca un fel de masă de manevră a nu ştiu ce agenţi străini, ci că trebuie discutat şi trebuie contracarat un lucru foarte neplăcut”.
ANCHETA CONTINUĂ Ieri, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat că au fost audiate, până în prezent, peste 40 de persoane, pentru stabilirea implicării lor în incidentul din acea seară. În ceea ce-l priveşte pe cel care ar fi spart luneta maşinii, Tobă a precizat că nu a fost reţinut, spunând că este prematur să spună dacă acesta este în vreo organizaţie. Şeful Poliţiei Române a arătat că s-a constituit un colectiv anume desemnat pentru anchetarea cazului şi pentru a se lămuri modul în care s-au desfăşurat evenimentele. La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat, ieri, că trebuie diminuată imaginea negativă în legătură cu faptul că legea nu a fost „aplicată până la capăt“ în cazul mitingurilor din ultima perioadă, precizând că se va încerca să nu se ajungă la conflicte. El le-a spus prefecţilor şi reprezentanţilor Jandarmeriei că mitingurile trebuie monitorizate.