Psihologul constănțean, Adrian Gemanaru, prezintă, detaliat, povestea unei terapii moderne, Tomatis; este atât pentru copii cât și pentru adulți. ''Când îți pui prima dată căștile pe urechi, te cuprind emoțiile. Îți place senzația. Nu ai simțit niciodată până în acel moment muzica sub această formă. Te simți asemeni unui copil ce merge pentru prima dată în picioare. Primul proiect pe care îl punem pe picioare în 2018 este dedicat copiilor și este legat de o abordare sensibilă pentru suflet: terapia prin muzică sau terapia Tomatis. Povestesc despre această terapie, doar din dorința de a spune cât mai multor familii aceste informații. Eu am pierdut ceva timp până am aflat aceste lucruri.
Recuperarea unui copil cu o anumită deficiență ar trebui să meargă pe mai multe planuri, doar o simplă intervenție psihologica, uneori nu este suficientă.
În cadrul Centrului Psihologic Marea Neagră pe care îl conduc am încercat în permanență să inovez și să aduc terapii utile pentru copiii ce au încredere în noi și ne deschid zilnic usa.
Anul trecut, pentru prima dată în in viața am ajuns pentru o săptămână la Paris. Nu a fost o excursie. Am mers împreună cu Cristina - coordonatorul Centrului pentru aceasta formare pe terapia prin muzică, numită Tomatis.
Sunt atât de multe teorii și povești uimitoare despre efectul pe care muzica îl are asupra ființei umane, încât eram obligați să primim cu brațele deschise în viața Centrului Marea Neagră această modalitate de intervenție.
Înainte de a începe am căutat să mă informez și să aflu cat mai multe detalii despre efectele acestei terapii, am rămas surprins să aflu ca există deja de 50 de ani în Europa, iar în câteva țări europene această terapie este implementată în sistemul public de învățământ: școli și grădinițe.
Am fost curios să aplic această terapie asupra persoanelor apropiate și evident am început cu băiatul meu, este interesant că seara când ajung acasă nu-si începe temele până nu-i pun căștile pentru terapia Tomatis.
Am decis să mai fac o încercare. Mama mea se plânge mereu de insomnii, nu știu dacă am rezolvat problema, dar este cert că mi-a confirmat că doarme mult mai bine.
Îmi permit câteva sfaturi:
1. am auzit ca unele cabinete promovează direct sesiuni de terapie de 2 ore. În urma discuțiilor purtate în Franța, recomandarea a fost ca pentru copii să se înceapă cu sesiuni de acomodare de 5 sau 10 minute, iar în timp să se ajungă la sesiuni de o oră .
2. sesiunile de terapie Tomatis sunt necesar a fi însoțite de diverse activități terapeutice. În Franța este asociata cu kinetoterapia și camera de stimulare senzorială, în alte țări am văzut că este asociata cu terapia ocupationala sau chiar terapia cu animale.
3. este interzisă utilizarea castilor pe timpul privitului la TV, folosirea telefonului, tabletei sau orice alt dispozitiv electronic.