Tepco, responsabilă de catastrofa de la Fukushima

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vină confirmată

Tepco, responsabilă de catastrofa de la Fukushima

Monden 28 August 2014 / 00:00 598 accesări

O instanță niponă a decis în premieră că operatorul centralei nucleare de la Fukushima, Tokyo Electric Power Co. Inc. (Tepco), este responsabil de sinuciderea unei femei, petrecută în urma catastrofei nucleare din martie 2011, după un puternic seism urmat de tsunami. Această hotărâre fixează un precedent periculos pentru Tepco, care se confruntă cu numeroase plângeri împotriva sa pentru stresul și pagubele produse de accidentul nuclear de la centrala Fukushima Daiichi.

MOARTE CRUNTĂ Procesul civil intentat de Mikio Watanabe susține că Tepco este vinovată de moartea tragică a soției reclamantului, Hamako. Femeia de 58 de ani a ales să moară în chinuri crunte, stropindu-se cu kerosen și dându-și foc în iulie 2011, fiind speriată și deprimată în urma catastrofei nucleare. Curtea districtuală din Fukushima a decis în favoarea lui Mikio Watanabe și a decis ca Tepco să plătească compensații de 49 de milioane de yeni, circa 472.000 de dolari. E drept că despăgubirea este mai mică decât suma de 91 de milioane de yeni cerută de reclamant. Hotărârea instanței este o lovitură grea pentru Tepco, care din anul 2012 primește cu regularitate miliarde de yeni din partea Guvernului nipon, în încercarea de a reabilita, curăța și depozita combustibilul nuclear. Tepco a cheltuit și va cheltui peste 48 de milioane de dolari pentru a reuși să degajeze cele trei reactoare topite în urma seismului și să stocheze cantitățile în creștere de apă radioactivă necesare pentru răcirea acestora. În plus, creșterea radiațiilor a determinat evacuarea a peste 150.000 de oameni, iar în prezent, circa o treime dintre aceștia rămân în locuințe temporare și nu se pot întoarce la locurile de baștină. ”Vrem să ne cerem, din nou, scuze pentru neplăcerile și stresul provocate de accidentul de la Fukushima Daiichi multor oameni, dar mai ales locuitorilor din Fukushima. Înțelegem că a fost dat un verdict și îl vom studia pentru a găsi cea mai bună cale de răspuns”, a fost poziția oferită de reprezentanții Tepco imediat după anunțarea deciziei, care i-a bucurat nespus pe toți cei care au plângeri depuse împotriva companiei.

Tepco a reușit până acum să facă tot felul de înțelegeri cu sute de persoane deplasate de la locurile de baștină, prin care li se ofereau bani fără nicio referire la vinovăția companiei. Acesta a fost principalul motiv care l-a determinat pe Mikio Watanabe să respingă acordul, ulterior fiind sfătuit că va obține și compensații mai mari. În urma verdictului, acțiunile Tepco au scăzut cu 0,5%, la circa 383 de yeni.

RISCURI GREU DE ASUMAT Zona este în continuare departe de a fi ferită de pericole. Un eventual seism puternic în Japonia ar putea genera, în câteva minute, un tsunami-gigant, de o înălțime ce ar putea atinge pe alocuri 23 de metri, conform primei simulări realizate, la solicitarea Guvernului, pe coasta de vest a țării, unde se află 11 centrale nucleare. Experți desemnați de ministerele Transporturilor și Științelor, precum și de biroul prim-ministrului au analizat comportamentul celor 60 de falii din zonele marine ce merg de la Hokkaido până la Kyushu. Printre cele 253 de ipoteze studiate, cu seisme probabile de diferite magnitudini, aceștia au arătat ce efecte ar avea un cutremur cu magnitudinea 7,9 în Marea Japoniei. Un astfel de seism presupune un risc de tsunami de 23,4 metri în regiunea Setana, la Hokkaido, într-o zonă de stânci, și de 12 metri la Okushiri, zonă locuită. Mai spre sud, valul ar putea atinge înălțimea de 17,4 metri de-a lungul prefecturii Aomori și de 15,8 metri pe coastele prefecturii Ishikawa. În zonele plate locuite în nordul insulei Honshu, cea mai mare din arhipelagul nipon, înălțimea valului s-ar putea ridica la circa zece metri în mai multe locuri din prefectura Akita.

Simulările arată că un tsunami ar putea avea o înălțime de până la 6 metri în cele 11 locuri în care se află centrale nucleare de-a lungul coastei vestice a Japoniei, care au nu mai puțin de 30 de reactoare. Concluziile raportului ar urma să fie folosite ca bază de plecare pentru întocmirea de planuri de ajutor optime pentru eventuala evacuare a populației și pentru pregătirea unor soluții tehnice pentru ca instalațiile potențial periculoase să nu fie afectate.

Impactul catastrofei de la Fukushima Daiichi este în continuare greu de evaluat. Un studiu referitor la impactul radiațiilor emise în timpul catastrofei din 2011 a constatat că 103 copii și adolescenți din zonă, care aveau până în 18 ani în momentul producerii accidentului la centrala nucleară, au fost afectați de cancerul de tiroidă sau sunt suspecți de a avea această boală. Un comitet de monitorizare a stării de sănătate a locuitorilor din zona afectată a efectuat teste pe aproape 300.000 de tineri din provincia Fukushima. S-au înregistrat 57 de cazuri de cancer tiroidian confirmate după intervenții chirurgicale și alte 46 suspiciuni de îmbolnăvire, neconfirmate încă.

Proporția copiilor bolnavi de cancer al tiroidei din provincia Fukushima este de 30/100.000, însă nu există nicio bază de referință pentru această regiune, așa încât nu se poate deduce că s-ar înregistra o creștere ca urmare a accidentului atomic din martie 2011. Specialiștii înclină să creadă că această formă de cancer nu este direct legată de dezastru. ”Este greu să se stabilească o legătură de la cauză la efect, totuși trebuie să continuăm analizele pentru că proporția de tumori descoperite crește odată cu vârsta, chiar în condiții normale”, a explicat profesorul Shunichi Suzuki de la Universitatea de Medicină din prefectura Fukushima, la prezentarea rezultatelor studiului. Părinții copiilor bolnavi cred totuși că expunerea la radiații, îndeosebi de iod 131, în primele zile de la accidentul nuclear, este cauza cancerului de tiroidă.



12